Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ τέθηκε για πρώτη φορά ρητά, με ομόφωνη απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει στο μέλλον, με βάση έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη, τα βήματα της ΠΓΔΜ για την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το θέμα της ονομασίας, υπό της αιγίδα του ΟΗΕ και ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο μετά την επίτευξη της λύσης.

 

Παράλληλα στο κείμενο των συμπερασμάτων έχουν περιληφθεί και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως η υποστήριξη από την ΕΕ της ελληνικής πρότασης προς τα Σκόπια για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης σχετικού με το θέμα της ονομασίας.

 

«Σήμερα η ΕΕ μίλησε με μια φωνή και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια. Είναι μήνυμα θετικό και ειλικρινές. Ελπίζουμε ότι τα Σκόπια θα κάνουν τα βήματα που απαιτούνται και θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.


Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε για το θέμα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και οι δύο άντρες διατύπωσαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.πηγή proto thema