Σε απευθείας συνεννόηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα ολοκληρωθεί η "περιπέτεια" του νέου φορολογικού. Μετά τις δύο πολύωρες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις αντιπροσωπείες των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης. Παρ'ολα αυτά, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως "το υπό συζήτηση προσχέδιο Νόμου δεν οδηγεί στην συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη, θα διευρύνει την φορολογική βάση και θα συμβάλλει στην Ανάπτυξη". "Πρόκειται για φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής" σημειώνουν οι επιτελείς της Ιπποκράτους.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να επιταχυνθεί η προεργασία, ώστε το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό φορολογικό Σύστημα να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα. Μέχρι τότε, όμως, οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνουν ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια σειρά αλλαγές στις προτάσεις του, οι κύριες των οποίων είναι:

1. Αποσύρθηκε η πρόταση για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών – συνταξιούχων, άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%. Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές ως εξής: Από 0 – 25.000 ευρώ συντελεστής 21%. Από 25.000 – 40.000 ευρώ συντελεστής 36%. Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%.
2. Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο,  το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).
3. Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.
4.Οι νέοι και οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.
5. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, όπως είχαμε προτείνει, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.


Για το ΠΑΣΟΚ αυτές οι αλλαγές συνιστούν μία θετική εξέλιξη και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποί του στον διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών. Κατά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα υπάρξουν και οι τελικές συζητήσεις και αποφάσεις, μιας και υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες (σύμφωνα με τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων). Το πιθανότερο είναι να υπάρξει συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

πηγή proto thema