ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
Τι αλλάζει με τις γονικές άδειες - Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας - Οι αλλαγές στο ΣΕΠΕ και στο  συνδικαλιστικό νόμο - Τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών από παράνομες απεργίες - Σημείο τριβής η διευθέτηση του χρόνου εργασίας - Όλο το νομοσχέδιο
Με μικρές αλλαγές στο θέμα διευθεύτησης του χρόνου εργασίας και κατάργηση διάταξης στο δίκαιο των απολύσεων (δυνατότητα τετράμηνης καθυστέρησης καταβολής της αποζημίωσης), που είχε προκαλέσει αντίδραση ακόμη και στον ΣΕΒ, κατατέθηκε  στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Στόχος του νέου εργασιακού είναι ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στη διάταξη για τη διευθέτηση αποσαφηνίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας ενώ το αρχικό κείμενο έκανε λόγο για απαγόρευση απόλυσης στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δε δεχτεί το αίτημα του εργοδότη για διευθέτηση. Παράλληλα εντάσσεται διάταξη της τελευταίας στιγμής που απαγορεύει την επαναπροκήρυξη απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
Παράλληλα το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το καθεστώς της τηλεργασίας, καταργεί το ΣΕΠΕ δημιουργώντας νέα ανεξάρτητη αρχή, αλλάζει τις γονικές άδειες, θεσπίζοντας για πρώτη φορά άδεια για τον πατέρα,  και θεσπίζει αυστηρότερες διατάξεις για την παρενόχληση στους χώρους δουλειάς. Επίσης θεσπίζεται και αστική ευθύνη εκτός από την ποινική για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του νέου εργασιακού σε συνδυασμό με την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων. Σύμφωνα με το υπουργείο το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει σύγχρονα, πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, αποκαθιστά αδικίες, καταργεί αναχρονιστικές ρυθμίσεις, προσαρμόζει το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ PROTOTHEMA.GR - ΕΔΩ : Κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - Όλες οι αλλαγές
ΠΗΓΗ|protothema.gr