Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την "διάλυση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την κυβερνητική πολιτική" κατέθεσε στις 14 Δεκεμβρίου η ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής.

Σχολιάζοντας το θέμα ο κ. Κοντονής σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016 και του Προϋπολογισμού του 2013 δίνουν την χαριστική βολή στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στα θεμέλια δηλαδή της  μόρφωσης των παιδιών και της νεολαίας. Οι σχολικές μονάδες συγχωνεύονται και καταργούνται, οι μαθητές σωρεύονται σε μεγάλα τμήματα, συχνά από φτωχές οικογένειες και υποσιτισμένοι,  οι σημαντικές μειώσεις των προσλήψεων δημιουργούν τεράστια κενά στους διδάσκοντες.

"Η μεταφορά των μαθητών αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρες και εμβαλωματικές λύσεις.  Οι εκπαιδευτικοί υφίστανται σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές τους,  ενώ η αξιολόγησή τους λειτουργεί ως προθάλαμος της μείωσης αποδοχών και τελικά της απόλυσης. Βιβλία δεν παρέχονται δωρεάν, όλο και λιγότερα κονδύλια πάνε στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενώ προετοιμάζεται το έδαφος για την ενδυνάμωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, πάλι, οι διδάσκοντες αντιμετωπίζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό σε ένα καθεστώς όλο και επιδεινούμενων εργασιακών σχέσεων.

Τέλος, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Παιδείας έχει απορροφηθεί σε πολύ χαμηλό βαθμό με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης και έχει αποκτήσει έναν όλο και πιο «επιχειρηματικό» προσανατολισμό".