ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ , ΣΤΗΛΙΤΕΥΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΧΛΩΜΗ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ «ΣΕ ΜΙΖΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΟΥΝ», Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΡΚΑΔΙΩΝ , κ.ΝΙΚΟΣ ΓΚΛΑΒΑΣ , ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. 
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ «Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ», ΠΡΟΣΘΕΣΕ «ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ , Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΑΛΤΩΝΕ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ…ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ , ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ».
ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ,ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ , ΥΠΕΡΑΜΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ,ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ , ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΟΔΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ,ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΔΗΛΩΝΕΙ , «Ο ΔΗΜΟΣ ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ… ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΜΩΣ, ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ , ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ , ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ», ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ , ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ,  «ΠΟΣΟ ΑΔΟΚΙΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ, ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΑΝ ΟΝΤΟΤΗΤΑ, ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΗ Ε ΤΑΙΡΕΙΑ… ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΑ…»
ΤΕΛΟΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, «ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ, ΠΕΡΙ  ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ», ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ « ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΒΑΣΙΜΗ ΚΑΙ ΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ. ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΚΡΙΣΗΣ… Η ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΗΘΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ «ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΕΠΙΒΙΩΣΑΣΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ … ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ …»

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΒΑΣ  (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων Ζακύνθου)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ|
«Είναι γεγονός ότι υπήρχε μία κρυφή ελπίδα πριν ένα μήνα μήπως λειτουργούσαμε το Πάσχα με εσωτερικό τουρισμό. Τώρα όμως οπουδήποτε συζήτηση για κάτι τέτοιο είναι ουτοπική. Η Ζάκυνθος θα ήταν κορυφαίος προορισμός λόγω των εθίμων της το Πάσχα, όμως δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε για 2η χρονιά.
Το διαχρονικό ερώτημα είναι, πόσο έτοιμοι είμαστε. Θα πω ξεκάθαρα ότι από πλευράς ανθρώπων που επιχειρούν στην τουριστική βιομηχανία, ήμαστε εξαιρετικά ευέλικτοι, έχουμε διάθεση να προσαρμοζόμαστε άμεσα στα δεδομένα της αγοράς, σε πολλές περιπτώσεις είμαστε και πολύ πιο μπροστά από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το θέμα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση αν μπορεί να μας ακολουθήσει και σε τι επίπεδο. Θα ήθελα εγώ προσωπικά να πρωτοπορήσει, αλλά τουλάχιστον ας συμβαδίσει.
Εξαιρετικά στενάχωρο είναι ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός για να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί,  πάντα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που θα μας κρεμάσει και που στη περίπτωση μας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και ο κρατικός μηχανισμός. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε
Ζούμε σε μίζερες καταστάσεις που τείνουν να επιδεινωθούν. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσω των δραστηριοτήτων και εδώ συζητάμε ακόμη τα προφανή»

ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΑΕ|

«Η παραδοχή είναι ,ότι επί 40 χρόνια από τότε που ναυάγησε το πλοίο, δεν έγινε το παραμικρό, ώστε να αξιοποιήσουμε σαν κοινωνία τα ευεργετήματα της περιοχής. Η κεντρική διοίκηση, έπραξε το αυτονόητο, αφού σε τοπικό επίπεδο δεν βρέθηκε λύση. Γιατί να ξενίζει;
Τα τελευταία χρόνια η τοπική κοινωνία βάλτωνε στη μίζερη αυτή κατάσταση για το ναυάγιο.
Άρα η πρωτοβουλία της κεντρικής διοίκησης, είναι το πρωφανές και αυτό που απαιτείται. Η κίνηση αυτή, νομοθέτηση σε κεντρικό επίπεδο ,δείχνει και τη σημαντικότητα που αποκτά το συγκριμένο αξιοθέατο. Είναι το 2ο φωτογραφημένο σημείο μετά την Ακρόπολη της Ελλάδας.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως όλοι αυτοί οι φορείς που αδυνατούσαν επί 10ετίες να συνεννοηθούν σπεύδουν τώρα να απαιτήσουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο φορέα. Ξαφνικά θα είναι εποικοδομητικός ο λόγος τους, επειδή θ α είναι υπό τη σκέπη της κεντρικής διοίκησης.
Όλα αυτά που γίνονται, είναι ασόβαρα ως αστεία.
Το κείμενο χρήζει θεωρώ βέβαια, βελτιώσεων . Δεν μπορεί ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος να είναι απλά μια παράγραφος, για το ποιους ορίζει, χωρίς να αναγράφονται τα χαρακτηριστικά που θα έχει το πρόσωπο που θα ορίσει. Πρέπει να βελτιώσει το κομμάτι αυτού του νομοθετήματος. Δόθηκε θεωρώ η κεντρική ιδέα για το τι πάμε να νομοθετήσουμε.
Ο δήμος ξεκάθαρα πρέπει να έχει συμμετοχή και έχει αποδεδειχθεί ότι ο δήμος, σαν δήμος, έμεινε εκτός του φορέα με δική του ευθύνη.
Κάποια στιγμή ας βγουν , γιατί εγώ δεν θέλω να κατακεραυνώνω συνέχεια τα κακώς κείμενα, να που  οτι θέλουν. Οι ευκαιρίες περνάνε και χάνονται.
Πόσο αδόκιμο θα ήταν, να καλέσει το κράτος την εκκλησία να συμμετέχει σαν οντότητα, σε ανώνυμη εταιρεία… κάντε το εικόνα…. πρέπει ν α είμαστε εποικοδομητικοί, κάντε αναγωγή μιας κυβέρνησης να ζητήσει από την εκκλησία κάτι τέτοιο… αυτά είναι πράγματα απίστευτα.
Παρόλα αυτά θα μπορούσε να συμμετάσχει με μνημόνιο συνεργασίας την επόμενη ημέρα με συμβουλευτικό ρόλο. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει προσβολή στο θεσμό. Αυτό, με δεδομένο ότι πάμε να στηθεί μια ανώνυμη εταιρεία. Εδώ λοιπόν συζητάμε για να είμαστε πρακτικοί. Όμως ακούγεται απλουστευμένο το,  «άφησαν την εκκλησία απέξω».
Έκαναν Α.Ε και όχι φορέα γιατί αργήσαμε 10ετίες ολόκληρες και χρειάζεται τώρα ευελιξία.
Είναι εξαιρετικά θετικό το περιβάλλον στο να φιλοσοφούμε, όταν οι κοινωνίες ευημερούν. Όταν όμως μια κοινωνία πασχίζει καθημερινά για την επιβίωση της, πόσο περιθώριο υπάρχει για φιλοσοφία ή εμμονές που δεν αφήνουν τα πράγματα να εξελιχθούν;
Αυτά λοιπόν, έρχεται το υπουργείο τουρισμού  να τα λύσει.
Τύποις  και νομικά να πούμε ότι εκπροσωπούταν από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος…
Δεν θέλω να ακουστώ επιθετικός στην κοινωνία. Η ρητορική περί παρασιτικής επιβίωσης του τουριστικού κλάδου είναι εξαιρετικά αβάσιμη και ας βολεύει κάποιους να το λένε. Σε εποχές κρίσης, η εξακολούθηση αυτής της ρητορικής, να είναι αήθης και προσβλητική.
Ειδικά πέρυσι με την κρίση, πρέπει  να έγινε κατανοητό και από τον τελευταίο συμπολίτη μας.
Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από το σύνολο της κοινωνίας, ότι αν  έχουν γίνει κάποιες υποδομές για την κοινωνία, οφείλεται στην ιδιωτική  πρωτοβουλία.
Παρασιτικά επιβιώσας είναι ο δήμος  …  να τα λέμε…. Αυτή η εποχή είναι πεδίο δόξης λαμπρό να καταφέρουμε επιτέλους να συνεννοηθούμε σε αυτό το νησί. Πιο σημαντικό από όλα, είναι η ποιότητα ζωής και η υγεία μας .
Όσο αφορά τον φορέα, υπήρχε 14 μήνες σχεδόν, ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ουδεμία ενέργεια έγινε. Το κάψαμε εμείς οι ίδιοι. Τώρα που ήρθε ο μπαμπούλας του υπουργείου είναι αργά.
Θεωρώ ότι το επιμελητήριο θα μπορούσε να κάνει πράγματα.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν να έχουν τη μέγιστη εξωστρέφεια , ώστε ο πολίτης να μπορεί να ενημερωθεί, για όλα τα προγράμματα που θα τρέχουν. Θεωρώ το έχουν καταλάβει οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου.
Δεν είναι ανταγωνισμός ποιος κατάφερε να κάνει κάτι . Είναι συναγωνισμός να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.
Αν ο βαθμός συνεννόησης ήταν σε υψηλότερο επίπεδο, η ίδια η κοινωνία δεν θα επέτρεπε σε οποιοδήποτε φορέα να κάνει πράγματα, κατά το δικό του δοκούν.
Εμείς οι νεότεροι έχουμε τη δυνατότητα να ανταγωνιζόμαστε τους πάντες. Όμως δεν θέλουμε αυτό, να συνεννοούμαστε θέλουμε».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent