Ζάκυνθος: Το πρώτο «ΣΕΝΙΟ» του Αγίου Διονυσίου
Το Σάββατο,16/08/2025, και ωρα 08:30 είχαμε τη πρώτη ειδοποίηση, το πρώτο «Σένιο» προς τιμήν του προστάτη της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου και την ανακοίνωση ότι σε 8 μέρες θα πραγματοποιηθεί ο τριήμερος εορτασμός του πολιούχου του νησιού .
Οι δώδεκα κανονιές αναπαριστούν τους δώδεκα μήνες που η αγιότητά του μένει στην Θύρα Του.

- Ο Ζακυνθινός συγγραφέας και λαογράφος Διονύσης Φλεμοτόμος για «Το πρώτο σένιο του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο»
«Απόψε στην Ζάκυνθο γίνεται το πρώτο σένιο του Αγίου. Είναι η προειδοποίηση πως σε 8 μέρες είναι η μεγάλη, καλοκαιρινή γιορτή του νησιού.
Την ώρα ακριβώς της δύσης του ήλιου, το καμπαναρίο της εκκλησίας αρχίζει να χτυπά χαρούμενα τις καμπάνες. Την ίδια ώρα ρίχνονται και 12 κανονιές, όσες δηλαδή είναι και οι μέρες που το Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου μένει στην Θύρα Του τον χρόνο και όσοι είναι οι μήνες. Οι Ζακυνθινοί στο άκουσμά τους εύχονται: «Χρόνια πολλά και με το καλό του Αγίου μας».


photo [αρχείο]: Στέλιος Πέττας