Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να είναι προσεκτική» στο αν θα αποφασίσει τον τερματισμό των περιορισμών από τις 21 Ιουνίου – Σύμφωνα με το BBC, ετοιμάζεται παράταση τεσσάρων εβδομάδων – Αυξάνεται η διασπορά της «ινδικής» μετάλλαξης «Δέλτα»
Καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων στην «Ημέρα Ελευθερίας» ετοιμάζεται να αποφασίσει η βρετανική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το BBC. Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, λόγω της διασποράς της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού καθιστούν μάλλον απαγορευτική την τήρηση του οδικού χάρτη για πλήρη άρση των μέτρων στις 21 Ιουνίου.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «προσεκτική» στις αποφάσεις της για το τέλος των περιορισμών, με βάση τον οδικό χάρτη. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η όποια χαλάρωση θα είναι «μη αναστρέψιμη». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία προκαλούν σοβαρή ανησυχία για τα επόμενα βήματα.
«Φρένο» προτείνουν ανώτεροι ιατρικοί σύμβουλοι
Ανώτεροι ιατρικοί σύμβουλοι πρότειναν να μπει «φρένο» στην τελική χαλάρωση των μέτρων. Με βάση τον οδικό χάρτη, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την άρση των περιορισμών στις κοινωνικές επαφές και στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συγκεντρωθούν στα σπίτια.
Παράλληλα, το τελευταίο βήμα προβλέπει την επαναλειτουργία παμπ, κλαμπ, θεάτρων και κινηματογράφων χωρίς όρια χωρητικότητας, όπως και τα γεμάτα γήπεδα για αθλητικές εκδηλώσεις, το άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων και των περιορισμών στον αριθμό προσκεκλημένων σε γάμο.
Στα 9 από τα 10 κρούσματα εντοπίζεται η μετάλλαξη «Δέλτα»
Η  κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλλει την «Ημέρα Ελευθερίας» που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία εντοπίζεται στα 9 από τα 10 κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τελικές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον αναμένονται τη Δευτέρα. Πάντως κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι εξετάζουν τα δεδομένα και υπενθυμίζουν ότι τα βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων έγιναν με πολλή προσοχή, ώστε η πορεία να είναι μη αναστρέψιμη.
«Κάναμε μία τεράστια πρόοδο με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια μάχη μεταξύ των εμβολίων και του κορωνοϊού.
Χθες, η Βρετανία ανακοίνωσε επιπλέον 8.125 κρούσματα, ενώ ο δείκτης μετάδοσης κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,4.
Καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών ζήτησε και η Βρετανική Ιατρική Ένωση, με τον επικεφαλής της να λέει ότι ανησυχούν όχι μόνο για τον αριθμό των νοσηλειών, αλλά και για τον κίνδυνο που υπάρχει για την υγεία μεγάλου αριθμού νεαρών ατόμων, που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα του ιού.
 
ΠΗΓΗ| protothema.gr