Νικήτας Αρτεάκης | Ο κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ και ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ: «Αποφάσισαν μαζί να διαλύσουν την εργολαβία- Ενημέρωση των Αρμοδίων Αρχών για Έλεγχο της Νομιμότητας»
· «Αποφάσισαν μαζί με τον κ. Δήμαρχο να διαλύσουν την εργολαβία κατασκευής ορόφου στο Λύκειο Κατασταρίου … Η διαδικασία αυτή έγινε εν κρυπτώ, περιλαμβάνει διάλυση εργολαβίας και έχει πολιτική , οικονομική και ποινική διάσταση»
· «Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω τους δημότες της Ζακύνθου και να κοινοποιήσω την παρούσα στον αξ/μο κ. Υπουργό Εσωτερικών,καθώς και στην αξ/μη κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των ενεργειών …»
· «Προσωπικά θα επιδιώξω την κατασκευή αυτού του ιδιαιτέρως αναγκαίου έργου ακόμη και με δική μου δαπάνη»
Νικήτας Αρτεάκης : Ο κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ο κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ και ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος είχε υποβάλει στο πρόγραμμα <<ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ>> μελέτες συνολικών προϋπολογισμών πλέον των 25.000.000,00 ευρώ. Μας είχε ζητηθεί να υποβάλλουμε και μία κατάσταση επιθυμητής προτεραιότητας στην χρηματοδότηση των μελετών. Κατά περιόδους το Υπουργείο με ανακοινώσεις μας γνώριζε τις μελέτες που χρηματοδοτούντο. Πληροφορήθηκα αρχάς του έτους 2023 ότι σε επικείμενη ανακοίνωση δεν χρηματοδοτείται ο Δήμος μας.
Άμεσα με το υπ’ αρ. Πρωτ. 4718 /2-3-2023 έγγραφό μου παρακαλούσα τον τότε Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα να εγκρίνει την χρηματοδότηση κατασκευής του ορόφου στο Λύκειο Κατασταρίου με κωδικό πρόσκλησης ΑΤ 07. Επειδή δεν είχα κάποια έγκυρη ενημέρωση επισκέφθηκα τον κ. Πέτσα στο Γραφείο του. Μετά την αναλυτική ενημέρωση που του έκανα συμφώνησε ο κ. Υπουργός στην ανάγκη άμεσης κατασκευής του έργου. Μου είπε ότι πρέπει να αλλάξω την σειρά προτεραιότητας διότι στην κατάσταση που είχαμε υποβάλει προηγείται η χρηματοδότηση του έργου που αφορά τον εξωραϊσμό και συντήρηση των προαυλίων χώρων σε σχολεία. Το έργο αυτό δεν προβλέπεται τώρα να χρηματοδοτηθεί διότι έχει προϋπολογισμό πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ και όρισε ειδικό υπάλληλο να ασχοληθεί με το θέμα αυτό διότι ήταν η τελευταία ημέρα καθ’ όσον οι άλλοι Υπουργοί είχαν υπογράψει τις αποφάσεις. Όλη η ημέρα ήταν συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία και προσπάθεια μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και των Υπηρεσιών του Υπουργείου δια τις απαραίτητες διαδικασίες. ΟΙ υπάλληλοι του Δήμου το ενθυμούνται διότι όταν επέστρεψα τους εξέφρασα τα συγχαρητήρια μου. Τελικά την ίδια ημέρα εγκρίθηκαν δια το Λύκειο Κατασταρίου σύμφωνα με την μελέτη που εμείς συντάξαμε και είχαμε υποβάλει 785.000,00 ευρώ. Ενημέρωσα σχετικά τον κ. Βουλευτή ο οποίος μου εφάνει αδιάφορος. Περίμενε να προκριθεί η μελέτη με τους προαύλιους χώρους, δεν ήταν ενημερωμένος ότι δεν ήταν δυνατόν να προκριθεί διότι ο προϋπολογισμός της ήταν μεγαλύτερος από 1.000.000,00 ευρώ.
Με το υπ’ αρ. 5428/9-3-2023 κατεπείγον έγγραφό μου προς την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ζητούσα την διενέργεια του διαγωνισμού και την έκδοση της οικοδομικής αδείας. Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία << ΑΝΤΑΙΟΣ >>. Ποτέ δεν είχα έγγραφη ή προφορική ενημέρωση ότι δεν εκδίδεται άδεια. Αναρτήσαμε τη μακέτα του έργου στον τοίχο της περίφραξης του σχολείου. Ακολούθως το έτος 2023 έγιναν οι δημοτικές εκλογές. Μετά από τρία χρόνια και συγκεκριμένα προ ημερών πληροφορήθηκα από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας ότι δεν θα γίνει το έργο διότι δεν εκδίδεται οικοδομική άδεια λόγω της μικρότερης απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου. Ανησύχησα και θεώρησα αστείο ο Δήμος να μην εκδίδει άδεια σχολείου στο κέντρο της μεγαλύτερης κωμόπολης της Ζακύνθου το Καταστάρι.Οι ανακοινώσεις όμως του κ, Βουλευτή στο φύλλο 06/05/2026 της εφημερίδας << ΕΡΜΗΣ>> είναι αποκαλυπτικές των πράξεων τους. .Αποφάσισαν μαζί με τον κ. Δήμαρχο να διαλύσουν την εργολαβία κατασκευής ορόφου στο Λύκειο Κατασταρίου με αιτία την οικοδομική άδεια και να μεταφέρουν τα χρήματα στο έργο για εξωραϊσμούς σε προαύλια σχολείων. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι ότι τα χρήματα θα είναι ευκολότερα διαθέσιμα για την δημιουργία εντυπώσεων.
Δηλαδή ο κ. Δήμαρχος ενώ υπόσχεται στους Δημότες του Κατασταρίου αντισταθμιστικά δια την περιβαλλοντική ρύπανση από την διαχείριση των απορριμμάτων, ακυρώνει αδικαιολόγητα την κατασκευή απαραίτητου και σοβαρού έργου δια την παιδεία και μόρφωση των παιδιών τους.
Ο κ. Βουλευτής ανακοινώνει:<< Η δημιουργία ασφαλών, λειτουργικών και αξιοπρεπών σχολικών χώρων αποτελεί βασική μας υποχρέωση απέναντι στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς>>. Αντί όμως τούτων επισκευάζουμε και τοποθετούμε στο Νησί άχρηστες προκατασκευασμένες και αποξηλωμένες αίθουσες της ΚΤΥΠ χωρίς εδώ να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένες πιστώσεις.
Ό κ. Δήμαρχος και μερικοί υπάλληλοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας όπως δηλώνει ο κ. Βουλευτής. Η διαδικασία αυτή έγινε εν κρυπτώ, περιλαμβάνει διάλυση εργολαβίας και έχει πολιτική , οικονομική και ποινική διάσταση.
Ο Δήμαρχος, στην προσπάθειά του να εγκαταστήσει στο Δήμο μία Δημαρχιακή Ηγεμονία υπό την εξουσία του, παρέλαβε ένα Δήμο με χρηματικό υπόλοιπο μαζί με την εκτέλεση έργων 22.000.000,00 ευρώ και παρά την μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών σε δύο χρόνια έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση προϋππολογισμό ελλειμματικό κατά οκτώ και μισό εκατομμύρια ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά επικαλείται δήθεν την ανάγκη της βελτίωσης της καθημερινότητας δια να αποκρύψει την κακή διοίκηση και την απραξία, επομένως δεν περιμένουμε καμία ουσιαστική παρέμβαση.
Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω τους δημότες της Ζακύνθου και να κοινοποιήσω την παρούσα στον αξ/μο κ. Υπουργό Εσωτερικών,καθώς και στην αξ/μη κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των ενεργειών για την διάλυση της εργολαβίας , την μεταφορά του ποσού των 785.000,00 ευρώ και τελικά την μη κατασκευή του ορόφου στο Λύκειο Κατασταρίου Ζακύνθου. Σημειωτέον ότι αυτή την επέκταση του Λυκείου οι γονείς των μαθητών της περιοχής την αναμένουν πολλά χρόνια και παρά την σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών το συγκεκριμένο έργο ακόμη δεν έχει κατασκευασθεί.
Προσωπικά θα επιδιώξω την κατασκευή αυτού του ιδιαιτέρως αναγκαίου έργου ακόμη και με δική μου δαπάνη. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να ελεγχθούν οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής που σε τρία χρόνια απολύτου σιωπής ματαίωσε την κατασκευή του έργου.
Νικήτας Αρετάκης