Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνουν με χαρά ότι βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου εκκόλαψης των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Το έτος 2020, χαρακτηρίζεται ως μια εξαιρετική χρονιά με τα ως τώρα δεδομένα φωλεοποίησης, καθώς έχουν γίνει περίπου 1800 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις παραλίες ωοτοκίας στον κόλπο του Λαγανά και προσβλέπουμε σε πολλά ακόμη χελωνάκια που θα βρουν το δρόμο τους στη Μεσόγειο φέτος!

 

Οι νεοσσοί βρίσκουν το νερό ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα. Ωστόσο, όπου υπάρχει τεχνητός φωτισμός στο πίσω μέρος της παραλίας, οι νεοσσοί αποπροσανατολίζονται και πεθαίνουν από αφυδάτωση. Για αυτό το λόγο, παρακαλούμε όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους επισκέπτες που βρίσκονται πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας να λαμβάνουν τα μέτρα τα οποία πρέπει, έτσι ώστε να μην έχουμε αποπροσανατολισμούς των νεοσσών της θαλάσσιας χελώνας.

 

Υπάρχουν όμως και πολλοί φυσικοί κίνδυνοι στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον για τους νεοσσούς, καθώς αυτοί αποτελούν λεία για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς (π.χ. ψάρια, θαλασσοπούλια). Εκτιμάται ότι μόνο 1-2 στους 1000 νεοσσούς θα καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση, που επέρχεται σε ηλικία περίπου 20 ετών.

 

Σε περίπτωση που είστε τυχεροί και δείτε νεοσσούς κατά τη διάρκεια της ημέρας,  ενημερώνουμε άμεσα τους Φύλακες Περιβάλλοντος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που βρίσκονται στη παραλία και στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες τους.

Αν δεν υπάρχει Φύλακας Περιβάλλοντος στην περιοχή, ακολουθούμε τα παρακάτω:

  • Αφήνουμε τα χελωνάκια να φτάσουν στη θάλασσα μόνα τους. Δεν τους παρέχουμε άμεση βοήθεια.
  • Ομαλοποιούμε την άμμο μπροστά τους ώστε να τα βοηθήσουμε στην πορεία τους. Συγχρόνως απομακρύνουμε το ανώτερο στρώμα άμμου, που καίει από τον ήλιο, για να μην καούν οι νεοσσοί, καθώς θα προχωρούν.
  • Στεκόμαστε πάντα πλάγια από τα χελωνάκια σε απόσταση 3-4 μέτρων και ποτέ μπροστά τους έτσι ώστε να μην τα εμποδίζουμε στη πορεία τους προς τη θάλασσα.
  • Αν κάποιο χελωνάκι έχει αποπροσανατολιστεί και πηγαίνει σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή της θάλασσας, τότε, και μόνο τότε, το μαζεύουμε στις χούφτες μας, μαζί με λίγη άμμο, πάνω στην οποία βρίσκεται, και το τοποθετούμε σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από τη θάλασσα, ώστε να του επιτρέψουμε να ολοκληρώσει την πορεία του προς το νερό.

 

Ποτέ Δεν Πρέπει:

Α. Να ψεκάσουμε ή να ρίξουμε στα χελωνάκια νερό, όταν βρίσκονται έξω από τη θάλασσα, γιατί με το νερό νομίζουν ότι βρίσκονται ήδη μέσα στη θάλασσα και προσπαθούν να κολυμπήσουν, αντί να περπατήσουν.

Β. Να βάλουμε τα χελωνάκια απ’ ευθείας μέσα στη θάλασσα, γιατί το περπάτημα στην άμμο δυναμώνει τους μύες τους και έτσι διευκολύνονται στη συνέχεια να κολυμπήσουν.

Γ. Να επιτρέψουμε τη παρουσία σκύλων ή άλλων ζώων κοντά στα χελωνάκια και στις φωλιές.

Δ. Να ανεβαίνουμε ή/και να σταθούμε στο πίσω μέρος της παραλίας γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλες φωλιές, οι οποίες δεν διαθέτουν σήμανση.

 

Η συνάντηση με μία ενήλικη χελώνα ή με ένα νεοσσό, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας, δημιουργεί  παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.