ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ…»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ                              
Ζάκυνθος 1/4/2021
Με πολύ μεγάλη σοβαρότητα ως φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία, αγωνία και δυσαρέσκεια την απαράδεκτη στάση του δήμου απέναντι στους άμεσα οικονομικά πληττόμενους της πανδημίας, τις επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους τους.
Πρώτον η παντελής αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους επιχειρηματίες της Ζακύνθου και η άρνησή της να εφαρμόσει τις νομοθετημένες (παράγραφος 8 του άρθρου 37 της ΠΙΝ 68/20.3.2020) και χρηματοδοτούμενες, από το υπουργείο Εσωτερικών, εκπτώσεις των τελών και λοιπών ελαφρύνσεων.
Η μη εφαρμογή και εργαλειοποίηση περυσινής απόφασης του δημοτικού μας συμβουλίου για την έκπτωση των  ανταποδοτικών τελών και η μη ένταξη στην πλατφόρμα μεταφοράς των εκπτώσεων από την ΚΕΔΕ είναι απαράδεκτη. Έχουμε αναγάγει ως Επιμελητήριο ως μείζον θέμα την αδιαλλαξία κάποιων δήμων της χώρας απέναντι στις κλειστές επιχειρήσεις, (δυστυχώς όπως ο δικός μας). Έχουμε προβεί σε έντονες παρεμβάσεις  προς το Υπουργείο  Εσωτερικών σε τηλεδιασκέψεις με τον υπουργό κο Βορίδη, τον υφυπουργό κο Πέτσα καθώς και με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) κο Παπαστεργίου, με συνεπείς δημάρχους της χώρας, πρόσφατα και σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών κο Σαϊκούρα.
Ακολούθησε χθεσινή τηλεσυνεδρίαση με το υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την φορολογική πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία κο Βεσυρόπουλο για την βεβαίωση των εκπτώσεων μέσω ΑΑΕΔΕ και μετά από παρέμβαση μας έχει γίνει θέση και των Νησιώτικων Επιμελητηρίων της Ελλάδος/ΕΟΑΕΝ.
 
Δεύτερο η αδιάλλακτη στάση του δήμου ολοκληρώνεται με παράξενες και αμφιβόλου μεθοδολογίας παρεμβάσεις απέναντι σε κλειστές επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας. Με διωκτικές  αμφιβόλου αιτιολογίας αντιπαραθέσεις υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πόλης και των λιγοστών χώρων πολιτιστικών συναθροίσεων. Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας!
Ο λαβωμένος επιχειρηματικός κόσμος του νησιού είναι οι οικονομικοί αιμοδότες σας και ο ρόλος σας δεν είναι ταμειακός αλλά πρωτίστως κοινωνικός και παραγωγικός!
 
Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται εγκεκριμένες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις , για τις οποίες προσπαθήσαμε και συμμετείχαμε ως φορέας  στο σχεδιασμό, την υποβολή των προτάσεων και τη διεκδίκηση της έγκρισης τους.
Έτσι καθυστερεί δραματικά και επικίνδυνα η υλοποίηση του έργου OPEN MALL 1,8 εκ. €, που θα αλλάξει το εμπορικό κέντρο του νησιού και θα αναβαθμίσει την πόλη μας. Ένα έργο που οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και έχει τη σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου της πόλεως. Το έργο θα μπορούσε να είχε ήδη ολοκληρωθεί μετά από δίχρονη καθυστέρηση και με κλειστές επιχειρήσεις της πόλεως εν μέσω πανδημίας.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εκτός των άλλων (ανάπλαση εξωραϊσμός οδών, βυθιζόμενες κολώνες πεζόδρομων, υπόγειοι κάδοι, σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων, ηλιακών πάγκων και δέντρου)  περιλαμβάνει την δημιουργία πλατφόρμας έξυπνης πόλης με ηλεκτρονικές πωλήσεις eshop με ασύμβατη πρόσβαση δικτύου /free wifi εντός της πόλεως, κάτι ζητούμενο και πλήρως απαραίτητο για τις κλειστές επιχειρήσεις. Επίσης ενέργειες ανάδειξης εμπορικής ταυτότητας επιχειρήσεων.
Δεν υλοποιείται επίσης η αναβάθμιση της οδού Ταβουλάρη από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, η δημιουργία ζωνών παρκινγκ πλησίον ΚΤΕΛ, η δημιουργία ευέλικτης αστικής συγκοινωνίας με ηλεκτροκίνηση εντός πόλεως και η αναβάθμιση της συνδετικής περιοχής των Καμινίων.
Πλησιάζουμε στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και ανησυχούμε για την υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του νησιού μας, όταν ο τουρισμός δεν χρηματοδοτείται και δεν προωθείται στοιχειωδώς από το δήμο μας, ενώ υπάρχει εγκεκριμένο και κοστολογημένο marketing plan. Πλήρης αδρανοποίηση της επιτροπής τουρισμού του δήμου, την στιγμή που συντελούνται διαφοροποιήσεις στον τουρισμό εν μέσω πανδημίας με έντονο ανταγωνισμό των προορισμών. Δεν αξιοποιείται από το δήμο ο κυβερνητικός σχεδιασμός για δημιουργία επιλεγμένων Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών/DMOs, και δεν σχεδιάζεται  στοιχειοθετημένη επαγγελματική διεκδίκηση από το υπουργείο.
Ο λαβωμένος επιχειρηματικός κόσμος του νησιού απαιτεί συνεργασία όλων μας, γρήγορα αντανακλαστικά, αποτελεσματικότητα, άμεση εφαρμογή.
Εμείς ως Επιμελητήριο δηλώνουμε παρόντες ως πυλώνας σοβαρότητας και συνεργασίας για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρόντος και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τους κατοίκους του. Είμαστε εδώ!
 
Φώτιος Κόττης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου
Πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων
Γενικός Γραμματέας Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ελλάδος
Μέλος Επιτροπής Καινοτομίας Κ.Ε.Ε.Ελλάδος
Μέλος ΔΣ Αγριοδιατροφικής Ιονίων Νήσων
Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Πολυτεχνείου Πατρών-CEID
Barcelor of Art & Design Derby University/Σχολή Βακαλο
Μέλος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-TEE
Σύμβουλος Ανάπτυξης και Στρατηγικού Σχεδιασμού
Strategic Consulting & IT Engineering