ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες το απόγευμα στο κατάμεστο από κόσμο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης η προγραμματισμένη  συζήτηση  με θέμα : Θηλυκή Οικονομία: Ο ρόλος των γυναικών στην Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα.

Στην συζήτηση συμμετείχαν: Αντιγόνη Λυμπεράκη(Καθηγητής  Πανεπιστημίου-Οικονομολόγος), Μιράντα Ξαφά (Οικονομολόγος), Αθανάσιος Τσιούρας (Δικηγόρος και ΝομικόςΣύμβουλος  Δ.Αθηνών), Κατερίνα Τρούσσα –Φιορεντίνου (Πρόεδρος Εμπορικού Τμήματος Επιμελητηρίου Ζακύνθου), Μαρία Σαράφογλου (Διευθυντικό Στέλεχος).

Λίγα λόγια για το θέμα.

Η χειραφέτηση των γυναικών και οι επιπτώσεις στην οικονομία. Οι γυναίκες διαχειρίζονται όλο και περισσότερο εισόδημα (ακόμα και αν το κερδίζουν οι άνδρες) ενώ κερδίζουν και από μόνες τους περισσότερα χρήματα και λόγω της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας και λόγω της μείωσης του χάσματος πληρωμής.

Στην έκθεση του Harvard Business Review δηλώνουν ανικανοποίητες σε μια σειρά  από τομείς της κατανάλωσης.

Οι προσπάθειες όμως να προσεγγιστεί το κοινό των γυναικών πολλές φορές πέφτουν σε τραγικά λάθη που προωθούν τα γνωστά  πατερναλιστικά και σεξιστικά στερεότυπα. (Αναφέρεται το παράδειγμα της  DELL που το 2009 απλώς έβγαλε ρόζ λάπτοπς με λογισμικά για μέτρηση θερμίδων. Η κατακραυγή από τις γυναίκες έκανε την εταιρεία να αναδιπλωθεί)

Γι αυτό και διαφένεται ότι είναι πολύ δύσκολο εταιρείες χωρίς την συμβολή τωνγυναικών στο ανώτερο επίπεδο λήψης αποφάσεων και χάραξη στρατηγικής να φέρει αποτέλεσμα και να δημιουργήσει τις ευκαιρίες για ανάπτυξη της “θηλυκής 

οικονομίας “  που ως δυναμικό ξεπερνά το δυναμικό του αθροίσματος της Κινεζικής και της Ινδικής οικονομίας.

Οι γυναίκες στη διοίκηση επιχειρήσεων – Το γυάλινο ταβάνι

Τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή των γυναικών στα υψηλοτέρα κλιμάκια των επιχειρήσεων και στην λήψη αποφάσεων στην οικονομία είναι πολλαπλά και προφανή.

Με διαφορετική συναισθησία, αντίληψη και διαχείριση του ρίσκου , μεθοδικότητα, και υπομονή, μπορούν να αμφισβητήσουν και να φέρουν μετριοπάθεια σε ένα κόσμο όπου ο ανταγωνισμός μπορεί να γίνει αυτοσκοπός, και η ομοιογένεια να δώσει μονόπλευρες οπτικές και μονοδιάστατες νοοτροπίες.

(σημείο για ανάπτυξη: Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;)

Τι μας έχουν δείξει οι επιχειρήσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες;

Παρόλα αυτά ενώ οι γυναίκες πραγματοποιούν άλματα και στην συμμετοχή στην αγορά εργασίας καις την οικονομική δύναμη δεν υπάρχει  ανάλογη πρόοδος στη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια καις τις διευθυντικές θέσεις.

Πολλοί λένε ότι είναι θέμα χρόνου από το διαθέσιμο στελεχιακό δυναμικό να προωθηθούν γυναίκες σε ανώτερα πόστα. Άλλοι λένε ότι η τεκνογονία είναι συχνά ανυπέρβλητο εμπόδιο. Αναφέρονται επίσης ότι λείπουν πρότυπα που οι γυναίκες θέλουν να ακολουθήσουν και να μιμηθούν.

Υπάρχει γυάλινο ταβάνι; Ποια μορφή έχει και που. Μια αναφορά στο κόσμο και ειδικά  στην Ελλάδα.

Κρατική παρέμβαση – πόση , ποια και που

Μπορεί η ποσόστωση να λύσει τα προβλήματα της ανέλιξης των γυναικών σε επιτελικές θέσεις στην οικονομία;

Η μήπως μια πολιτική φιλική στη μητρότητα με ενίσχυση της προσχολικής αγωγής θα βοηθήσει τη γυναίκα να μείνει και να προχωρήσει στη καριέρα της;

Η ενίσχυση και υποστήριξη της προσχολικής αγωγής έχει και επιπρόσθετα πλεονεκτήματα πέρα από την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία.

Αριθμοί.

20 τρις δολάρια : Το ποσό που διαχειρίζονται/ελέγχουν οι γυναίκες το 2009

28 τρις δολάρια: Το ποσό που διαχειρίζονται το 2014

13 τρις δολάρια: Το ποσό που κερδίζουν οι γυναίκες το 2009

18 τρις δολάρια: Το ποσό που θα κερδίζουν οι γυναίκες το 2014

4,4 τρις δολάρια το ΑΕΠ της Κίνας το 2009

6,6 τρις δολάρια το ΑΕΠ της Κίνας το 2014

50% το ποσοστό πλούτου ου θα βρίσκεται στα χέρια γυναικών στις ΗΠΑ το 2020 (σε συνολικό ποσό  22 τρις-περιλαμβάνει ακίνητα, γη και άλλα)

4,3 τρις δολάρια η αξία του ποσού ου διατίθεται στην κατανάλωση και που διαχειρίζονται οι γυναίκες στις ΗΠΑ το 2009

46,5% το ποσοστό των γυναικών στο συνολικό εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ

8% το ποσοστό των γυναικών στα ανώτερα στελέχη (manager)

0,7 % το ποσοστό των CEOs το 2004. Το ποσοστό παρέμεινε σταθερό από το 1998

80%, 77%, 44%, 7 στις 11, τα ποσοστά των εργαζόμενων, managers,σε χώρες και θέσεις στο διοικητικό συμβούλιος της (Σουηδικής ) εταιρείας Η&Μ που είναι γυναίκες.
Ζάκυνθος Καιρός