ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο η διεθνής τουριστική έκθεση World Travel Market 2019 που πραγματοποιήθηκε από 3 έως 6 Νοεμβρίου2019 και η οποία  αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα στο χώρο, δεδομένου ότι λειτουργεί ως τουριστικό χρηματιστήριο αναλύοντας τις τάσεις και τις αγορές του τουρισμού.
Να σημειώσουμε απλά  ότι , στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 εκθέτες και προσελκύει πάνω από 50.000 επισκέπτες αφού απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες του τουρισμού (tour operators, trade visitors,buyers κλπ.).
Στην έκθεση συμμετείχε  και η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της ΔΕ Λαγανά, κ. Χριστίνα Τετράδη,  η οποία μιλώντας στο Ionian radio.gr αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα για τον Ελληνικό Τουρισμό επισημαίνοντας μάλιστα ότι, η φετινή  χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο.
Η κ. Χ.Τετράδη μιλά στο Ionian Radio.gr για το Προσφυγικό και το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων στη Ζάκυνθο.

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Aντιπρόεδρος του ΞΕΕ και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου, μιλώντας για τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των επαφών της στην Παγκόσμιας Έκθεση για τον Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, επεσήμανε:
" Αυτή την εβδομάδα η καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού χτυπούσε στο Λονδίνο και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση, WTM, που σηματοδοτεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν. Είχα την τιμή για άλλη μια χρονιά να εκπροσωπώ τον ξενοδοχειακό κόσμο της Ζακύνθου, προσπαθώντας συστηματικά και υπεύθυνα να κάνω το καλύτερο για μια καλή σεζόν. Η Ζάκυνθος ζει από τον τουρισμό και η WTM του Λονδίνου, με τη βαρύτητα που έχει για το νησί μας η βρετανική αγορά είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Τα νέα είναι καλά. Το δηλώνω, γνωρίζοντας την αγωνία του τουριστικού κόσμου στο νησί μας, μετά και την πολύ δυσάρεστη εξέλιξη με την πτώχευση της Thomas Cook. Με ευθύνη λοιπόν  και μετά από ένα μαραθώνιο επαφών με σημαίνοντες παράγοντες (εκπρόσωποι διεθνών πρακτορείων,  αεροπορικών εταιρειών, κλπ)  της βρετανικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς  σημειώνω τρία πολύ θετικά σημεία.
Πρώτον, συνολικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν διατηρεί τη δυναμική του και έχει αυξημένη ζήτηση που σε επίπεδο εθνικό ξεπερνά το 3%. Ειδικά η Ζάκυνθος αναδεικνύεται στις προβλέψεις όλων ως Νο1 δημοφιλέστερος προορισμός για κρατήσεις, με αύξηση που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 20%, με την Κρήτη, την Ρόδο, τη Κω και την Κέρκυρα, ακολουθούν με διψήφια ποσοστά. Στο βαθμό που επιβεβαιωθεί η τάση, μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για την αναπλήρωση των απωλειών από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Δεύτερον, υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα και οφείλεται στην κυβερνητική αλλαγή του καλοκαιριού. Παντού θετικές προβλέψεις για την επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όλοι εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της χώρας. Διαπιστώνεται με κάθε ευκαιρία ένα πραγματικά "εύκρατο κλίμα" για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για συνεργασία.
Τρίτον, είναι στρατηγικής σημασίας διαπίστωση πως η ασφάλεια παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή προορισμού. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε ως "κόρη οφθαλμού". Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που δίνει στον επισκέπτη το αίσθημα της ασφάλειας που επιθυμεί και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εγγυηθούν οι άμεσοι ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία η οποία έχει εμπλακεί σε πόλεμο.
Τέταρτον, το κλίμα στην Μ.Βρετανία δείχνει ότι οι Βρετανοί δεν φοβούνται ότι το Brexit θα είναι άτακτο ή ότι αν γίνουν τελικά εκλογές δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η ισοτιμία της λίρας.
Πέμπτον, η ποιότητα των ξενοδοχειακών υποδομών της χώρας αναγνωρίζεται και εκτιμάται, δικαιώνοντας τους ξενοδόχους που κάτω από αντίξοες συνθήκες επενδύουν διαρκώς στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των μονάδων. Αυτό που είναι όμως κατεπείγον για τη βιωσιμότητα των προορισμών είναι οι δημόσιες υποδομές που είτε είναι ανύπαρκτες, είτε φθίνουν και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο άμεσου ενδιαφέροντος και του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Τα καλά νέα από το Λονδίνο δεν είναι προς εφησυχασμό. Το αντίθετο. Μέσα σε θετικό momentum για τη χώρα και την τουριστική δυναμική της,  είναι ενθάρρυνση για να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Τα καλά αποτελέσματα  δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι καρπός καλού σχεδίου και καλής δουλειάς. 

Φιλοξενούμενη στην εκπομπή «ΕΚΤΕΝΩΣ», η κ.Χριστίνα Τετραδη (Αντιπρόεδρος ΞΕΕ & Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά), δήλωσε:
Βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη για την Philoxenia, και είναι σημαντικό να δούμε κι εδώ τις  εξελίξεις, γιατί ο αγώνας δε σταματάει ποτέ.
Είχαμε βρεθει στη WTM , που είναι η  πρώτη έκθεση και σηματοδοτεί την επόμενη σαιζόν που θα έρθει. Η Ζάκυνθος έχει μεγάλο μέρος  από τη βρετανική  αγορά και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα
Έχουμε πολύ καλά νέα από κάθε άλλη φορά. Βλέπουμε μία αύξηση 3% πανελλαδικά.
Βλέπουμε ότι είμαστε ο νούμερο 1 προορισμός σε επίπεδο προκρατήσεων. Πέρυσι τα νούμερα δεν ήταν καθόλου καλά, μιλάγαμε για μείον 20%
Άρα βλέπουμε ότι θα ξαναέρθουμε σε ένα επίπεδο σχετικά καλό. Αυτό έχει να κάνει με το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, κλίμα  γενικότερης σταθερότητας, συνεργασίας, ανάπτυξης.
Η Ελλάδα έχει να προσφέρει ασφάλεια κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Δίνει την εικ΄να της σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας
Κάτι άλλο που είδαμε στη WTM,  είναι ότι δε νιώθουν ανασφάλεια για το brexit. Αν συμβεί δεν θα είναι άτακτο. Αυτό είναι θετικό κλίμα για να κλείσουν διακοπές. Την ανασφάλεια πέρυσι τη νιώθαμε και περπατώντας στο δρόμο.
Συζητήσαμε με το κ. Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια που ήμασταν στο Λονδίνο,  το υπουργείο κάνει ότι μπορεί να κάνει, σε σχέση  επαφών, σίγουρα όμως περιμένουμε πράγματα σε επίπεδο διευκόλυνσης της ρευστότητας. Ακόμη συζητείται,  πως θα δοθεί πακέτο οικονομικής διευκόλυνσης.  Θα είναι ένα δάνειο με 1-2 χρόνια περίοδο χάριτος
Το περιμένουν όλοι οι προμηθευτές, έχει ήδη συζητηθεί και δεν έχουμε λάβει κάποια αρνητική απάντηση

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 
Πρέπει να διαχωρίσουμε το προσφυγικό από το μεταναστευτικό.
Σχετικά με τον  καταμερισμό και την  επιλογή των περιοχών  υποδοχής προσφύγων πρέπει σε κάθε περίπτωση  να  συνυπολογίσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες της  περιοχή, την πολιτισμική της ταυτότητα ,και  τις ανάγκες της .
Πάντως , φαίνεται ότι, θα είναι κάτι βραχυπρόθεσμο σε μικρά νούμερα και απόλυτα ελεγχόμενο
Στη Ζάκυνθο δεν έχει έρθει καμία επίσημη ενημέρωση. Το ότι πρέπει να δείξουμε μία ευαισθησία ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά είναι επόμενο.
Έχουμε δει νησιά ,που έχουν πληγεί, εκεί όμως μιλάμε για μεταναστευτικό. Αν δεν έχουν καταστραφεί , σίγουρα έχει αλλάξει η φυσιογνωμία τους , όπως για πχ η Σάμος και η Κως που βιώνουν άσχημη κατάσταση
Με το τουρισμό δε μπορούμε να εφησυχάζουμε!