Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου η έγκριση του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ζακύνθου και του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου για την υποβολή πρότασης στην πρόσκληση 26 «Αειφόρος Ανάπτυξη ΠΕΠ – ΠΕΔΙΝ».

Με την απόφαση αυτή ο Δήμος Ζακύνθου, λόγω της έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας του ΦΟΔΣΑ, γίνεται ο φορέας υλοποίησης του έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.


Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας κ. Ανδρέας Ξένος, η πρόταση περιλαμβάνει έξι υποέργα τα οποία όμως θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά. Αυτά είναι: α) η προμελέτη για το συνολικό κόστος του έργου, β) η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων και η διαμόρφωση του χώρου υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων, γ) η κατασκευή του χώρου πρόσβασης, δ) ο σταθμός μεταφόρτωσης (χώρος αεροδρομίου), ε) η αγορά γης και στ) η ανάδειξη τεχνικού συμβούλου για την παρακολούθηση του έργου.


Σε άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης:

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η υποβολή της πρότασης στην πρόσκληση 26 «Αειφόρος Ανάπτυξη ΠΕΠ – ΠΕΔΙΝ». Ο Δήμαρχος τόνισε πως η χθεσινοβραδινή ήταν μία ιστορική συνεδρίαση λόγω της σημαντικότητας του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και πρόσθεσε πως έγινε ένα ουσιαστικό βήμα για την οριστική του επίλυση. Επεσήμανε πως, σήμερα, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων πολλοί τίθενται κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο Δήμος, ενώ όταν ανατέθηκε η μελέτη για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις για την κατασκευή χώρου ΧΥΤΥ στη θέση «Λίβας», κανείς δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Παράλληλα, τόνισε πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι το 2013 να σημειωθεί σημαντική βελτίωση στα θέματα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίσης και της ευαισθητοποίησης των Ζακυνθινών σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Σε αυτό θα βοηθήσουν σημαντικά 15 επιστήμονες που θα αναλάβουν την ενημέρωση των πολιτών πόρτα – πόρτα.


Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, κ. Ξένος αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων και μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος από προηγούμενους αιρετούς.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αρμένης κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει το θέμα για τη χρηματοδότηση του έργου και τόνισε πως είναι ώρα να ξεπεραστούν οι πολιτικές αντιπαλότητες.


3ο Το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη δημοπράτηση του έργου για την προμελέτη Μ.Ε.Α – ΧΥΤΥ Ζακύνθου με την διαδικασία του άρθρου 10, παράγραφος 2γ του Νόμου 3316/2005.


4ο Κατά πλειοψηφία το σώμα ενέκρινε το σχέδιο λειτουργίας του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου. Να σημειωθεί πως ήδη 22 εθελοντές ιατροί έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα συγκεντρώνονται οι αιτήσεις από άπορους και ανασφάλιστους για την έκδοση κάρτας περίθαλψης. Πλέον, αναμένεται η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου για περαιτέρω συνεργασία με το Δήμο Ζακύνθου, ενώ μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 4 για τη σύσταση της Επιτροπής Ελέγχου, προκειμένου να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.


5ο Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για το οικονομικό έτος 2012, προκειμένου να προστεθεί το έργο για την αφαίρεση του πλινθόκτιστου τοιχίου στη γέφυρα του Αγ. Χαραλάμπους και η τοποθέτηση κιγκλιδώματος. Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για την κατασκευή νέας γέφυρας και πως οι μελέτες που παρουσιάζονται, είναι ουσιαστικά, τοπογραφικές αποτυπώσεις. Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος έγινε προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει άμεσα από 1/1/2013 στις απαραίτητες παρεμβάσεις.


6ο Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα τη διόρθωση της απόφασης 300/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε στην χορήγηση επιδομάτων των υπαλλήλων ΟΤΑ Α' Βαθμού, εκ των εσόδων που εισπράχθηκαν το 2010 από τα παράβολα για την χορήγηση και την ανανέωση αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών.


Κατά την διάρκεια της συζήτησης επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, το σώμα αποφάσισε επίσης:

Ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012.

Η αναμόρφωση έγινε προκειμένου να συμπεριληφθεί η δαπάνη ύψους 20.000 ευρώ για την ταχυδρόμηση μέσω currier των ειδοποιητηρίων για οφειλές δημοτών (κυρίως για τέλη παρεπιδημούντων) και για την μίσθωση δικαστικών επιμελητών για τον ίδιο λόγο. Ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Στέλιος Μποζίκης επεσήμανε πως δεν γίνεται να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών - αυτοί που πληρώνουν και αυτοί που δεν πληρώνουν – και ανακοίνωσε πως θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να εισπραχθούν οι οφειλές, όπως κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών.

Ζάκυνθος Καιρός