ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΛΙΒΑ| «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΙΣ   ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ, ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑ», ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΛΑΓΓΑΔΑ», ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ , ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΝΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ»
Αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση με την πρόεδρο του περιβαλλοντικού συλλόγου «ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ» , ήταν η κατάθεση της σε κλιμάκιο του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων, που βρέθηκε στη Ζάκυνθο, διενεργώντας έρευνα , για τη θαλάσσια ρύπανση, μετά από τις καταγγελίες του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Γιάννη Γιατρά.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον της, στους χειρισμούς των αιρετών για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αναιρούν και διαψεύδουν τα όσα συμβαίνουν, ωραιοποιώντας την κατάσταση.

ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ  (Πρόεδρος «ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ»)

ΓΙΑ ΛΙΒΑ |«ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΛΑΓΓΑΔΑ»
«Είχαμε μία συνάντηση στη περιφέρεια με εκπροσώπους του ΦΟΔΣΑ, τη κ.Κράτσα , τη κ.Μοθωναιου, ήταν ο κ.Στασινόπουλος , ο κ.Τουρκάκης , ο Δήμαρχος, ο κ.Κάρδαρης. Εκεί θέσαμε πάρα πολλά ζητήματα . Είχαμε διαπιστώσει, μετά την επίσκεψη και σε ΚΔΑΥ και σε ΛΙΒΑ , ότι  δυστυχώς οι τοπικοί άρχοντες προσπάθησαν να μας αλλάξουν αυτά που είδαμε και διαπιστώσαμε. Προσπαθούσαν να μας τα αναιρέσουν. Αυτό είναι λάθος. Κάνει τους πολίτες να αισθάνονται, ότι είναι απροστάτευτοι και ότι οι άρχοντες αντί να συνεργάζονται μαζί μας να τα λύσουμε τα προβλήματα, προσπαθούν να ωραιοποιήσουν καταστάσεις, θέλοντας να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.
  • Δείξατε τη φωτογραφία που δείχνει ότι δεν οδηγούνται στραγγίδια…. Ο δήμαρχος υποστήριζε ότι υπάρχει σύστημα και μεταφέρονται στο ΣΚΟΠΟ. Δεν ξέρω με τι τρόπο γίνεται όταν οι σωλήνες δεν συνδέονται καν με τη δεξαμενή που συλλέγονται τα στραγγίδια.
Η αντίληψη μας από τις 2-3 επισκέψεις που κάναμε, είναι ότι τα στραγγίδια πηγαίνουν στη λαγκάδα που είναι πίσω και είναι θέμα χρόνου, να τα βρούμε, στο νερό που τρέχει στις βρύσες μας».

ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ |ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

«Το νησί μας δεν διαθέτει υποδομές για να υποδέχεται τόσο τουρισμό. Είναι μία αλήθεια που ισχύει και ας μην μας αρέσει. Δεν υπάρχουν υποδομές σε αποχέτευση, υδροδότηση, σωστή διαχείριση απορριμμάτων, δεν υπάρχουν υποδοχές για ημερόπλοια στο λιμάνι… Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαπιστώνουμε τη ρύπανση σε θάλασσα και ξηρά.
Το 2019 είχε δημιουργηθεί αντίδραση, γιατί η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. Μετά από διαμαρτυρία των πολιτών, έγιναν διορθωτικές κινήσεις. Πέρυσι κολυμπήσαμε στις πιο καθαρές θάλασσες. Φέτος από το Μάρτιο, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με λιμενάρχη, λιμενικό ταμείο, ΔΕΥΑΖ, εγγράφως θέσαμε τα προβλήματα, για να προλάβουμε τη ρύπανση τη φετινή σαιζόν.
Υπάρχει μία βελτίωση, όχι όμως αυτή που πρέπει.
Θα ήμουν άδικη να μην το παραδεχτώ.
Θα ήμασταν ευτυχείς, αν το πρόβλημα λυνόταν και θα λέγαμε μπράβο. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Προσπαθούμε να διορθώσουμε και να προλάβουμε σοβαρά θέματα που πλήττουν το νησί μας και απειλούν την υγεία μας.
Όπως διαπιστώσαμε, κάποιοι από αυτούς του ς κυρίους με τα ημερόπλοια, που αφήνουν τα λύματα στη θάλασσα, φροντίζουν να τα αφήνουν, όχι σε περιοχές με πολύ κόσμο, αλλά σε περιοχές με λιγότερη τουριστική ανάπτυξη.
Όμως τον Αύγουστο δεν υπάρχει παραλία που να μην βρίσκεται άνθρωπος να κολυμπάει.  Πέφτουν δυστυχώς επάνω σε κηλίδες λυμάτων, που κάποιοι ασυνείδητοι αφήνουν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα. Αυτό δε συμβαίνει μόνο από ημερόπλοια, αλλά και από κάποια ξενοδοχεία.
Ούτε το αποχετευτικό στο Τσιλιβί , ούτε στο Λαγανά , κανένα από τα δύο, δεν μπορούν να αντέξουν την ποσότητα των παραγόμενων λυμάτων. Θα έπρεπε τα καινούργια ξενοδοχεία, που κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν, να λειτουργούν με βιολογικό καθαρισμό και όχι να συνδέουν συνέχεια στο δίκτυο, καινούρια  ξενοδοχεία.
Φέτος στον Πλάνο έγινε υπερχείλιση, αλλά έγινε νωρίτερα και στο Λαγανά. Το Φεβρουάριο, διαπιστώσαμε μέσα στο χειμώνα, υπερχείλιση στο Λαγανά, σε περίοδο που δεν έχει ξενοδοχεία… έχει ανοίξει και δικογραφία γι αυτό.
  • Όταν ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου , ο Γιάννης Γιατράς, κολύμπησε στη Μπούκα στο Λαγανά και συνάντησε περιττώματα στη θάλασσα, εξαγριώθηκε και ξεκίνησε διαδικασία καταγγελιών, όπου το θέμα έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θεωρώ, ότι από εκεί έλαβε εντολή και ήρθε για έρευνα, το εσωτερικών υποθέσεων. Εμείς είχαμε πει στον κ.Γιατρά, ότι είμαστε στο πλευρό του και πρόθυμοι να προσφέρουμε την όποια βοήθεια.  Έτσι έδωσα και κατάθεση. Εγώ δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που συνέβη στον κ.Γιατρά, κατέθεσα όμως καταγγελίες από πολίτες, παρέδωσα και φωτογραφικό υλικό και θέσαμε και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το αποχετευτικό. Επίσης υπάρχουν παράνομες συνδέσεις, βόθρων με όμβρια, μέσα στην πόλη και τα οποία  καταλήγουν στο λιμάνι. Η απάντηση ήταν, ότι θα σταματήσουν τέτοια φαινόμενα, όταν ολοκληρωθεί το αποχετευτικό στην πόλη.
Υπάρχει το ευχάριστο ότι οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι του νησιού μας, έχουν ξεκινήσει συνεργασία ,γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε κοινούς στόχους και μαζί θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα. Έχουμε σκοπό , να προχωρήσουμε όσο παίρνει».