Οι δασικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και τα κατεπείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και αντιμετώπισης τους, ήταν το αντικείμενο της έκτακτης κατεπείγουσας σύγκλισης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου (Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Ζακύνθου) που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα συσκέψεων της  Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Νίκου Μηλιώτη και τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα.
Κοινή απόφαση τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Νίκου Μηλιώτη, όσο και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών καθώς και η διάνοιξη οδών πρόσβασης και διαφυγής στο ορεινό δίκτυο και όπου κρίνεται αναγκαίο. Το ίδιο σχέδιο προωθείται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. 
Επίσης, αποφασίστηκε η επέκταση του δικτύου υδροδότησης των ορεινών περιοχών κάτι που θα συμβάλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών αλλά και η συστηματική ανάπτυξη του εθελοντισμού από Ομάδες Πυρασφάλειας που θα πρέπει να δημιουργηθούν σε κάθε τοπική Κοινότητα καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους και ευπαθείς δασικές περιοχές της Ζακύνθου όχι μόνο τις ημέρες υψηλού κινδύνου αλλά όποτε κρίνεται απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία με το κράτος και τους τοπικούς φορείς με κοινό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση ζητημάτων μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων.  Στόχος είναι η αναγκαιότητα της αποτελεσματικής προστασίας του πολίτη, της ζωής και της περιουσίας του όπως και του περιβάλλοντος, των πολιτισμικών μνημείων και δημόσιων χώρων, τόσο κατά το στάδιο της πρόληψης, όσο και το στάδιο της αντιμετώπισης και αποκατάστασης.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης, και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκων Προγραμμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστας Καποδίστριας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Δημήτρης Μήλιος, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Π.Ε. Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη, ο Προϊστάμενος Διευθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζακύνθου Νίκος Αρβανιτάκης, ο Διοικητής Διοίκησης Π.Υ. Ζακύνθου Χρήστος Καλογερόπουλος, ο Διοικητής Π.Υ. Ζακύνθου Γιωργος Μπαλαούρας, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου Μηνάς Δώνος, ο Διευθυντής Δασών Ζακύνθου Δημήτρης Σκαλτσογιαννης, ο εκπροσωπος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου Παυλος Κούτσης, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου Έλενα Παπασταυρου, το μέλος του ΣΟΠΠ - Περιφερειακός Σύμβουλος Θοδωρης Τσουκαλάς.
Επίσης μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης e:presence για πρώτη φορά συμμετείχαν ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων  Πανόπουλος, η Διευθυντρια Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Μαρία Σωτηροπούλου, ο Διευθυντής Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κωστας Καρύδης.