ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Νέες δράσεις για τα παιδιά περιέχονται στο πρόγραμμα της «Ξενοπούλειου» Παιδικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Από αυτό τον μήνα, οι εθελοντές

με πολύ μεράκι δημιούργησαν προγράμματα και δραστηριότητες για να κινητοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα παιδιά, ώστε να καλλιεργήσουν τo αίσθημα της φιλαναγνωσίας. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τις πρωινές ώρες την βιβλιοθήκη μπορούν να επισκεφθούν μαθητές, μετά από συνεννόηση των εκπαιδευτικών με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης (τηλ. για ραντεβού 26950-45078). Για τις επισκέψεις των μαθητών, έχουν δημιουργηθεί διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα ανάλογα με την τάξη και σε αυτά εμπεριέχεται ξενάγηση στο σπίτι του Γρ. Ξενόπουλου, καθώς και εξιστόρηση της ζωής και του έργου του.

Παράλληλα, σήμερα (6-11-2013) στις 6:00 μμ, ξεκινά μία νέα δράση στην βιβλιοθήκη, η οποία αφορά την αφήγηση παραμυθιών στην αγγλική γλώσσα. Στόχος, μέσα από αυτή τη δράση είναι να αρχίσουν να επισκέπτονται την βιβλιοθήκη και παιδιά που η μητρική τους γλώσσα είναι η αγγλική και διαμένουν μόνιμα στο νησί. Η εθελόντρια που θα υλοποιήσει την εν λόγω δράση είναι η κ. Αγγελική Καλογεράτου-Μαρίνου.

Μία ακόμα νέα δράση που ξεκινά στην Ξενοπούλειο είναι «Το σεντούκι των e-ιστοριών», δράση που υλοποιείται από τις βιβλιοθήκες-μέλη του δικτύου Future Library και αφορά την καταγραφή - εικόνα και ήχου - αφηγήσεων από Ζακυνθινούς εθελοντές που επιθυμούν να διηγηθούν θρύλους, ήθη, έθιμα, ιστορικά γεγονότα και αναμνήσεις.

Η δράση έχει ξεκινήσει από την βιβλιοθήκη Σερρών και ο σκοπός του προγράμματος είναι η διάσωση ενός μεγάλου μέρους της άγραφης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η παραγωγή πολιτισμού από τους ίδιους τους πολίτες. Οι ψηφιακές ιστορίες είναι ταινίες που αναρτώνται σε ένα ψηφιακό αποθετήριο με σκοπό να αποτελέσουν την «ψηφιακή» ιστορία της περιοχής. Μέσα από τις ταινίες που θα δημιουργηθούν, οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους, ενώ μπορεί να αναδειχθούν πληροφορίες, πηγές και μαρτυρίες που δεν είναι ακόμη γνωστές. Στον παρακάτω διαδικτυακό τόπο θα αναρτηθούν και οι αφηγήσεις από την Ξενοπούλειο: http://stories.futurelibrary.gr/. Όσοι ενδιαφέρονται να αφηγηθούν μία ιστορία, μπορούν να καλούν για ραντεβού στο 26950-45079.

Τέλος, να τονιστεί πως στην αυριανή δράση «Το μωρό μου στη βιβλιοθήκη» που αφορά παιδιά 1,5 έως 3,5 ετών και είναι προγραμματισμένη για τις 6:00 μμ είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά στο 26950-45079.