ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Την ανάκαμψη της οικονομίας με την προσέλκυση επενδύσεων και την διασφάλιση της  κοινωνικής συνοχής θέτει σαν προτεραιότητές του ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς καθώς κλείνει και τις τελευταίες εκκρεμότητες που σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Παράλληλα είναι ανοικτός ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής συμφωνίας των τριών κομμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι διαφωνίες μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών είχαν αποτέλεσμα η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου να μετατεθεί για την Παρασκευή ενώ η κυβέρνηση ήθελε να έχει κατατεθεί μέχρι χθες καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει το Γιουρογκρούπ που θα επικυρώσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκταμίευση ωστόσο είναι σαφές ότι φέρνει σε δύσκολη θέση και τον υπουργό Οικονομικών και κυρίως τον πρωθυπουργό καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν ελέγχει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και στην κυβέρνησή του.

Από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Γιάννη Στουρνάρα καταλογίζοντάς του ότι δεν επιδίωξε συνεννόηση μαζί τους πριν καταθέσει το φορολογικό. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους κκ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι αρκετά σημεία θα κλείσουν κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην βουλή.

Γενικότερα τα δύο μικρότερα κόμματα διαμαρτύρονται ότι το κυβερνητικό επιτελείο τους ενημερώνει την τελευταία στιγμή και πολλές φορές τους φέρνει προ τετελεσμένων εκβιάζοντας την συναίνεσή τους.

Κάπως έτσι προέκυψε διαφωνία μεταξύ των τριών εταίρων και για το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης το παρουσίασε ως ειλημμένη απόφαση παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και σημαντικού τμήματος του εμπορικού κόσμου και φυσικά των εργαζομένων που θα σηκώσουν το βάρος της λειτουργίας.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα συζητηθεί η  τραπεζική ένωση και ο προυπολογισμός της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης με κεντρικές πολιτικές και ενεργοποίηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και κυρίως ότι οι πολιτικές σταθεροποίησης θα πρέπει να συμπληρωθούν με τόνωση της ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η παρατεταμένη κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή των χωρών που πλήττονται και δημιουργεί κινδύνους για εμφάνιση ακραίων πολιτικών φαινομένων. Ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση δεν θα περιοριστεί στην χώρα μας αλλά θα επεκταθεί και θα επηρεάσει συνολικά την ευρωζώνη.

Στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε με τις σκληρές ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας σε μία προσπάθεια αφενός να δημιουργήσει ένα άλλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης πέρα από την οικονομία και αφετέρου να συσπειρώσει το δικό του κοινό που έχει αρχίσει να κοιτάζει προς την Χρυσή Αυγή.

Ο ανασχηματισμός πάντως μετατίθεται με τον καινούργιο χρόνο σε συνεννόηση και με τους δύο άλλους αρχηγούς.

πηγή proto thema