Με 473 ναι, 100 όχι και 11 απουσίες υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Γερμανική Βουλή το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «η  ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης».

Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει σήμερα ισχυρό μήνυμα στήριξης υπέρ της συμφωνίας για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup της Δευτέρας.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα ο όγκος του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους, τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ σημείωσε ότι αρχίζουν να διαφαίνονται «οι πρώτες επιτυχίες», θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα.

«Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών», είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε ο ίδιος.

«Χωρίς την υποστήριξή μας, δε διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της», είπε προσθέτοντας: «Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το ξένο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Spiegel» ο κ. Σόιμπλε φέρεται να συγκρίνει την «πτώση» στην Αθήνα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μιλώντας πριν από λίγο στο γερμανικό κοινοβούλιο φαίνεται να στηρίζει την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.

πηγή proto thema