ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ικανοποιημένος είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την εξέλιξη του χθεσινού Eurogroup που όπως ανέφερε δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεί όρθια. Συμπυκνώνοντας την σημασία της χθεσινής απόφασης ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι κόπηκε περισσότερο χρέος που θα μειώσει και τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια ενώ αλλάζει και το μείγμα οικονομικής πολιτικής και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

 “Είναι ημέρα ελπίδας η σημερινή καθώς σηματοδοτεί ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Κερδίσαμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό θα κερδίσουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στο εσωτερικό”.

Ο πρωθυπουργός προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων Μέσων Ενημέρωσης και δήλωσε ότι “είναι μία επιτυχία της Ευρώπης και της Ελλάδας και δείχνει ότι η αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωντανή”.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η αντιμετώπιση που είχε ο κ. Σαμαράς στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την συμπαράστασή τους και απέσπασε το θερμό τους χειροκρότημα. Οι κ.κ. Ρομπάι και Μπαρόζο κατά την ίδια συνεδρίαση έκαναν αναφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην συμβολή του κ. Σαμαρά στην θετική εξέλιξη.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις τους “η ελληνική κυβέρνηση μετά από μία μακρά και κοπιώδη διαπραγμάτευση πέτυχε περισσότερα από όσα περίμενε αρχικά”.

Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν εκταμιευθεί 52,5 δισ ευρώ εκ των οποίων είπε ο κ. Σαμαράς τα 40 δισ θα μείνουν στην ελληνική οικονομία. Η πρώτη δόση των 34,3 δισ θα εκταμιευθεί την προσεχή Δευτέρα. Από το ποσό αυτό 16 δισ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ για την κάλυψη υποχρεώσεων του δημοσίου και τα υπόλοιπα 11,3 δισ για μείωση του δημοσίου χρέους. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως εντός των επομένων μηνών, το κράτος θα αποπληρώσει όλες τις οφειλές του προς τρίτους.

Για την κυβέρνηση η εκταμίευση αποτελεί την βάση για την μεταστροφή και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Απαραίτητες όμως είναι και οι διαρθρωτικές αλλαγές με πρώτη την αλλαγή του φορολογικού όπως άλλωστε επισήμαναν και οι ευρωπαίοι εταίροι στον κ. Στουρνάρα.

Πάντως το φορολογικό θα ψηφιστεί στην αρχή της επόμενης χρονιάς καθώς άλλωστε είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε χθες ότι τα χρήματα της εκταμίευσης αποτελούν δικαίωση για την πολιτική των τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση της Ελλάδας και όχι στην καταστροφή της” και ευχαρίστησε τους κ.κ. Βενιζέλο, Κουβέλη και τους βουλευτές τους και ξεχωριστά τους βουλευτές της ΝΔ θέλοντας να δείξει ότι η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε όσα χρωστά το κράτος στους ιδιώτες. Θα αποκατασταθεί η ρευστότητα ώστε να δοθούν δάνεια και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η αβεβαιότητα θα εξαφανιστεί και θα γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Κάποιοι δεν τα πίστευαν αυτά και νόμιζαν ότι θα μας πετάξουν έξω από την ΕΕ”.

Ο πρωθυπουργός έχει πάντως να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό όπως έδειξε και η απόσυρση της τροπολογίας για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς δεν διακινδύνευσε μία μετωπική αντιπαράθεση ενώ εκκρεμεί το φορολογικό και έκανε πίσω για δεύτερη φορά αφού προσέκρουσε όχι μόνο στις αντιδράσεις των ίδιων των υπαλλήλων αλλά και  αρκετών βουλευτών των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πάντως ο κ. Σαμαράς σε ερώτηση που δέχθηκε χθες στις Βρυξέλλες απάντησε ότι  “εγώ και η κυβέρνησή μου εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση”.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι το θέμα θα επανέλθει στην κατάλληλη στιγμή και ότι είναι σταθερή η απόφαση της κυβέρνησης “να καταργηθούν τα προνόμια, να εξομοιωθούν με τους άλλους υπαλλήλους με μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ που παίρνουν”.


πηγή proto thema