ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας
Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ενίσχυση ανέρχεται σε 4,8 λεπτά/kWh - Όλη η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά σε καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
• Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 14 €/MWh ή 1,4 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
• Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 48 €/MWh ή 4,8 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 20,8 εκατ. ευρώ.
Την επιδότηση με 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για το Σεπτέμβριο είχε προαναγγείλει το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του το πρωί στο MEGA. Όπως είχε πει, με τον τρόπο αυτό οι λιανικές τιμές (με βάση τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν χθες οι πάροχοι) θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο.
Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την ελπίδα για αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο, καθώς η ζήτηση μειώνεται δραστικά σε σχέση με το καλοκαίρι, στις 5,5 γιγαβατώρες ημερησίως περίπου από 7,5-10,5 γιγαβατώρες κατά τους θερινούς καλοκαιρινούς μήνες. Τόνισε ωστόσο ότι η ενεργειακή κρίση στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται, καθώς η Ουκρανία απορροφά μεγάλες ποσότητες ενέργειας από τις γειτονικές χώρες αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση και ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση. Διαφορετικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Οδηγίας και εφόσον η κρίση συνεχίζεται, μπορεί να υπάρχει παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή:in.gr