ΠΕΤΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: «ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΤΙΣΗ  ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
  • «Σύμφωνα με την ιχνηλάτιση που κάνουμε, ο ιός έρχεται από επαφές στο οικογενειακό περιβάλλον των εργαζομένων»
  • «Έχουμε ένα νέο κρούσμα, οι πρώτοι ήταν 5 και διανύουν την 1η εβδομάδα καραντίνας και σήμερα διαπιστώθηκε άλλο ένα επιβεβαιωμένο σε βοηθό νοσηλεύτρια. Είναι 6 υπάλληλοι του νοσοκομείου και μία στο τομέα καθαριότητας»
  • «Στην κλινική covid ήδη νοσηλεύονται έξι (6) άτομα ενώ έχουμε και ένα ασθενή 70 ετών, που είναι διασωληνωμένος στην ΜΕΘ»

Πέτρος Γιακουμέλος (Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων , Γενικού Νοσοκομείου Zακύνθου)

«Έχουμε ένα νέο κρούσμα, οι πρώτοι ήταν 5 και διανύουν την 1η εβδομάδα καραντίνας και σήμερα διαπιστώθηκε άλλο ένα επιβεβαιωμένο σε βοηθό νοσηλεύτρια. Είναι 6 υπάλληλοι του νοσοκομείου και μία στο τομέα καθαριότητας.
Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα, η ανησυχία επικρατεί. Βέβαια το νοσοκομείο είναι ασφαλές, αλλά αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση κρουσμάτων. Υπάρχει μία ανησυχία , δημιουργείται προβληματάκι όσο αφορά τη λειτουργία. Η πρώτη δουλειά που έγινε αμέσως ήταν η ιχνηλάτιση των επαφών της. Η μία από τις δύο επαφές που είχε, ήδη ελέχθηκε και είναι αρνητική, ενώ  στη δεύτερη επαφή περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Η ίδια μπήκε σε 10ήμερη καραντίνα.
Από την αρχή περιορίσαμε την κινητικότητα στο νοσοκομείο, έχουν κατά 80% περιοριστεί και τα τακτικά χειρουργεία. Αυτή τη στιγμή η πανδημία μαστίζει το τόπο μας και τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός που είπα και το νοσοκομείο δέχεται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και όσους νοσηλεύονται.
Το μεγάλο βάρος το σηκώνει η κλινική covid γιατί ήδη νοσηλεύει 6 άτομα. Είναι καινούργια περιστατικά διαφόρων ηλικιών, αλλά σε αρκετά καλή κατάσταση. Έχουμε και ένα ασθενή 70 ετών, που είναι διασωληνωμένος στην ΜΕΘ.
Υπάρχει και άλλο σχέδιο, γιατί αν δούμε ότι ανεβαίνουν τα κρούσματα, θα ανοιχτούν κι άλλα κρεβάτια. Το προσωπικό πιέζεται όσο αυξάνονται οι ανάγκες και τώρα και με την αποχώρηση της συναδέλφου δημιουργούνται προβλήματα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και λειτουργούμε κανονικά.
Εμείς και σαν σωματείο είχαμε ζητήσει τον έλεγχο όλου του προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν με μοριακό αλλά τουλάχιστον με ράπιντ τεστ.
Από την ημέρα όμως που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται όλα αυτά, έχουν ελεχθεί 100 άτομα με μοριακό τεστ και 20 με ραπιντ τεστ.
Άμεση προτεραιότητα είναι  να ελεχθεί όλο το προσωπικό, για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε το νοσοκομείο, αλλά και τους νοσηλευόμενους, όχι μόνο τον εαυτό μας.
Μέσα στο νοσοκομείο είχαμε ζητήσει κάποια πράγματα, η εξέλιξη είναι , ότι ξεκίνησε ο έλεγχος με τεστ.
Επειδή η διαδικασία του μοριακού είναι χρονοβόρα, εμείς λέμε ότι μπορεί να ξεκινήσει και με ραπιντ τεστ  που είναι πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία
Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μοριακό μηχάνημα 3 θέσεων. Επειδή και η πανδημία είναι στο φουλ σηκώνει μεγάλο φόρτο εργασίας. Καλό είναι να έχουμε άλλο ένα με 3 θέσεις, όμως σαφώς είναι καλό που υπάρχει αυτός ο εξοπλισμός,  που αν δεν τον είχαμε θα έπρεπε να πάνε τα τεστ Αθήνα ή Πάτρα. Έτσι παίρνουμε άμεσα το αποτέλεσμα και ξέρουμε και αν ο ασθενής θα μείνει στο νοσοκομείο ή θα πάει σπίτι του. Βέβαια σαν σωματείο θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε, αλλά νομίζω ότι σιγά- σιγά κάποια πράγματα δρομολογούνται.
Αυτή τη στιγμή δεν θα έρθει άλλο μηχάνημα , θα παραμείνουμε με αυτό που έχουμε.
Σαν σωματείο υιοθετήσαμε κάποιες απόψεις , πρώτη προτεραιότητα ο έλεγχος του προσωπικού και τον τελευταίο καιρό έχει μπει αρκετό επικουρικό προσωπικό μέσα στο νοσοκομείο. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ, να ζητάμε τη μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού.
Νομίζω ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από όλους και κύριος σκοπός τώρα είναι να έρθει και ιατρικό προσωπικό. Ευελπιστώ ότι στις προκηρύξεις θα έχουμε καλύτερη συμμετοχή. Βγήκε μία προκήρυξη από προχθές ,θέσεις που θα τρέξουν πολύ γρήγορα. Γίνεται τεράστια προσπάθεια . Αν δεν δοθούν κίνητρα, είναι δύσκολο να υπάρξει συμμετοχή.  Τώρα με τα κριτήρια που δίνει, γιατί το νοσοκομείο μας μπήκε στο άγονο, θα καλυφθούν οι κενές θέσεις. Το τέλειο ποτέ δεν θα το βρούμε, όμως πάντα θα αγωνιζόμαστε.
Σύμφωνα με την ιχνηλάτιση που κάνουμε, ο ιός έρχεται από επαφές στο οικογενειακό περιβάλλον των εργαζομένων και γι αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Το σύστημα υγείας πρέπει να αντέξει, αν ένας ένας εργαζόμενος, βγαίνει εκτός, τίθεται θέμα. Πρέπει να τηρούμε μέτρα, όχι συνωστισμό, φοράμε μάσκες , γιατί τελικός αποδέκτης είναι το νοσοκομείο. Τι θα γίνει αν έχουμε συρροή εισαγωγών;»