ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ,ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΟ IONIAN RADIO.GR, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ,  ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ,ΟΠΩΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ  ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ κ.ΣΥΝΕΤΟΥ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΝΕΤΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

«Θυμάμαι τα λόγια ενός σοφού δασκάλου «να ξέρεις από πού ξεκινάς και που θέλεις να πας.
Πάντα είχα αγάπη για την ιστορία μας και την πολιτισμική μας διάσταση.
Η πρόσκληση να αναλάβω την βιβλιοθήκη είναι μεγάλη πρόκληση. Υπάρχει μία τεράστια δημοσιότητα, ένα ζήτημα που ήταν ξεχασμένο, παραμελημένο. Για μένα ήταν πρόκληση, να επανεκινηθεί η ιστορική βιβλιοθήκη ,να γίνει κέντρο πολιτισμού, έρευνας και γνώσης.
Είχαμε το εφορευτικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο ,και μπήκα με ζεστό τρόπο στην αρμοδιότητα αυτή.
Βρήκα πολλά προβλήματα και όχι μόνο το ότι δεν είχαμε προσωπικό.
Το αρχειακό υλικό καταστρέφεται και χρειάζεται απεντόμωση και καθαριότητα. Η διαδικασία έχει να γίνει 30 χρόνια και υπάρχει ήδη καταστροφή. Για μένα αποτελεί και ντροπή. Καταξιωμένοι επιστήμονες, ζητούν να έρθουν στη βιβλιοθήκη μας και εμείς την έχουμε σε εγκατάλειψη.
Το θέμα είναι, ότι δεν το κρατήσαμε σε επίπεδο συζητήσεων , το απλώσαμε, το πάμε πολύ μακριά.
Το 2020 έγιναν πολλές προσλήψεις , αλλά ούτε μια για την Ζάκυνθο. Πιστεύω ότι ήταν θέμα αδιαφορίας και μόνο.
Η βιβλιοθήκη έχει 2 υπαλλήλους και  μόνο για διοικητικές εργασίες. Αν είχαμε 2 βιβλιοθηκάριους, θα κάναμε θαύματα.
Δεν προβλέπεται πρόσληψη μας λένε. Απέναντι σε αυτή την αντιμετώπιση, λέμε ότι φταίμε εμείς και το παλεύουμε με χίλιους τρόπους.
Το άλλο κομμάτι, είναι το να διατεθούν μερικές χιλιάδες ευρώ, όπως και με το αναγνωστήριο που χαλάστηκαν 25 χιλιάδες, και τώρα λειτουργεί, ενώ ήταν κλειστό για 16 χρόνια.
Πήγαμε με μεγάλο ενθουσιασμό, το συμβούλιο είναι εξαιρετικό , μιλάμε για συμβούλιο άμισθο, αφιερωμένο να φτιάξει την βιβλιοθήκη και να την φέρει στο επίπεδο εκείνο που χρειάζεται η κοινωνία.
Βάζουμε ένα πλάνο , αυτή την ώρα, κάνουμε απογραφή  που έχει να γίνει από το 1995. Δεύτερο βήμα είναι να κάνουμε καθαριότητα και απεντόμωση των βιβλίων και να την εξυγιάνουμε. Τρίτο η ψηφιοποίηση. Μεγάλο στοίχημα είναι, να ανοιχτούμε στην κοινωνία και να γίνουμε κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας.
Απόλυτη εξωστρέφεια»