ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΑΝΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ,ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΙΣΘΗΣΗ.
«Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΞΥΛΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑ», ΕΝΩ ΠΡΟΣΘΕΣΕ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ.ΒΙΒΗΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ, ΌΤΙ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΑΤΙΩΝ».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο κ.ΤΣΑΚΟΣ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΩΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ , ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΠΟΥ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΕΤΑΚΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙ, ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ , ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΕΩΡΗΣΕ ΘΕΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΗΣ- ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ , ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ.


Γιώργος Τσάκος (Επόπτης Δημόσιας Υγείας - τ.Πρόεδρος Μπόχαλης)

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ όσο    οι επαγγελματικές δραστηριότητες μας, το επιτρέπουν.
Οι πάσης φύσεως απολυμάνσεις κατηγοριοποιούνται σε ομάδες
Άλλη γίνεται σε ένα χώρο νοσοκομείου απομόνωσης, άλλη σε δημόσιο χώρο  . Δεν είναι όπως οι απεντομώσεις , και οι μυοκτονίες.
Οι απολυμάνσεις με τον covid-19 θα έλεγα ότι είναι προληπτικές. Ανάλογα με το επάγγελμα της δημοσίας υγείας που θα επιλέξει το υλικό της μικροβιοκτονίας, θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Οι απολυμάνσεις αυτές,  γίνονται όχι δια ψεκασμού στο έδαφος,    αλλά με νεφελοποίηση του χώρου, ακουμπά όλες τις επιφάνειες και πηγαίνει σε σημεία που με το ψεκαστήρα δεν μπορείς να επιλέξεις
Τις κάνουν ειδικοί επιστήμονες που έχουν άδεια ειδική από το υπουργείο δημόσιας υγιεινής. Εγώ προσωπικά είμαι από επάνω. Ελέγχουμε, συντονίζουμε.
Την απολύμανση δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Στο σπίτι μπορούσε να κάνουμε εφαρμογή με χλωρίνη, δηλαδή 1 μονάδα στις 50 μονάδες νερό. Στους δημοσίους χώρους κάνουμε εξειδικευμένη απολύμανση, ανάλογα με το τι θέλουμε να καταστρέψουμε.
Καταστρέφουμε μαζί με τον covid-19  και άλλους ιούς. Όλα τα      φάρμακα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ
Σαν πολίτης και σαν παλιός στη Μπόχαλη, θέλω να ξέρω πρώτα την άποψη του κ.Αρετάκη. Μετράει ακόμη και το πενηνταράκι. Καλά κάνει, έχει να αντιμετωπίσει, δημοσιονομικό καθεστώς, με νοοτροπίες παλιές, που  δε συνάδουν το παραγωγικό επίπεδο. Θέλω να ξέρω και την άποψη της κ.Καψαμπέλη,  που η ίδια έβαλε από τη τσέπη της χρήματα, για να προλάβει τι ς βραδείες κινήσεις του δήμου. Με ιδία δαπάνη ήταν  πιο μπροστά και έτοιμη  πριν από τις εξελίξεις. Και μιλάω για το δημοτικό κατάστημα Ελατίων. Αυτά πρέπει να λέγονται και να εμφανίζονται μπροστά.
Οι μεγάλες ανησυχίες δημιουργούν πανικό
Πρέπει ν α είμαστε συγκροτημένοι, θα περάσει και αυτή η μπόρα , αν δεν λοξοδρομήσουμε το Πάσχα .
Για να κάνει οποιαδήποτε απολύμανση ο φορέας, πρέπει να υπάρχει δίπλα του επιστημονικό προσωπικό που θ α δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Μπορεί ν α έχουν πάρει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Όμως  η απολύμανση, είναι  ξεχωριστό κεφάλαιο στη δημόσια υγεία. Θέλει την κατάλληλη δόση σε φάρμακο και τον κατάλληλο χρόνο. Πριν όμως, θα πρέπει να έχει γίνει μία μηχανική πλύση, ώστε να διευκολύνουμε τους ρίπους να φύγουν, όχι να περνάει το απορριμματοφόρο , να παίρνει τα απορρίμματα και κάποιος να ψεκάζει τον κάδο . Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να ακλουθεί πληντήριο των κάδων , να πλένει τον κάδο και μετά ας ακολουθεί και ένα βανάκι που θα ρίξει το απολυμαντικό στον κάδο. Δεν γίνεται όταν είναι βρόμικος ο κάδος.
Επίσης ,και το έχω πει και στον κ.Αρετακη, όποτε θέλει να με καλέσει κι εγώ μπορώ να συμβάλω αφιλοκερδώς στη δημόσια υγεία, σε ένα πόστο , ώστε να βοηθήσουμε όλοι. Πρέπει να  βοηθήσουν όλοι οι εθελοντές χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί σήμερα έβλεπα τον κ. Αρμένη στην τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  και το μυαλό μου  πήγαινε,  μήπως αυτοί οι πολλοί που απευθύνονταν επί Μποζίκη στις κοινωνικές δομές,  ήταν και ψηφοθηρικοί; Αυτή η ξύλινη πολιτική και η σπέκουλα δεν είναι ωραία. Ο καθένας να κοιτάξει να βοηθήσει από το μετερίζι του…
 
ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ
Είναι η κατάλληλη εποχή για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτή την εποχή ηρεμούν οι βροχοπτώσεις, δεν βρίσκουν φαγητό από ξενοδοχεία κι εστιατόρια  τα τρωκτικά. Θεωρώ ότι η ΠΕΖ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες.
Το θέμα είναι να κινηθούμε τώρα. Το καλοκαίρι δεν ξέρουμε πως θα πάνε τα πράγματα, αν πάει λίγο πίσω, να προλάβουμε να κάνουμε τώρα την μυοκτονία τώρα. Αυτό θα είναι υπέρ μας.
 
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Η καθαριότητα υπάρχει , υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του έργου, υπάρχει εταιρεία από την Αθήνα που έχει αναλάβει την καθαριότητα.
Θα πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν, την καθαριότητα, τις απολυμάνσεις,  τις καλύτερες αντανακλαστικές προϋποθέσεις, είτε λέγεται συμπεριφορά και αντίληψη του πως θα χειριστούμε ένα δυνητικό κρούσμα… Αν το νοσοκομείο γεμίσει κορονοιο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα
Θα πρέπει να υπάρχουν φράγματα, δια ροπάλου…
Από την επιδημιολογία έχουμε μάθει, ότι αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα πρέπει να δημιουργούν φράγματα. Αν πάει κάποιος ασυμπτωματικός, θα πρέπει να υπάρχει το φράγμα, ώστε να μη μεταδοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό
Αν δεν δημιουργήσουμε μπλοκς θα είναι πιο δύσκολο το έργο.
Οι απολυμάνσεις πρέπει να γίνονται όχι μόνο σε πανδημία, αλλά και μία φορά το 6μηνο και  3 φορές ετησίως στα σχολεία . Ειδικά μεταξύ διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα θα  πρέπει οι αίθουσες να απολυμαίνονται  για προληπτικούς λόγους. Είναι τόσα τα μικρόβια στους χώρους άρα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται οι απολυμάνσεις και κατά είδος.  Μιλάω για βάκιλο φυματίωσης, πνευμονόκοκκους, σταφυλόκοκκους. Πρέπει να το βάλουμε σε μία σταθερή διατακτική πορεία γι α να έχουμε και το πληθυσμό ποιο σωστά αντιμετωπίσιμο και ενήμερο.