Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση επί των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό πακέτο διάσωσης στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, το οποίο ψηφίζεται σήμερα Παρασκευή.

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «η  ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης».

Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει σήμερα ισχυρό μήνυμα στήριξης υπέρ της συμφωνίας για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup της Δευτέρας.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα ο όγκος του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους, τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ σημείωσε ότι αρχίζουν να διαφαίνονται «οι πρώτες επιτυχίες», θα χρειαστεί όμως πολύς καιρός για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα.

«Δεν μπορεί μέσα σε δύο χρόνια να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από παραλήψεις δεκαετιών», είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή. 

«Όλοι οι διεθνείς παρατηρητές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», είπε ο ίδιος.

«Χωρίς την υποστήριξή μας, δε διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης το μέλλον της ευρωζώνης στο σύνολό της», είπε προσθέτοντας: «Στο βάθος, σήμερα αποφασίζουμε τη συνέχιση ή τη διακοπή του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή τη μη καταβολή αυτής της δόσης με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την Ευρώπη, αλλά και πολύ πέραν αυτής».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το ξένο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Spiegel» ο κ. Σόιμπλε φέρεται να συγκρίνει την «πτώση» στην Αθήνα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μιλώντας πριν από λίγο στο γερμανικό κοινοβούλιο φαίνεται να στηρίζει την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες. Εμείς θα κρατήσουμε την υπόσχεσή μας απέναντι στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εάν αυτό το πακέτο θα βοηθήσει να σβήσει η φωτιά στην ευρωπαϊκή οικονομία , το SPD θα συμφωνήσει μαζικά.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Rainer Brüderle, προειδοποίησε για ενδεχόμενο ντόμινο. «Η Αθήνα είναι μία ακραία περίπτωση που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε ο ίδιος.

 Ακόμη ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πως τα μέτρα για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα καταλήξουν να κοστίσουν περισσότερα χρήματα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες από πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να καλύψει το γεγονός ότι μια απομείωση των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα θα αποδειχθεί αναπόφευκτη.

O  εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων  (FDP)  Otto Fricke προσπάθησε να εξηγήσει τη σημασία της Ευρώπης. «Η Ευρώπη Ένωση δίνει στα μέλη της ελευθερία, αλλά συνάμα και πολύ μεγάλες ευθύνες. Κάποιος πρέπει να προστατεύσει την ευρωπαϊκή οικογένεια. Για αυτό το λόγο πρέπει να παρθεί μία απόφαση. Η ζημιά έχει γίνει καιρό τώρα, υποχρέωσή μας είναι λοιπόν κάποια στιγμή να ελαχιστοποιηθεί».

Ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων στην Bundestag, Jürgen Trittin εξήγησε από την πλευρά του τη συναίνεση των Πρασίνων στο πακέτο βοήθειας. «Είναι σωστό να δοθεί παραπάνω χρόνος στην Ελλάδα».

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει αργότερα την Παρασκευή την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δεν θα χρειαστεί την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρά τις αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, είπε την Πέμπτη ανώτατο στέλεχος του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή ακολουθεί την απόφαση των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών της χώρας να στηρίξουν το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει δόση ύψους 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και των Πρασίνων, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας παρά τις έντονες επικρίσεις από μερίδα βουλευτών.

Αρκετοί από τους βουλευτές του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, έχουν εκφραστεί αρνητικά και θα καταψηφίσουν το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Άλλοι βουλευτές αναμένεται να απέχουν της ψηφοφορίας.

Οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ουσιαστικά υπογραμμίζουν το σκεπτικισμό που υπάρχει στη Γερμανία σχετικά με τις προσπάθειες να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να γίνει βιώσιμο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
πηγή proto thema