ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Το Ζακυνθινό καρναβάλι είναι μια μεγάλη γιορτή. Με ομαδική δουλειά, εθελοντική προσπάθεια και αγάπη για την Ζάκυνθο, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ανάμεσά τους, ζακυνθινές παραδοσιακές «Ομιλίες» (λαϊκό θέατρο που παίζεται στους δρόμους και σε πλατείες), παιχνίδια στους δρόμους της πόλης, μια ποδηλατάδα, καρναβαλική και άλλα πολλά.
ΠΕΜΠΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019 (ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ)
 
Όλο το νησί ψήνει από το πρωί! ΜΠΑΓΟΡΔΕΣ στις γειτονιές της πόλης
13:00 «Παραδοσιακή ΤσικνοΠέμπτη» στο Αργάσι. Ζωντανή μουσική, κλόουν και face painting για τους μικρούς μας φίλους, δωρεάν φαγητό και κρασί. Το χορευτικό συγκρότημα «ADJARDO» του Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΝΩΛΙΕΣ θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς. Ακόμη θα υπάρχει ξεχωριστό stage με D.J. για όλα τα μουσικά γούστα.
19:00 Πλατεία Αγίου Παύλου. ΄Εναρξη Καρναβαλιού 2019.
Οι Ντελάληδες, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, τα Γαϊτανάκια των πολιτιστικών συλλόγων «Μανώλιες», «Μούσες» και η Καρναβαλική Μασκαράτα «Για μας κελαηδούν τα πουλιά» (σε επιμέλεια Ελένης Βλασσοπούλου) θα κατευθυνθούν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για την έναρξη του Καρναβαλιού 2019. Συμμετέχει επίσης η «Μαθητική Μαντολινάτα-Χορωδία Ζακύνθου». Θα ακολουθήσουν τραγούδια από την Ορχήστρα Νέων.
21:00 Το «Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ζακύνθου» διοργανώνει υπαίθριο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην Αλεξάνδρου Ρώμα 17 (Πλατεία Ρούγα), μπροστά από το ΚΙΝΝΑΒΑΡΙ.
21:00 Ο χορός του Πρασίνου (ΦΕΣΤΑ) Ο Σύλλογος Απανταχού Αποδήμων Ζακυνθίων «Ανδρέας Κάλβος» σε συνεργασία με τη ΧΕΝ Ζακύνθου διοργανώνουν τον Χορό του Πρασίνου στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου συμβάλλοντας στη διατήρηση των ηθών και εθίμων του νησιού μας. (Είσοδος ελεύθερη).
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
18:00 – 20:00 Καρναβαλούπολη – face painting και αποκριάτικες κατασκευές στην Πλατεία Αγίου Μάρκου
20:30 Ο πολιτιστικός σύλλογος ΛΙΘΑΚΙΑΣ πραγματοποιεί τον Αποκριάτικο Χορό του στην ταβέρνα DENNIS στη Λιθακιά.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
12:00 μ.μ. – 18:00 ΓΙΟΡΤΗ ΓΚΛΑΟΥΝΑΣ (παραδοσιακής Ζακυνθινής τηγανίτας) από τον Αναπτυξιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας «Το Κούκεσι»
15:30 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγγερικού «Αντώνης Μαρτελάος» θα παρουσιάσει στην Κεντρική πλατεία του χωριού, αποσπάσματα από 2 Ομιλίες του Νιόνιου Αρβανιτάκη. Επίσης τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων Μαχαιράδου και Αγγερικού θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς. Ακολουθούν καντάδες από το ΙΟΝΙΟ ΚΥΜΑ και θα προσφερθεί το παραδοσιακό ρυζόγαλο (επιμέλεια του αρχιμάγειρα Αντρέα Φλεμοτόμου).
16:00 Παιδικός χορός του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο.
18:00 Καρναβαλούπολη – face painting και αποκριάτικες κατασκευές στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου
21:00 Αποκριάτικος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αγγερικού «Αντώνιος Μαρτελάος» στην αίθουσα του Κοινοτικού καταστήματος, με πλούσια λαχειοφόρο αγορά και πολλές εκπλήξεις.
22:00 Αποκριάτικος χορός (ΦΕΣΤΑ) του χορευτικού συγκροτήματος «Φιόρο του Λεβάντε» στο Πνευματικό Κέντρο.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ)
15:00 ΠΙΚΟΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αφετηρία της παρέλασης από τον Άγιο Λάζαρο. Οι μικροί καρναβαλιστές, θα παρελάσουν με κέφι και φαντασία στην πόλη.
17:00 Ο αθλητικός γυμναστικός σύλλογος «ΗΛΙΔΑ» θα παρουσιάσει σύγχρονες χορογραφίες. Ακολουθεί ο σύλλογος ακροβατικής και ενόργανης «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» που θα παρουσιάσει πρόγραμμα Γυμναστικής. Επίσης η Ακροβατική Γυμναστική Ακαδημία “ACRO ACADEMY” θα παρουσιάσει ακροβατική γυμναστική.
18:30 Παραδοσιακή Ζακυνθινή Βραδιά στη Λέσχη ο Ζάκυνθος
Χοροί και τραγούδια στη Λέσχη ο Ζάκυνθος. Συμμετέχουν ΜΑΝΩΛΙΕΣ, ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ, ΥΑΚΙΝΘΗ και Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της Λέσχης ο Ζάκυνθος σε μουσική επιμέλεια Δανιήλ Πέττα.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
18:00 – 20:00 Καρναβαλούπολη – face painting και αποκριάτικες κατασκευές στην Πλατεία Αγίου Μάρκου
18:00 – 20:00 Η ΧΕΝ Ζακύνθου, θα περιποιηθεί τα άτομα με ειδικές ανάγκες του ΟΔΑΖ στον Κόκκινο Βράχο.
 
ΤΡIΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
18:00 – 20:0Καρναβαλούπολη – face painting – αποκριάτικες κατασκευές στην Πλατεία Αγίου Μάρκου
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
18:30 – 21:00 Παιδικό Φεστιβάλ Καρναβαλούπολης – Πλατεία Αγίου Μάρκου (σε περίπτωση βροχής: στο Πνευματικό Κέντρο)
 
ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
15:00 Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Χριστίνας Κοντονή διοργανώνει Καρναβαλικό Πάρτυ στο Πνευματικό Κέντρο
18:30 – 20:30 Πλατεία Αγίου Μάρκου. Η Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου παρουσιάζει καρναβαλικούς ρυθμούς και τραγούδια που αγαπήσαμε.
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
19:00 Πλατεία Αγίου Μάρκου. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΗ ΒΡΑΔΥΑ
Σεργιάνι με τραγούδια από τις ΜΑΝΩΛΙΕΣ που θα ξεκινήσουν από την πλατεία Αγίων Σαράντα και δια μέσου της Αλ.Ρώμα θα καταλήξουν στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί Ζακυνθινοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα «Μανώλιες» και «Ο Σύρτης». Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγερικού «Αντώνης Μαρτελάος» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από την ομιλία του Νιόνιου Αρβανιτάκη ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΤΣΗ ΟΡΦΑΝΗΣ. Στη συνέχεια το χορευτικό συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε» θα χορέψει καντρίλιες και αστικό χορό εποχής. Η «Μαντολινάτα 1958» θα παίξει κομμάτια στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
20:00 – 21:30 Face painting «Όλα στο κόκκινο» – μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
21:00 Καρναβαλική βραδινή παρέλαση με θέμα «Κόκκινη Νύχτα», αφετηρία πλατεία Αγίων Σαράντα και κατάληξη στην Πλατεία Αγίου Μάρκου. Συμμετέχει το Βραζιλιάνικο γκρουπ FURIOSA DADA με ρυθμούς Samba.
Συντονίζουν: Γιατράς Νίκος, Rubys Σάκης Κάνδηλας, Χουλιάρα Ξανθή
Υποστηρίζουν την εκδήλωση: Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – Παράρτημα Ζακύνθου, το Τμήμα μαγειρικής του ΙΕΚ Ζακύνθου.
20:00 «Λέσχη ο Ζάκυνθος». Αποκριάτικος Παραδοσιακός Χορός (ΦΕΣΤΑ) στην Μεγάλη Σάλα της Λέσχης (πλατεία Αγ. Μάρκου). Η παράδοση συνεχίζεται! Κέφι, Χορός, Ξεφάντωμα όπως παλιά, έτσι και τώρα.
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 
15:00 Η ομάδα Λαϊκού Θεάτρου Λιθακιάς «ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΤΑΛΗΣ» παρουσιάζει την ομιλία του Στάθη Πίσκοπου «Η μάσα… μας ενώνει» στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Λιθακιάς (παλιό Δημοτικό Σχολείο).
16:30 Αποκριάτικος χορός για παιδιά στο Κοινοτικό κατάστημα του Αγγερικού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγγερικού «Αντώνιος Μαρτελάος»
19:00 Βενετσιάνικος Γάμος. Αφετηρία πλατεία Αγίου Παύλου – Τερματισμός Πλατεία Αγίου Μάρκου.
Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, 16ος αιώνας. Μια παράσταση που έγινε θεσμός από το 2004, με ένα πρωτότυπο και φαντασμαγορικό σκηνικό που θα σας μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές. Είναι το πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο στην νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου, που προκαλεί την φαντασία και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, με κουστούμια θεατρικά, αδιαφιλονίκητης κομψότητας και χάρης, με τους τυμπανιστές, σαλπιγκτές, τοξότες, όργανα εποχής, τα προικιά, τα καπίτουλα, τη Λεντίκα, και πολλές άλλες εκπλήξεις. Εμπνευστής του δρώμενου γνωστός Ζακυνθινός ζωγράφος και εθνικός καραβογράφος, ιδρυτής του «Ναυτικού Μουσείου» Αντώνης Μιλάνος.
Στη πλατεία Αγίου Μάρκου όπου θα πραγματοποιηθεί η στέψη, όπως κάθε χρόνο θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο.
Σ΄αυτό το γλέντι σας περιμένουμε να υποδεχτούμε τον νικητή γαμπρό από την Μεγάλη Ναυμαχία Ναυπάκτου «1571»!
Θα ακολουθήσουν Αναγεννησιακά χορευτικά της σχολής χορού Σόνιας Μηχανού και χορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράδου «Αγία Μαύρα». Συμμετέχει και η Φιλαρμονία της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμησίων.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
15:00 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Η Μεγάλη Παρέλαση με τον Κόντε Καρνάβαλο και όλα τα Καρναβαλικά γκρουπ θα ξεκινήσει από την καμάρα του Αγίου Λαζάρου με κατάληξη την Λεωφόρο Δημοκρατίας (πλατεία ΟΤΕ).
Μετά τη Μεγάλη Παρέλαση στην πλατεία Αγίου Μάρκου:
Ο αθλητικός γυμναστικός σύλλογος «ΗΛΙΔΑ» θα παρουσιάσει σύγχρονες χορογραφίες.
Ο σύλλογος Ακροβατικής και ενόργανης «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» θα παρουσιάσει πρόγραμμα Γυμναστικής.
Η σχολή χορού της Όλγας Μπέρτα Σέλληνα θα παρουσιάσει το χορευτικό της πρόγραμμα.
Η σχολή χορού της Σόνιας Μηχανού θα παρουσιάσει μοντέρνα SWOWDANCE ρυθμούς Latin σε χορογραφία Μιχαέλας Νόβακ Μάρλη.
Η Ακροβατική Γυμναστική Ακαδημία “Acro Academy” θα παρουσιάσει ακροβατική γυμναστική.
Επίσης ο Σύλλογος Κρητών Ζακύνθου Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ θα παρουσιάσει χορούς της Κρήτης. (Επιμέλεια – Διδασκαλία Άγγελος Τετράδης- Παναγιώτης Κοντονής).
20:00 ΠΟΒΕΡΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ με επίκαιρες μάντσιες και εκπλήξεις.
Άλλο ένα ξέφρενο Καρναβάλι φτάνει στο τέλος του. Η Φιλαρμονική Δ.Ε. Ζακυνθίων και οι Καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, συνοδεύουν τον Καρνάβαλο στην τελευταία του… κατοικία, μέχρι την επόμενη, ένα χρόνο μετά την… ανάστασή του. Όσο τρελή ήταν η ζωή του, άλλο τόσο είναι και η κηδεία του… Το δρώμενο θα παρουσιάσει η καρναβαλική επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία της Ανάληψης και θα καταλήξει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου όπου ο Καρνάβαλος θα καεί στην πυρά.
Μετά το Πόβερο ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς, θα κάνει την έναρξη του Καρναβαλιού 2020.
21:00 Μαρουλόσκορδα. Η ομάδα του “Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε του 16ου αιώνα”  του Αντώνη Μιλάνου, αναβιώνει το “Αντέτι” των “Μαρουλόσκορδων” στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου για να ευχηθούμε «ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ».
21:00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ Σκουληκάδου διοργανώνει αποκριάτικο χορό στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκουληκάδου. Συμμετέχει ο DJ Πομόνης. (Είσοδος Ελεύθερη)
21:30 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης Ο ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΣ διοργανώνει αποκριάτικο χορό στο Ξενοδοχείο Zante Village στον Αλυκανά. Κατά τη διάρκεια του χορού θα προσφερθούν Λαγάνα και χαλβάς για το ξεκίνημα της Σαρακοστής.
22:00 Ο πολιτιστικός σύλλογος ΛΙΘΑΚΙΑΣ οργανώνει πάρτυ Μασκέ με Dj  στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου (παλιό Δημοτικό σχολείο).
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 (ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ)
ΚΟΥΛΟΥΜΑ  ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ  ΤΗΣ  ΖΑΚΥΝΘΟΥ
13:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΜΟΡΦΕΣ» με το εργαστήρι Λαϊκού Θεάτρου που λειτουργεί στο πλαίσιο του «Θεάτρου τση Ζάκυνθος», θα ανεβάσει αποσπάσματα από τον «ΧΑΣΗ» του Δημ. Γουζέλη, με συνθετικά κείμενα του Στάθη Πίσκοπου. Θα συμμετέχουν χορευτικά παραδοσιακά σχήματα και θα προσφέρονται Σαρακοστιανά εδέσματα.
Καλή Σαρακοστή!
Πηγή: zakynthosevents.com
Ζάκυνθος Καιρός