ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Τα ραβασάκια του ΟΑΕΕ που …τελειωμό δεν έχουν -Διακοπή της αποστολής τους ζητά η ΕΣΕΕ με τελεσίγραφο στην Διοικήτρια του ΟΑΕΕ- Επιστολή και στον Πρωθυπουργό από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν τα ειδοποιητήρια που φτάνουν στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για κατασχέσεις και φέρνουν σε απόγνωση εκατοντάδες επιχειρηματίες.

Ο  Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου με δελτίο τύπου κοινοποιεί στα ΜΜΕ, επιστολή της ΕΣΕΕ προς  τη Διοικήτρια  του ΟΑΕΕ  που ζητά τη διακοπή της αποστολής των ειδοποιητηρίων καθώς και την αναστολή των κατασχέσεων τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο. 

Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά

«Κυρία Διοικήτρια,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου πρόσφατα γίνεται συνεχώς αποδέκτης της αγωνίας των μικρών και μεσαίων εμπόρων από το σύνολο της επικράτειας για την ένταση των εισπρακτικών πρακτικών του ΟΑΕΕ προς αυτούς, που λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.

Συγκεκριμένα, μας έχει γνωστοποιηθεί ότι οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές είτε λαμβάνουν απειλητικά ειδοποιητήρια σε μαζική βάση, είτε τους επιβάλλονται μέτρα κατάσχεσης στα σπίτια, στα μαγαζιά, στα εμπορεύματα και στα πάγιά τους.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως την δυσχερή οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, για την οποία δεν αισθανόμαστε ότι ευθύνονται οι μικροί και μεσαίοι έμποροι.  Για να συνεχίσει ωστόσο να υπάρχει ΟΑΕΕ, πρέπει πρωτίστως να συνεχίσουν να υπάρχουν επιχειρήσεις για να καταβάλλουν είτε τις τρέχουσες εισφορές, είτε τις οφειλές τους.  Οι επιχειρήσεις μας πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση και με δυσκολία παρατείνουν μέρα με την μέρα τη λειτουργία τους.  Θεωρούμε ότι η ένταση των εισπρακτικών μέτρων του Οργανισμού στέλνει το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο και τις οδηγεί πιο κοντά στο κλείσιμο.

Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι ο ΟΑΕΕ είναι το ασφαλιστικό μας σπίτι και το σπίτι μας το στηρίζουμε και δεν το γκρεμίζουμε.  Η ΕΣΕΕ έχει αποδείξει σε όλα τα χρόνια της παρουσίας της ότι σέβεται και στηρίζει έμπρακτα τον ασφαλιστικό φορέα όλων των μικρομεσαίων επαγγελματιών και οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνει, κινείται πάντοτε στην κατεύθυνση της βελτίωσης της κατάστασης και της υποβοήθησης του δύσκολου έργου που επιτελούν οι εκάστοτε διοικήσεις του ΟΑΕΕ.

Παρά ταύτα, οι τελευταίες εξελίξεις με τις απειλητικές επιστολές, τα ειδοποιητήρια και τις κατασχέσεις προς τους ασφαλισμένους δυσχεραίνουν την ομαλή συνεργασία ανάμεσά μας και μας φέρνουν στη δυσάρεστη θέση να οδηγούμαστε προς συστάσεις και κινήσεις τις οποίες σε κάθε άλλη περίπτωση θα προτιμούσαμε να αποφύγουμε.  Στόχος μας, ωστόσο, δεν είναι να πυροδοτήσουμε ένταση ανάμεσα στον ΟΑΕΕ και στους ασφαλισμένους, αλλά να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και του Οργανισμού.

Για το λόγο αυτό, σας ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή της αποστολής ειδοποιητηρίων καθώς και αναστολή των κατασχέσεων για οφειλές των μικρών και μεσαίων εμπόρων τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.  Σε αντίθετη περίπτωση, ως πρώτο βήμα αντίδρασης θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να αποσύρουμε τους εκπροσώπους μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Σε μια κρίσιμη περίοδο που απειλείται η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και οι μικρομεσαίοι της αγοράς με τεράστιες θυσίες έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, νομίζουμε ότι ούτε εσείς, ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο που προεδρεύετε θέλετε να είστε αυτοί που θα δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την χαριστική βολή.  Αντίθετα, είμαστε πεπεισμένοι ότι θέλετε να δώσετε χείρα βοηθείας στους μικρομεσαίους τροφοδότες του Οργανισμού, βοηθώντας ταυτόχρονα και τον Οργανισμό του οποίου προΐστασθε. 

Αναμένουμε λοιπόν θαρραλέες πράξεις ανάλογες της πραγματικής σας βούλησης».

Αναστολή όμως των απειλητικών ειδοποιητηρίων των ασφαλιστικών ταμείων, ζητά από τον Πρωθυπουργό και ο κ.Β.Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ .

Στην επιστολή του ο κ. Κορκίδης δηλώνει,

 «...Ως γνωστόν τα Ταμεία αποστέλλουν σωρηδόν προς τους υπόχρεους και ασφαλισμένους ανά την επικράτεια επιστολές, με τις οποίες ζητούν από αυτούς να ενταχθούν αμέσως σε ρυθμίσεις, αλλιώς θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις. Η αποστολή των συγκεκριμένων επιστολών έχει ξεσηκώσει δικαιολογημένα θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά, λίγο πριν το Πάσχα.

Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι με εκφοβισμούς και απειλές του επιχειρηματικού κόσμου δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα των ταμείων. Είναι προφανές ότι όποιος από τους ασφαλισμένους, με τις παρούσες προϋποθέσεις μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί στην ρύθμιση, το έχει ήδη κάνει. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που ο επιχειρηματίας, εξ’ ανάγκης και μόνο ιεραρχεί τις προτεραιότητές του, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ συνεχίζουν να  «διώχνουν» αυτόν που τα βάζει στην πρώτη θέση, απαιτώντας προκαταβολές και ποσά δόσεων εκτός πραγματικότητας.

Αντιλαμβανόμαστε το άγχος των Διοικήσεων των Ταμείων, που προφανώς ζητούν την αυστηρή εφαρμογή των εγκυκλίων, φοβούμενοι να μην κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος, όμως έτσι η όποια ρύθμιση δεν πρόκειται να αποδώσει, ούτε η ρευστότητα των ταμείων να αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, είτε μπορούν να επιλέξουν την παραίτησή τους, είτε να σκεφτούν πως θα προχωρήσουν στις αναγκαίες διευθετήσεις και να προτείνουν προσαρμογές του πλαισίου, ώστε η ρύθμιση που περιγράφεται στις διατάξεις, να εφαρμοστεί με τρόπο που να μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα στις ταμειακές ανάγκες των ταμείων. 

Αυτά θεωρούμε ότι είναι τα απαραίτητα βήματα των ικανών Διοικήσεων για να λυθούν τα προβλήματα και όχι οι απειλητικές επιστολές άνευ ουσίας, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναστατώνουν, να θυμώνουν και να τρομοκρατούν χιλιάδες οικογένειες. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν χρειάζονται ούτε ποινικές διώξεις, ούτε κατασχέσεις, για να ανταποκριθούν προς αυτές. Το μόνο που χρειάζονται είναι ρεαλισμός και καλή θέληση.

Ενώ, λοιπόν, αναμέναμε από τα Ταμεία θαρραλέες αποφάσεις και έξυπνες διαδικασίες ανάλογες της πραγματικής τους βούλησης, παρατηρούμε ένταση των εισπρακτικών μέτρων που στέλνει το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο. Σε μια κρίσιμη καμπή που οι μικρομεσαίοι της αγοράς με τεράστιες θυσίες έχουμε κατορθώσει να διατηρήσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, απαιτείται από τις Διοικήσεις των ασφαλιστικών μας "οίκων" να δώσουν χείρα βοηθείας σε αυτούς που τους στηρίζουν και όχι να τους γκρεμίζουν.

Ως εκ τούτου, για πολλοστή φορά είμαστε  βέβαιοι ότι η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού είναι απαραίτητη για να ανασταλεί η αποστολή κατασχετηρίων και ειδοποιητηρίων απειλής ποινικών διώξεων, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και μέχρι την απαραίτητη βελτίωση τόσο της διατύπωσης όσο και εφαρμογής όλων των εγκυκλίων, ώστε οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις να αποτελέσουν επιτέλους λύσεις για Ταμεία, επιχειρήσεις και ασφαλισμένους...»