«Δείχνει άλλες προθέσεις…»

  • «Απαραίτητη και επιβεβλημένη η εκπροσώπηση του Δήμου»
  • «Η Εκκλησία υπεραμύνθηκε της περιουσίας της και μαζί με τη δική της και του Δήμου και των κατοίκων»
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ  (τ.Περιφερειάρχης ΠΙΝ)
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ|
«Αυτό το οποίο χρειάστηκε να επισημάνουμε στην έναρξη του χθεσινού συμβουλίου, ήταν το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα, οι ενώσεις των εργαζομένων ζητούσαν τη συνεδρίαση από τη περιφερειακή αρχή η οποία κώφευε και χρειάστηκε οι παρατάξεις να κάνουμε προσφυγή και να ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση. Έτσι έγινε η χθεσινή συνεδρίαση. Όταν διαπιστώσαμε από τα λεχθέντα ότι είχε προηγηθεί και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κέρκυρας , θεωρήσαμε αναγκαίο να επισημάνουμε, ότι όλο το σκηνικό δεν είχε καμία σχέση, με ένα έστω μικρό ενδιαφέρον, γι αυτά τα σοβαρά ζητήματα ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Προφανώς υπήρχε αντίρρηση από τη περιφερειακή αρχή και υπηρξε και η ένταση.
Βέβαια αυτό αποτυπώθηκε και στον τρόπο της τελικής πληροφορίας, πως στάθηκε η περιφερειακή αρχή. Είπαμε, εδώ είναι οι πρόεδροι των 4 σωματείων  με αιτήματα των εργαζόμενων , όπου  κάναμε αίτημα, να τύχουν ομόφωνης έγκρισης του περιφερειακού συμβουλίου.
Θεωρώ ότι κάθε ένα από αυτά τα αιτήματα, πιστοποιεί μια συγκεκριμένη ανάγκη της περιόδου και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δείχνει πρόθεση να αποστασιοποιηθεί το γεγονός, ότι υπέδειξε άλλο ψήφισμα η περιφερειακή αρχή. Δεν ήθελε δηλαδή να δείξει ότι έρχεται σε αντίθεση με άλλες επιλογές, από αυτές που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Δεν είμαστε ως όργανα αυτοδιοίκητα, για να καλύψουμε τις αδυναμίες ή τις επιθυμίες μιας κυβέρνησης, αλλά για να βλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα που έχουν οι συμπολίτες μας. Αυτοί που έχουμε υποχρέωση να υποστηρίζουμε. Αν δείτε και την ουσία των ψηφισμάτων, θα δείτε ότι υπάρχει μία γενικόλογη διατύπωση, λέει κάποια σημεία που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση και αποφεύγει να μπει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι τα 600 ευρώ για το Πάσχα.
Απέφυγαν να αναφέρουν επίσης τη στήριξη τους στους ξεναγούς, στους υπαλλήλους τουριστικών γραφείων και οδηγούς λεωφορείων και ταυτόχρονα ένα σημαντικό σημείο είναι αυτό  που αφορά τις συμβάσεις. Και σε αυτό απείχε η περιφερειακή αρχή.
Δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά γι αυτά τα προβλήματα, τα άφησε στο περιθώριο και όταν αναγκάστηκε να τα συζητήσει μετά την υπογραφή των 17 συμβούλων, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο.
Θεωρώ ότι είναι επιλεγμένος τρόπος παρουσίασης θέσεων και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Δεν είναι τυχαίος ο τρόπος που απαντώνται τα θέματα και η αποφυγή επί της ουσίας.
Πέρυσι στο άνοιγμα του τουρισμού, είχαμε συζητήσει για την ανάγκη του τεστ προ72 ωρών, των επισκεπτών από εξωτερικό. Αυτό ξαναγυρίζει φέτος. Ενώ αρχίζει μία προσπάθεια και των ενδιαφερόμενων και όλοι επιθυμούν καλύτερη περίοδο, εντούτοις η αίσθηση που έχουμε, είναι ότι πάμε πάλι απροετοίμαστοι. Τι θα εξελιχτεί, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε.
Η κυβέρνηση πρέπει να δει και να εκτιμήσει πως θα λειτουργήσουν τα καταλύματα και να πάμε σε μια συγκροτημένη πολιτική, συμπεριλαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης μας πατρίδας.
Διάβαζα τις αγωνίες εκπαιδευτικών, ότι ακόμη δεν έχουν οδηγίες, πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ταυτόχρονα δεν έχει αντιμετωπιστεί το θέμα μεταφοράς των μαθητών
Με βάση ότι η ίωση μεταδίδεται στις νέες ηλικίες, θα έχουμε ενδεχομένως μεγαλύτερο πρόβλημα και εύχομαι να μη το αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά το άνοιγμα των σχολείων».
 
ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΕ|
«Είχαμε εκτιμήσει ότι χρειάζεται μία παρέμβαση εξορθολογισμού στη περιοχή. Δεν θα μπορούσε να συνεχίζεται ο τρόπος που λειτουργούσε και η εικόνα που παρουσίαζε. Όμως αυτό τώρα μας δημιουργεί άλλα αισθήματα και δείχνει άλλες προθέσεις.
Τα ερωτηματικά παραμένουν…
Το πρώτο που κάνει μπαμ, είναι η έδρα που θα είναι εκτός Ζακύνθου. Γιατί πρέπει να είναι εκτός Ζακύνθου; Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι αυτοί που έχει προκριθεί να το διοικήσουν, και δεν θα είναι αιρετοί, δεν είναι κάτοικοι Ζακύνθου και έχουν ζητήσει ο φορέας να είναι Αθήνα που κατοικούν. Η άλλη εκτίμηση είναι ,ότι είναι διαφορετικό να είναι ο φορέας στη Ζάκυνθο και να είναι προσβάσιμος στους κατοίκους
Επιδιώκεται  αδυναμία παρέμβασης της τοπικής κοινωνίας, σε ότι κάνει ο φορέας . Είναι έλλειψη σεβασμού προς τη Ζάκυνθο.
Το δεύτερο είναι  ότι δεν μπορεί να μην είναι ο δήμος. Πέρα από την εκπροσώπηση του δήμου, που θεωρούμαι απαραίτητη και επιβεβλημένη, αυτός πρέπει να είναι ο ηγεμόνας. Έχουμε και μια άλλη πλευρά που δεν έχει αποσαφηνιστεί. Τους εκπροσώπους αυτούς, ποιος θα τους ορίσει;
Άρα λοιπόν μήπως καταλήξουμε να τους ορίζει ο υπουργός; Πράγμα που είναι ατόπημα αντιδημοκρατικό;
Η εκκλησία υπεραμύνθηκε της περιουσίας της και μαζί με τη δική της και του δήμου και των κατοίκων. Δεν ξέρω αν θέλει να είναι μέλος μιας τέτοιας διαδικασίας, μιας ΑΕ. Καλό είναι να ζητηθεί η γνώμη της και αν θέλει να της αναγνωριστεί ο ρόλος της». 
 
ΕΣΠΑ|
«Θέσαμε μια πραγματική κατάσταση που βιώνει η περιφέρεια μας, είναι κατάσταση στέρησης . Πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι πραγματικές αδυναμίες. Οι ρυθμοί απορρόφησης σέρνονται και το πρόβλημα είναι «θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του προγράμματος στο σύνολο τους; Ή θα τους μεταφέρουμε στο    επόμενο;»
δημιουργεί άλλα αισθήματα και δείχνει άλλες προθέσεις».

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent