Επιτυχημένο το αφιέρωμα του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «Αληθώς» στην παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», η πολιτιστική – μορφωτική έκφραση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, 31ης Οκτωβρίου 2013, , μια έξοχη βραδιά προς το κοινό του νησιού.

Για τρίτη εφετινή φορά, όσοι τιμούν τις από τριετίας πρωτοβουλίες του Κέντρου, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Αρμένη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Διονύσιο Π. Στραβοπόδη, είχαν την ευκαιρία να ακροασθούν και να μάθουν σημαντικά πράγματα από τον Πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Σαλαπάτα, Θεολόγο – Ποιητή – Εφημέριο Ι. Ναού Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Harrow Β.Δ. Λονδίνου, ο οποίος βρισκόταν στο νησί του Αγίου Διονυσίου, του Σολωμού, του Κάλβου και του Φώσκολου, επικεφαλής πολυμελούς ομίλου Ελλήνων και Κυπρίων περιηγητών από την Αγγλία.

Ο ομιλητής ανέπτυξε, με γλαφυρότητα και πειθώ, το θέμα: «Η παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μεγάλη Βρετανία. Ιστορία και προοπτικές», προβάλλοντας σε διαφάνειες τις σημαντικότερες στιγμές από τον διαχρονικό βηματισμό των Ελλήνων στη μεγάλη και φιλόξενη αυτή χώρα.

Ο έμπειρος ομιλητής επεσήμανε μεταξύ πολλών άλλων: «Υπάρχουν βέβαια θετικά και αρνητικά στοιχεία, ή αν θέλετε -με άλλες λέξεις- δυναμικά και αδύνατα σημεία του Ελληνισμού, που πρέπει να συνεξεταστούν, για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε την καλύτερη και ακριβέστερη δυνατή εικόνα (και γιατί όχι και πρόβλεψη) για το μέλλον. [............] Η ελληνικότητα διατηρείται, αλλά και αναπτύσσεται, από τους Ομογενείς, μέσα από την συμμετοχή τους στην Κοινοτική ζωή και εκδηλώσεις, κι επίσης από την στήριξη και υποστήριξη που παρέχουν στην Ελληνική Παροικιακή Εκπαίδευση. [............] Ένα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα γενικά ο απόδημος Ελληνισμός και ειδικότερα εκείνος της Βρετανίας είναι η αφομοίωση στην κοινωνία όπου ζει. Η αφομοίωση είναι μια ταχύτατη διαδικασία ενσωμάτωσης, η οποία επιταχύνεται ακόμα περισσότερο με τους μικτούς γάμους, οι οποίοι φαίνεται πως είναι πολλοί και αυξάνονται συνεχώς. [............] Ένα σημαντικό αντίδοτο όμως, σ’ αυτές τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής αφομοίωσης και των μικτών γάμων, οι οποίες μπορεί να εμπεριέχουν και κάποιο αρνητισμό, είναι το σύγχρονο μεταναστευτικό ρεύμα, το οποίο μας φέρνει προς την Αγγλία, περισσότερο από την Ελλάδα και λιγότερο από την Κύπρο, πολλά νεαρά άτομα και νέες οικογένειες, τα μέλη των οποίων είναι συνήθως επιστήμονες, αλλά και άλλοι, με επαγγελματική κατάρτιση και ενδιαφέρουσες ειδικότητες, που τους βοηθούν να αποκατασταθούν γρήγορα και μόνιμα στη νέα κοινωνία και να αποκτήσουν μια καλή -βαθμολογικά και μισθολογικά- θέση. [............]»

Αμέσως μετά, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, αφού ευχαρίστησε τον Ομιλητή για την διάλεξή του, πρόσφερε δι' αυτού στο Κολέγιο της Κοινότητας -της οποίας ιερατικά και εκπαιδευτικά, προΐσταται ο π. Αναστάσιος-, και στους φοιτώντες εκεί μαθητές αντίτυπα του παιδικού βιβλίου «Άγιοι της Αγγλίας», των Εκδόσεων Ποταμίτου, ευχαριστώντας συνάμα και τον εκδότη για την προσφορά του.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς και προς τιμήν των Επισκεπτών, παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας, με έργα Χατζηδάκι, Θεοδωράκη και Λάγιου. Στο πιάνο ήταν ο Νίκος Ιατράς, στην τρομπέτα ο Άγγελος Σεβαστιάδης, στην κιθάρα ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος και στο τραγούδι η Ελένη Χαϊκάλη. Όλοι σιγοτραγουδούσαν τα άσματα, καταχειροκροτώντας με θερμότητα τους μουσικούς εκτελεστές!

Στο τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος καλωσόρισε στο νησί τούς εξ Αγγλίας Περιηγητές, συνεχάρη τον Ομιλητή για την θαυμάσια παρουσίαση που έκανε, προσφέροντάς του μάλιστα μιαν Εικόνα του προστάτη Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, σε ανάμνηση του περάσματός του από το νησί. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει ευαρέσκεια κι έπαινο για τους τέσσερις μουσικούς, νέα παιδιά της Ζακύνθου, οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να τέρψουν, με την ιερότητα της Μουσικής όλους τους παρευρισκόμενους!

Οι συντελεστές του «Αληθώς», ολοκληρώνοντας και αυτή, την 3η σύναξη του γ΄ κύκλου των δράσεών του, ευχαρίστησαν όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια, προαναγγέλλοντας την 4η συνάντηση των Φίλων του για την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013, με ένα θέμα ιατρικό, που άπτεται της εκκλησιαστικής ιστορίας.

Ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή του κειμένου και του φωτογραφικού υλικού τον πάτερ Π.Καποδίστρια.