ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -  Ε.Θ.Π.Ζ-
 
ΦΥΣΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΓΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ;
 
Περιηγούμενοι σε διάφορες ιστοσελίδες, διαβάσαμε για τις “Ελληνικές παραλίες με άργιλο ιδανικές για φυσικό σπα ή για λασπόλουτροκαι διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των παραλιών που αναφέρονται σε αυτές, με μεγάλη μας έκπληξη, έχει συμπεριληφθεί και η Παραλία Ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας του Γέρακα στο Βασιλικό Ζακύνθου, η οποία βρίσκεται εντός του Ε.Θ.Π.Ζ. και στην οποία όντως υπάρχουν φυσικοί σχηματισμοί αργίλου, κοινά αποκαλούμενοι ως “Γλίνες”.
Θα θέλαμε, ωστόσο, να ενημερώσουμε τους επισκέπτες και  τους κατοίκους της Ζακύνθου ότι, σύμφωνα με το Π.Δ 906/Δ’/1999, η Παραλία Ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας του Γέρακα προστατεύεται από την μια άκρη έως την άλλη, τόσο λόγω της ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta που λαμβάνει χώρα, όσο και για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραλία ανήκει στη Χερσαία Περιοχή Π2 η οποία χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, με κύριο Στόχο Διαχείρισης τη «….διατήρηση του βιοτόπου αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, την προστασία των φυσικών σχηματισμών και τη διατήρηση της αισθητικής αξίας του τοπίου» (Άρθρο 4, παράγραφος 5, Π.Δ. 906/Δ’/1999). Κατά συνέπεια, προστατεύονται και οι φυσικοί σχηματισμοί αργίλου που βρίσκονται στις δυο άκρες της παραλίας, καθότι αυτοί οι σχηματισμοί αποτελούν Γεωλογικό Μνημείο της Φύσης, από το οποίο απαγορεύεται ρητά η αφαίρεση οποιασδήποτε διάστασης κομματιών για οποιαδήποτε χρήση και κατ’ επέκταση για χρήση ως φυσικό «σπα». 
Επιπλέον, στα πλαίσια της εφαρμογής Διαχειριστικών Μέτρων Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών που εφαρμόζει ο Φ.Δ. του Ε.Θ.Π.Ζ. στη συγκεκριμένη Παραλία Ωοτοκίας απαγορεύεται ρητά η διέλευση επισκεπτών στην περιοχή των “Γλινών”, ιδιαίτερα στο Ανατολικό Τμήμα της Παραλίας (βλέπετε συνημμένες Φωτογραφίες), διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων προκαλούμενες από φυσικά φαινόμενα (αυξομειώσεις θερμοκρασίας, σεισμική δραστηριότητα, κλπ.), οι οποίες κατολισθήσεις δεν δύναται να προβλεφθεί πότε θα εκδηλωθούν. Ήδη το 2019, καταγράφηκε ένα περιστατικό κατολίσθησης στην Ανατολική πλευρά της Παραλίας του Γέρακα, χωρίς ευτυχώς καμία συνέπεια στη σωματική ακεραιότητα επισκεπτών της Παραλίας. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ, σηματοδοτεί εδώ και πολλά χρόνια τη συγκεκριμένη περιοχή ενημερώνοντας τους επισκέπτες σχετικά με τον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προφορική ενημέρωση από τους Φύλακες Περιβάλλοντος του Φ.Δ στους επισκέπτες.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τόσο τα ΜΜΕ της Ζακύνθου όσο και τους επαγγελματίες-επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο και για τη δική τους συμμετοχή στα πλαίσια της ορθής πληροφόρησης, να παρέχουν τη σωστή ενημέρωση επί του θέματος συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας των επισκεπτών. Όπως εξ’ άλλου είναι γνωστό, “ο σωστός επισκέπτης είναι ο σωστά ενημερωμένος επισκέπτης”, ο οποίος απολαμβάνει τις διακοπές του, σέβεται τον τόπο των διακοπών του και επιστρέφει υγιής στη χώρα του.     
 
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι σχετικά με το γενικό καθεστώς που ισχύει στην Παραλία Ωοτοκίας του Γέρακα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο και την επίσκεψή τους, όπως κάθε καλοκαίρι, από τις 07.00 π.μ έως τη δύση του ηλίου, εφόσον μετά τη δύση …. αφήνουμε την παραλία στις χελώνες ….. καθώς με την δύση του ήλιου αρχίζει η διαδικασία της ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta.

 photo:Νίκος Βαρδακαστάνης