ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 

«ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ» , ΔΗΛΩΣΕ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ) Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».
Ο κ.ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΕΚΤΕΝΩΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ «ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΣ», ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΜΟΝΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

Ο Αντώνης Κασσιμάτης (Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΖΑΚΥΝΘΟΣ  ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ) μιλά ΕΚΤΕΝΩΣ ατο IonianRadio.gr.
 
Το δημοτικό συμβούλιο, καθυστέρησε να υλοποιήσει τη διαδικασία συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη , θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μία «κοιλιά» . Και με τη βοήθεια της ΚΕΔΕ που έδωσε μία πλατφόρμα τηλεπικοινωνίας, τα καταφέραμε, ήταν μία πρώτη συνεδρίαση σήμερα.
Νομίζω ότι ο τρόπο ς που επικοινωνήσαμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο,  συνάδει με τη περίοδο που περνάμε, η οποία έχει αφήσει σε όλους μας και βιώνουμε την απομόνωση ενώ  η επικοινωνία γίνεται με αποστειρωμένο τρόπο και χάνεται η αμεσότητα. Επηρεάζει την ψυχολογία μας όλο αυτό και μας βάζει στο να συνειδητοποιήσουμε, ότι περνάμε δύσκολη περίοδο, όπως θα είναι και αυτά που θα επακολουθήσουν. Την πανδημία δεν την έχουμε ξεπεράσει και έρχονται και οικονομικές δυσκολίες. Πρέπει να έχουμε θάρρος, κουράγιο, δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια και ανίκητοι εχθροί.
Το πιο σημαντικό σήμερα από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη συμβολή του δήμου σε αυτό. Κατέθεσα ένα ψήφισμα, γιατί σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα υγείας.
Το νομοσχέδιο, εφόσον προχωρήσει και ψηφιστεί στη βουλή, καταργεί  στην ουσία το ΕΘΠΖ που συμβολίζει το σήμα κατατεθέν για τη Ζάκυνθο. .
Αυτό υπήρξε ευήκοο από την πλειοψηφία των συναδέλφων και την Πέμπτη θα συζητηθεί. Θα προσκληθεί και ο πρόεδρος και οι εργαζόμενοι του ΕΘΠΖ. Όσο αναφορά την ουσία, ο δήμος πιστεύουμε ότι θ α μπορέσει να πάρει μία καλή θέση. Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να συζητείται εν μέσω πανδημίας. Δεν αλλάζει μόνο η δομή αλλά και το περιεχόμενο της προστασίας.
Υπήρχε ανταπόκριση, γιατί υπάρχει απόφαση της περιφέρειας, που δεν είχε θετική απόκριση. Σαν δημοτικό συμβούλιο, πιστεύουμε να μπορέσουμε να φρενάρουμε την κατάργηση αυτή, του ΕΘΠΖ
Το πιο σημαντικό σήμερα από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη συμβολή του σε αυτό. Κατέθεσα ένα ψήφισμα γιατί σήμερα είναι και η παγκόσμια ημέρα υγείας.
Έγινε μία παρουσία  από τις κοινωνικές δομές του δήμου,  και αναφορά στη δυνατότητα  του να ενισχυθούν από προσωπικό που αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται όπως για  πχ  από τους παιδικούς  σταθμούς.
Ήδη πριν πάμε στο δημοτικό συμβούλιο , 18 δημοτικοί σύμβουλοι είχαμε καταθέσει ένα υπόμνημα, υπήρξε παρουσίαση δράσεων από τις αντίστοιχες δομές του δήμου που κινούνται προς σωστή κατεύθυνση, όπως είδα.
Επισημάναμε ότι,  1ον ,  δυστυχώς όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο  τομέα της οικονομίας θα είναι τέτοιες που πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια στον προϋπολογισμό του δήμου,  γιατί θα πρέπει να ενισχύσει με χρήματα  αυτές τις δομές
Το δεύτερο σημείο, έχει να κάνει  πρωτίστως και κατά βάση, με το ότι οι δημόσιες δομές υγείας,  πρέπει να ενισχυθούν από πλευράς κυβέρνησης με  αποφασιστική στήριξη.
Πρέπει να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση με 1 δις επιπλέον, από ότι δαπανά αυτή τη στιγμή το κράτος, για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας.
Έχουμε σαν Ελλάδα πραγματικά τη δυνατότητα. Κανένας δεν θα εμποδίσει να αυξηθεί αυτό το δημοσιονομικό κόστος και μπορεί να γίνει χωρίς νέο δανεισμό, γιατί υπάρχει η ρευστότητα, υπάρχει το περίφημο μαξιλάρι…
Έτσι θα έχουμε ενίσχυση με προσωπικό μόνιμο των νοσοκομείων, γιατί το σύστημα πάρα πολλά χρόνια είχε μείνει υποστελεχομένο.
Σήμερα υπάρχουν ανεπαρκή μέτρα, όσο αφορά τα μέτρα προστασίας και το θέτουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που είναι στη πρώτη γραμμή. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας θα πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα επαγγέλματα. Στη συνέχεια υπάρχει ανάγκη να δούμε και την ένταξη και την ενίσχυση με προσωπικό των ΤΟΜΥ, των συμβεβλημένων γιατρών, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και την πρωτοβάθμια υγεία.
Τα διαγνωστικά τεστ δεν μπορούν να υπάρχουν με το σταγονόμετρο.  Αυτά είναι στο περίγραμμα του ψηφίσματος
Επίσης θα πρέπει, ειδικά ευάλωτες ομάδες, να προστεθούν, όπως είναι ηλικιωμένοι, άνθρωποι σε γηροκομεία, πρόσφυγες, μετανάστες, τοξικοεξαρτημένοι, που  θα πρέπει να προσέξουμε γιατί αυτές οι δομές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διάδοση του ιού.
Κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τις κλίνες στις ΜΕΘ και με επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Οι επιδημιολόγοι μιλάνε και για δεύτερο κύμα και πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή θ α είναι μία συνεχιζόμενη μάχη και πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα. Να μην εφησυχάζουμε, για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη ζωής,  τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε, σε πιο προχωρημένες χώρες, ότι μπήκαν σε μία παγίδα με εκατόμβες νεκρών. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που κάνουμε τώρα. Φαίνεται ότι πάμε καλά, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, για να ξεφύγουμε από τη κρίση της πανδημίας, χωρίς να φτάσουμε σε άλλες ακραίες καταστάσεις
Από την εικόνα που παρουσιάστηκε από τους υπεύθυνος αντιδημάρχους, τη γιατρό, τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΖ,  νομίζω ότι γίνονται πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως υπήρξε και πίεση. Αυτή τη στιγμή όμως κινείται προς σωστή κατεύθυνση  η αντιμετώπιση,  όμως θα πρέπει να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες . Αυτή τη στιγμή σιτίζονται 46 άτομα στο κοινωνικό εστιατόριο.
Δυστυχώς είναι μία εκτίμηση που πολλοί κάνουν, ότι θα έχουμε αύξηση αναγκών.
Εάν υπήρχαν άνθρωποι που δεν εξυπηρετούνταν από τις κοινωνικές δομές, αυτό θα φαινόταν. Έχει ξεκινήσει προς τη σωστή κατεύθυνση το πράγμα, αλλά θ α πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί οι ανάγκες θα αυξηθούν. Να έχουμε μπροστά το βλέμμα γιατί αυτό που έρχεται θα είναι πιο δύσκολο και να δούμε πως θα ανταποκριθούμε σε αυτό.
Τα επίσημα στοιχεία όπως καταγράφονται είναι αυτά που είναι, δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι, νομίζω ότι υπάρχει συμμόρφωση του κόσμου στα μέτρα και φαίνεται στο αποτέλεσμα.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να πούμε στον κόσμο, να κάνει υπομονή. Ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Αν παρουσιάσουμε κα ι την οικονομική κρίση, ως ένα υγειονομικό πρόβλημα θα πρέπει να δράσουμε έγκαιρα και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να κάνουμε παρεμβάσεις για την οικονομία
Όπως είπαν να πάρουμε μέτρα για τη διάδοση του ιού, έτσι τώρα να πάρουμε και μέτρα για την οικονομία. Ας διδαχτούμε από τον τρόπο που δράσαμε για το υγειονομικό πρόβλημα.