ΝΙΚΗΤΑΣ ΣΠΙΝΟΣ|  ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID19 ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: «ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ (2) ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ …ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ…» ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ: «ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΥΛΑΒΕΙΑ» - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: « ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ»
 
Νικήτας Σπίνος (Αντιδήμαρχος Δ.Ε.Αλυκών – Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ζακύνθου)
 
«Τις τελευταίες 3 ημέρες έχουμε περίπου 2 κρούσματα ημερησίως. Θα λάβουμε ότι μέτρα χρειάζεται, δηλαδή απολυμάνσεις. Τα λύκεια με τα νέα μέτρα δε θα λειτουργήσουν, οι υπόλοιπες βαθμίδες θα λειτουργήσουν τηρώντας τα μέτρα.
Σαφέστατα από ότι θυμόμαστε το δημοτικό συμβούλιο ήταν μία Τετάρτη. Την Πέμπτη ο δήμαρχος είχε στείλει στο υπουργείο πολιτικής  προστασίας στο κ.Χαρδαλιά, έγγραφο. Ο υφυπουργός έλαβε το μήνυμα του δημάρχου , και πρότεινε να το στείλει ο δήμαρχος και στην υπουργείο παιδείας, κάτι που έκανε την επόμενη ημέρα. Είναι ένα θέμα που δεν ήταν στη δυνατότητα του δήμου, να πει ανοίγω ή κλείνω. Εμείς μπορούμε να εκφράσουμε ανησυχίες ή να κάνουμε προτάσεις. Είναι μία πραγματικότητα ότι τα κρούσματα αυξάνονται και το γ΄ κύμα είναι έντονο. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και όσο αφορά την κοινωνία, θα είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται ,σε αυτά που λέμε και πράττουμε.
Σε ότι αφορά τους καθαρισμούς και τις απολυμάνσεις των σχολείων δεν έχει χαλαρώσει ούτε κατ’ ελάχιστον. Γίνονται και οι κλασικές απολυμάνσεις όπου εντοπίζεται κρούσμα. Γίνονται όμως και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
Όλα τα πρωτόκολλα τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ουδεμία χαλάρωση. Αυτή άλλωστε είναι η άμυνα μας. Εκτιμούμε τα δεδομένα, οι πιο πολλοί είναι οικογένειες και ευτυχώς δεν έχουμε πολλά ορφανά κρούσματα. Ως ένα βαθμό αυτό είναι θετικό.
Για να πούμε αν είμαστε ή όχι ικανοποιημένοι πρέπει να δούμε ποιος είναι ο στόχος μας.
Ο στόχος μας πρέπει να είναι η έγκυρη διάγνωση και από την άλλη μεριά να τηρούνται τα μέτρα.
Σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ, θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Γίνεται προσπάθεια, είχε γίνει μία συζήτηση και είχαμε μιλήσει για την υποστελέχωση του τμήματος και το άλλο είναι η μη λήψη επαρκών τεστ για να είναι πιο άνετο το τμήμα.
Εμείς ως δήμος έχουμε 1000 επιπλέον τεστ, που προγραμματίζουμε τις επόμενες ημέρες να επανεξετάσουμε τους δημοτικούς μας υπαλλήλους. Σε ότι αφορά το τμήμα του ΕΟΔΥ που κάνει  ελέγχους, παρακολουθώ ότι έχει βελτίωση αριθμητικά στα νούμερα των τεστ καθημερινά.
Υπάρχουν κάποιες οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο που τηρούνται. Ότι πράγματι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα τεστ, σίγουρα θα μπορούσαν . Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία μέθοδος να διασφαλίσουμε τα πάντα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολυπαραγωγικό και μπορεί να έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα, από αιτίες που δεν είχαμε εντοπίσει. Είναι πολυσύνθετο.
Για να φέρουμε πραγματικό αποτέλεσμα, πρέπει να λειτουργούμε οργανωμένα, ο καθένας να έχει ένα ρόλο. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Είναι πράγματα που τα θέλουμε και γίνονται και άλλα που δε γίνονται. Εμείς θέλουμε μέχρι 15 παιδιά ανά αίθουσα. Πρακτικά δεν μπορεί να γίνει και ίσως κάτι τέτοιο να μας διασφάλιζε λίγο.
Δε σημαίνει ότι κάθε τι γίνεται κακά ,επειδή είμαστε στη καρδιά του γ΄ κύματος.
Τον Ιανουάριο είχαμε χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων,  αλλά ήμασταν σε αυστηρό lockdown. Δεν κάναμε γιορτές για να  μην υπάρχει επιβάρυνση  και για να έχουμε θετικότερο αποτέλεσμα στο μέλλον.
Η κοινωνία δεν μπορεί να βάλει λουκέτο για πολλούς μήνες. Γίνεται επίσης μία συντονισμένη προσπάθεια να καλύψουμε το  κενό με τα εμβόλια. Πιστεύω ότι είναι πολύπλευρη μάχη που πρέπει να έχουμε πίστη ότι το θετικό αποτέλεσμα θα έρθει.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ| 

Είναι αλήθεια ότι εάν γνώριζε η δημοτική αρχή την δυνατότητα για επιπλέον προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού νωρίτερα θα το είχε προχωρήσει. Ο δήμαρχος δεν ενημερώθηκε άμεσα … σε κάθε περίπτωση εντοπίσαμε τη δυνατότητα…
Γνωρίζαμε ότι ακολουθούσαμε το νόμο κατά γράμμα. Σε ότι αφορά την δυνατότητα αυτών που ήρθαν να δηλώσουν την επιθυμία τους να εργαστούν, ήρθαν 161 άτομα, και από αυτούς προσελήφθησαν 35.
Νομίζω ότι η αντιπολίτευση κακώς αντέδρασε. Πρέπει να μην υπάρχει υποστελέχωση. Φοβήθηκαν ότι αν πάρουμε μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Δεν μας νοιάζει γιατί το κάνουν. Εντοπίσαμε τη δυσλειτουργία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν , αντιθέτως θέλουμε να ενισχύσουμε το δήμο.
Η προσέγγιση από πλευράς της αντιπολίτευσης είναι υποκριτική.
Έχουμε την ευθύνη των  προσλήψεων,  και δεν μπαίνουμε σε κηδεμονία. Ήταν υποκριτική η στάση ξαναλέω της αντιπολίτευσης και ποιο πολύ φοβήθηκαν την πρόσληψη ατόμων που θα ενίσχυαν το δήμο. Εμάς μας νοιάζει πως θα είμαστε πιο πολλοί στελεχωμένοι».


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ | IONIANRADIO.gr (ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ) : 
https://www.ionianradio.gr/index.php/ekpompes/recent