ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Το καλοκαίρι δίνει τη θέση του στο φθινόπωρο και έχουν ήδη εκκολαφθεί οι περισσότερες από τις σχεδόν 1.300 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που καταγράφηκαν το 2019 στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου(Ε.Θ.Π.Ζ.). Ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. και ο ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία Θαλάσσιας Χελώνας, προσκαλούν το κοινό να παρακολουθήσει την εκσκαφή μιας φωλιάς, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 17:00, στην παραλία Γάιδαρος στην περιοχή Τραγάκι.
 
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με το Ε.Θ.Π.Ζ., συλλέγει καθημερινά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις φωλιές θαλάσσιας χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης, εκκόλαψης και εκσκαφών. Οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ.,  μετά τη λήξη της εκκόλαψης, ανοίγουν ορισμένες φωλιές για να καταμετρήσουν τον συνολικό αριθμό αυγών που η φωλιά περιείχε ώστε να υπολογιστεί το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης.

Οι θεατές μιας εκσκαφής φωλιάς έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι κρύβεται κάτω από την άμμο στις παραλίες ωοτοκίας  και να κατανοήσουν το σκοπό των μέτρων προστασίας που ισχύουν στο Θαλάσσιο Πάρκο. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα πρέπει να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες των διοργανωτών.
 
Ο αριθμός των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta φέτος στις παραλίες ωοτοκίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλά και σε άλλες παραλίες της Ζακύνθου σε μικρότερο ποσοστό είναι σημαντικό γεγονός για την επιτυχή διαιώνιση των πληθυσμών θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, τους ανθρώπους που συνεισφέρουν άμεσα στην προστασία του είδους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία της Ζακύνθου. Η δημόσια αυτή εκδήλωση σηματοδοτεί και το τέλος αυτής της  καλοκαιρινής περιόδου.
 
 
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/ (τηλ.: 26950 29870)
 
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr(τηλ.: 6940454976)