Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Νίκος Γκλαβάς : Γιατί δεν έγινε η συνάντηση με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους –«Στόχος μας η ίδρυση ομοσπονδίας …»

-          «Ο σύλλογος πλέον λέγεται ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΤΣΙΛΙΒΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και καλύπτει μέχρι το Κορίθι»

«Ο σύλλογος Αλυκών, νομικά δεν υφίσταται καθόλου, γιατί δεν έχει τα 21 μέλη. Υπάρχει αλλά στη πορεία της ύπαρξης του, δεν άλλαξε τον αριθμό που απαιτείτο για να κατοχυρώνει αυτό το καθεστώς»

Ο Νίκος Γκλαβάς (Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων ), μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ , στο IonianRadio.gr

«Εκφράζω τα βαθύτατα συλληπτήρια μου στην οικογένεια του Τάσου Σολωμού.

Οι προσδοκίες τουριστικά φέτος  είναι υψηλές από όλο τον τουριστικό κλάδο και σε αφίξεις, αλλά προσδοκούμε και οικονομικό αποτέλεσμα. Ίσως να είναι καλύτερη η χρονιά και όχι συγκρίσιμη με τις προηγούμενες αν όλα πάνε καλά και υπάρχει σταθερότητα και πολιτικά και καταφέρουμε και τους εξωγενείς  παράγοντες να τους απομονώσουμε.

Με φοβίζει η κατάσταση, γιατί έχω επιλέξει να ασχολούμαι με την καθημερινότητα, ανησυχώ για εξελίξεις που σε πολλούς τομείς δεν υπάρχουν. Δεν είναι κακό να πούμε, ότι συλλογικά και ατομικά, είμαστε ανεπαρκείς σε πολλούς κλάδους.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνουμε αντικείμενο μελέτης . Ξεκινάει η σαιζόν , το πιο επισκέψιμο σημείο της Ζακύνθου είναι η πόλη και η Μπόχαλη. Ο εξωραϊσμός ξεκινάει μία εβδομάδα πριν το Πάσχα. Ο δρόμος των Φιλικών κλείνει.

Παρακολουθούμε το θέμα, ο δρόμος είναι δύο ήμερες που έχει κλείσει.

Ανέβαιναν οχήματα με κατεύθυνση προς πόλη και νόμιζαν ότι ήταν σταματημένα μπροστά τους, έκαναν προσπέραση  και αποτέλεσμα ήταν να γίνουν 2 ατυχήματα. Η επιπολαιότητα σε μία εποχή που υπάρχουν τα μέσα να ενημερωθεί ο κάθε συμπολίτης για το τι θα γίνει, η ελαφρότητα που γίνονται τα έργα,  δεν μας πείθουν  ότι θα ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που δίνουν.

Ξεκίνησε να γίνει έργο χωρίς άδεια. Κόβεται αρτηρία του νησιού και κοιτιόμασταν μεταξύ μας. Οι καθ υλην αρμόδιοι δεν είχαν φροντίσει να είχαν άδεια.

Εμείς δείχνοντας καλή διάθεση, έχουμε μείνει στην υπόσχεση ότι τη Μ.Δευτέρα το πρωί ο δρόμος και η τομή θα είναι καλυμμένη και ασφαλτοστρωμένη. Δεν το διανοούμεθα ότι θα γίνουν λιτανείες και θα ανεβοκατεβαίνει κόσμος σε τομή χαλικωμένη. Θα είναι και ασφαλτοστρωμένη.

Συνάντηση των συλλόγων ξενοδόχων με τον σύλλογο ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έγινε και  με στενοχωρεί η κατάσταση που με τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο  Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή .

Εύχυμε κάνει μία προσπάθεια ώστε να επικαιροποιηθεί το καταστατικό του συλλόγου. Όσο αφορά τις σχέσεις μας με το σύλλογο ξενοδοχοϋπαλλήλων υπάρχει το κομμάτι το νομικό, το ηθικό και το πρακτικό.

Σε νομικό, δεχόμαστε προσκλήσεις για συνεδριάσεις τα τελευταία 2 χρόνια. Είχα αναλύσει ποια είναι η κατάσταση των ξενοδόχων και μέχρι που φτάνει η κατοχύρωση τους. Έχουμε μια ιδιόμορφη κατάσταση. Οι σύλλογοι είναι 4 στο νησί και δεν καταφέραμε να συνενώσουμε τους συλλόγους ακόμη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η 100% νομιμοποίηση των συλλόγων για  να προβούν σε οποιαδήποτε σύμπραξη. Ιδιαίτερα στο δικό μου σύλλογο, υπάρχει έξτρα πρόβλημα. Μέλος του συλλόγου έχει προσφύγει στο εφετείο Πατρών, όσο αφορά την νομιμότητα των αρχαιρεσιών, με αποτέλεσμα  να είμαστε σε αντιπαράθεση τα τελευταία 3 χρόνια

Έχουμε φτάσει στον τελικό βαθμό για να δούμε αν νομιμοποιούμαστε. Προ 2 ετίας  ένα από τα κύρια επιχειρήματα νομικά,  ήταν ότι θα μπορούσα να κάνω οποιαδήποτε συμφωνία, χωρίς να νομιμοποιείτε  το συμβούλιο μας.

Στις 5/2/23 συζητήθηκε η προσφυγή και περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Από αυτή την άποψη υπάρχει νομικό θέμα .

 Σε κάθε μία από τις επιστολές των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ορίζεται η θεματολογία, ο χώρος και ο χρόνος των συναντήσεων. Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις και ειδικά όταν έχουμε αυτό το μάγκωμα.

Για το σύλλογο που προεδρεύω, όταν υπάρχει πρόσκληση που ι γράφει να συζητήσουμε για τοπική  συλλογική σύμβαση και μόνο που αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον, ακόμη  και να το θέλω δεν μπορώ να συμμετέχω γιατί υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί δικαστικό εις  βάρος του συλλόγου.

Τόνισα στην πίτα μας,  ότι πρέπει να δημιουργηθεί διαφορετικό περιβάλλον στους εργαζομένους μας, γιατί το υπάρχον είναι τοξικό. Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να δώσει δυνατότητα καριέρας.

Πλέον οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι τόσο εξειδικευμένες που μπορούν να υποστηρίξουν οποιονδήποτε συμπολίτη μας.

 Θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση, αντί να απαιτούμε ο ένας από τον άλλον.

Είναι ντροπή για την κοινωνια μας που βιοποριζεται από τον τουριστικό κλάδο να είναι ζήτημα το οικονομικό αντικείμενο. Είναι στενάχωρο να το συζητάμε.

Δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά και μόνο αυτό το κριτήριο.

Ο σύλλογος Αλυκών, νομικά δεν υφίσταται καθόλου, γιατί δεν έχει τα 21 μέλη. Υπάρχει αλλά στη πορεία της ύπαρξης του, δεν άλλαξε τον αριθμό που απαιτείτο για να κατοχυρώνει αυτό το καθεστώς.

Είναι ο τελευταίος πρόεδρος του συλλόγου ο κ.Ποταμίτης. Οι εποχές εξελίσσονται και δεν μπορεί να περιορίζεται στα στενά όρια μιας δημοτικής ενότητας που δεν υφίσταται πλέον. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να καλυφθούμε κάτω από ένα σύλλογο.

Τα καταστατικά των 4 σωματείων περιόριζαν αποκλειστικά τα μέλη στα δημοτικά διαμερίσματα.

Είναι σωστό να μην εκπροσωπούνται οι ξενοδοχειακές μονάδες των ορεινών; να επικρατήσει ένα σύλλογος που θα καλύπτει όλο το νησί. Αυτό όμως δεν θα γίνει σε μια ημέρα. Πρέπει να το συζητήσουμε όλοι.

Προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί,  δεν θα γίνει αύριο όμως.

Θεωρώ ότι το κλίμα έχει ωριμάσει και έχουν καταλάβει όλοι. Είναι υποτιμητικό για τους συλλόγους να είναι κατακερματισμένοι και δεν τους δίνουν και τη δέουσα σημασία

Η Κρήτη έχει ένα σύλλογο για παράδειγμα.

Στο σύλλογο το δικό μας,  επικαιροποιήσαμε το καταστατικό μας και δεν έχει δεσμεύσεις , περιορισμούς ,αγκυλώσεις και αυτό είναι υπόβαθρο που θα μπορεί να ακουμπήσει οποιοσδήποτε σύλλογος επιθυμεί και αλλάζοντας  την ονομασία του  να γίνουμε ένας. Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται. Το Δ.Σ το θεωρεί ότι είναι ένα βήμα και όποιος θέλει να ακουμπήσει, μπορεί και αν βγάλουμε και τις μικρές διάφορες που έχουμε, να μπορούμε να ανακοινωθούμε σαν ένας σύλλογος.

Στους υπάρχοντες συλλόγους που έχουν νομική υπόσταση, ο μοναδικός μέλος στην ΠΟΞ είναι ο Λαγανάς.

Από το 2018 και μετά, είχαν επιβάλει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις να ισχύουν και πηγαίναμε από εκεί. Άρα δεν είχε σημασία αν ήταν κάποιος μέλος της ΠΟΞ ή όχι. Σήμερα η ΠΟΞ με το ΠΣΞ υπέγραψαν νέες συμβάσεις με αυξήσεις . Αυτό έγινε πριν 3 μήνες και η γενικότερη σύμβαση εργασίας της ΠΟΞ, που έγινε με υποχρεωτικότητα για όλη την επικράτεια, είναι βελτιωμένη και η ΠΟΞ την έχει δει θετικά.

Εδώ από τη στιγμή που επήλθε αύξηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τι επιπλέον θέλουμε να προσθέσουμε;

Διαβάζοντας την τελευταία ανακοίνωση στις 29 του μήνα, διαβάζω ότι έχουν ανάγκη 8 ωρο με ρεπο ,αμοιβές με βάση τις ανάγκες τους. Μήπως έπρεπε να πουν με βάση τις ικανότητες τους;

Ο σύλλογος πλέον λέγεται ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΤΣΙΛΙΒΙ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ και καλύπτει μέχρι το Κορίθι.

Δεν πήγαμε να ξεκαπελώσουμε κάποια περιοχή. Προσπαθήσαμε να  φτιάξουμε καταστατικό, να είναι χρήσιμο  όταν φτάσουμε σε μία συνένωση.

Στην ουσία προσπαθήσαμε να κάνουμε υπόβαθρο, που θα βρούμε μπροστά μας

Αν αύριο ξημερώσουμε με συμφωνία αρχών για κοινή εκπροσώπηση, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε ένα καταστατικό που έχει υπόσταση;

Ο κάπτεν είναι μέλος του ΔΣ το καταστατικό έχει ψηφιστεί. Συζητάμε, ότι δεν είναι θετικό, να βγαίνουμε εκτός νησιού σαν 3 σύλλογοι.

Δεν μπορώ να απαντήσω αν η κ.Τετράδη συμφωνεί. Θεωρώ ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν μπορούμε να βγαίνουμε εκτός νησιού  σαν 3 σύλλογοι.

Γιατί να μην υπάρχει και ταύτιση της πινακίδας, αφού έχουμε ταύτιση αποφάσεων;

Οι διαφορετικές περιοχές του νησιού έχουν διαφορετικά συμφέροντα;

Αν υπάρχει μία ομοσπονδία, θα την αποτρέψει κανείς να έχει επιμέρους επιτροπές κατά τόπους; Εμάς μας ενδιαφέρει η εκτός νησιού εκπροσώπηση να είναι κοινή.

Σε αυτή την καινούργια καθημερινότητα που θα βρεθούμε, θα ήταν δυνατόν να είχαμε καλή συνεργασία με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και θα πρέπει να μας δίνουν λίστα με τα μέλη τους που είναι άνεργοι. Πόσα είναι τα μέλη ανά κατηγορία και θέση για να  δούμε και εμείς πως θα τους αφομοιώσουμε;

Γράφουν στις ανακοινώσεις τους ότι θα φέρουμε εργαζομένους από το Μπαγκλαντές; Μα  αν δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι άνεργοι στο νησί;

Δηλώνω ανοιχτά ότι  δεν έχω ενδοιασμό και ντροπή να βγω σε διαβούλευση με τον οποιοδήποτε. Δεν έχω κρυφτεί , ούτε κρύβομαι, ούτε υπάρχει περίπτωση η προεδρεία μου να κρύβεται. Δεν ήμουν ποτέ εμμονικός , ούτε πολιτικά παιχνίδια έχω παίξει στη ζωή μου.

Θεωρώ ότι η ενασχόληση μου με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι κάτι που με ενδιαφέρει πάντα και σύντομα όταν έχουμε να πούμε πράγματα θα  με ακούσετε κι εμένα. Και όχι με φωτογραφίες…»

Δείτε επίσης

του Δημήτρη Τετράδη
"Συντονιστείτε"