ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
Στις ασύμμετρες συνέπειες της πανδημίας , στα ρευστά υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα, αναφέρθηκε, μιλώντας στο IonianRadio.gr, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος των ξενοδόχων της Δ.Ε Λαγανά, κ. Χριστίνα Τετράδη, επισημαίνοντας, ότι οι μέχρι σήμερα ενδείξεις, παραμένουν απογοητευτικές και απαγορεύουν σε κάθε περίπτωση , τις όποιες εκτιμήσεις.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίες παραμένουν αβέβαιες, κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρίσει σε επιπλεον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.
Επιχειρηματολογώντας , αναφέρθηκε στην ετήσια έρευνα ΙΤΕΠ, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ξενοδοχεία και στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του κλάδου.
  • Χριστίνα Τετράδη (Αντιπρόεδρος ΞΕΕ – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά – Πολιτευτής Ν.Δ)
«Έχουμε  την ετήσια έρευνα, που δείχνει τα αποτελέσματα της χρονιάς της πανδημίας, της χειρότερης χρονιάς του τουρισμού
Άφησε άσχημο αποτύπωμα με έσοδα 1.8 δις, από 8.3 και τα περισσότερα μάλιστα ανείσπρακτα.
Οι προκαταβολές είναι ανύπαρκτες,  είναι μειωμένες.  Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας, είναι αυτό που θα δώσει επιβίωση στον τουρισμό. Βλέπουμε ότι η στήριξη της κυβέρνησης, συνεχώς εξελίσσεται, αλλά χρειάζονται περισσότερα προγράμματα.
Από τα στοιχεία που έχουμε από τους ξενοδόχους, βλέπουμε ότι πάνω από το 50% στηρίχτηκαν στις επιστρεπτέες προκαταβολές
Τα  τραπεζικά προγράμματα λίγο λειτούργησαν, ίσως παραπάνω να λειτούργησε το εγγυοδοτικό. Περιμένουμε τώρα και προσπαθούμε να δούμε,  πως θα διαμορφωθεί η επόμενη επιστρεπτέα. Το αίτημα είναι ότι πρέπει να καλυφτούν τα έξοδα που έχουν γίνει και δεν έχουν πληρωθεί, όπως στην ΑΑΔΕ στο ΕΦΚΑ. Γίνονται ρυθμίσεις και ζητάμε να συνεχίσουν, όπως και να συνεχίσουμε να πληρώνονται οι τόκοι των δανείων. Ένα κομμάτι τις επιστρεπτέας, θα δοθεί ως μη επιστρεπτέο. Οι μισθοδοσίες από εκεί στηρίχτηκαν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έτσι δε χάθηκαν θέσεις εργασίας, έστω και αν οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή.
Ασφαλείς προβλέψεις δεν υπάρχουν, μάλλον συνεχίζουμε να ζούμε στο 2020, και όχι στο 2021, τουλάχιστον για το  α΄ εξάμηνο. Θα δούμε πως θα εξελιχτεί η πανδημία και οι εμβολιασμοί όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στις χώρες των πελατών μας.
Είναι σημαντική η συζήτηση  του πρωθυπουργού στην ΕΕ , για το πώς θα υπάρξει ενιαία στάση ειδικά στο τουρισμό.
Η κυβέρνηση με τα χρήματα που χειρίζεται, εξελίσσει και  στηρίζει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ο τουρισμός είναι πυλώνας που διαχέεται ...
Βλέπουμε το δυνατόν, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε ,η στήριξη εξελίσσεται πολύ καλά.
Πρώτα από όλα θα στηρίξουμε την υγεία . Πέρυσι δημιουργήσαμε παρακαταθήκη την εικόνα της χώρας, που μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και να παραμείνει ασφαλής
Το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά δημιουργεί παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.
Η κρίση που αντιμετώπισε ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη των εποχών, όλα τα άλλα έπονται.
«Στάση αναμονής» τηρούν οι τουριστικοί παράγοντες και στη Ζάκυνθο καθώς η πορεία της πανδημίας θα κρίνει και το πώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική χρονιά.  Δυστυχώς, αυτή την περίοδο οι κρατήσεις είναι σχεδόν μηδαμινές καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξελίξεις με την διασπορά του κορωνοϊού αλλά και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».