ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ νιώθει την υποχρέωση να ενημερώσει και να απαντήσει στα σχόλια του προέδρου της ΔΙΒ Ζακύνθου για την υπ΄ αρ. 109/26-5-2021 ανακοίνωση του σωματείου μας:
 
  • το εκάστοτε ΔΣ της ΕΛΜΕΖ εκλέγεται -και άρα ανανεώνεται η σύνθεση του- κατ’ έτος από τους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας εκπαίδευσης του νησιού και είναι υπόλογο σε αυτούς. Σε αντίθεση δηλαδή με τον εκάστοτε πρόεδρο της ΔΙΒ, δεν είναι διορισμένο από την κυβέρνηση, ώστε να απολογείται σε αυτήν. Ενημερώνουμε δε, ότι τα τελευταία 7 χρόνια το ποσοστό συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του σωματείου φτάνει το 70% και η κατανομή των εδρών στις παρατάξεις γίνεται απολύτως αναλογικά, εκφράζονται δηλαδή όλες οι απόψεις που υπάρχουν στον κλάδο.
 
  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ, αναγνωρίζοντας ότι έχει ωριμάσει το αίτημα για πλήρη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, στην προηγούμενη ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «Η ΕΛΜΕΖ διαχρονικά στηρίζει κάθε σύννομη και διαφανή προσπάθεια ενίσχυσης της Βιβλιοθήκης σε υλικούς πόρους και έμψυχο δυναμικό, ώστε αυτή να λειτουργήσει ομαλά» και πιο κάτω ότι «Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ΔΙΒ και κάθε παρόμοιου φορέα Ιστορίας και Πολιτισμού εκ μέρους των αρμοδίων φορέων είναι ευπρόσδεκτη από την ΕΛΜΕΖ, με την προϋπόθεση ότι γίνεται με όρους διαφάνειας και αντικειμενικών κριτηρίων». 
 
  • Στην υπ’ αρ. 109/26-5-2021 ανακοίνωση της ΕΛΜΕΖ υποδείξαμε ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την καταστρατήγηση της διαφάνειας και για τη μη ύπαρξη οποιασδήποτε διαδικασίας, όσον αφορά τις αποσπάσεις της περιόδου Μαΐου-Αυγούστου 2021 το Υπουργείο και την κυβέρνηση και ΟΧΙ τους αποσπασθέντες συναδέλφους Ή το Εφορευτικό Συμβούλιο της ΔΙΒ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΙΒ -αν και δεν ήταν δική του η απόφαση και συνεπώς δεν έφερε ευθύνη- ανέλαβε να την υπερασπιστεί. Επιπλέον, γνωρίζει ότι το Υπουργείο, αν ήθελε να κινηθεί με όρους διαφάνειας, όφειλε να εκδώσει προς όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας προκήρυξη που να δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε εκπαιδευτικό να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις θέσεις στη ΔΙΒ Ζακύνθου, με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα. Αυτή την αδιαφανή πρακτική του Υπουργείου ο πρόεδρος της ΔΙΒ επιλέγει να στηρίξει και να καλύψει, αντί, έστω, να της ασκήσει κριτική.
 
  • Ο πρόεδρος της ΔΙΒ γνωρίζει πολύ καλά ότι, όταν το Υπουργείο αποσπά εκπαιδευτικό μεσούσης της σχολικής χρονιάς, προκαλεί κενό στην εκπαιδευτική διαδικασία, κενό που μένει ακάλυπτο ή καλύπτεται με μετακίνηση προσωπικού από άλλο σχολείο, προκαλώντας δηλαδή προβλήματα, όπως ακριβώς και στην παρούσα περίπτωση. Συνεπώς το επιχείρημά του περί μη παρακώλυσης του εκπαιδευτικού έργου δεν είναι αληθές.
 
Τέλος, ενημερώνουμε ότι πάγια θέση της ΕΛΜΕΖ είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς), όπως και η πλήρης στελέχωση όλων των υπηρεσιών (άρα και της ΔΙΒ) με μόνιμο προσωπικό.

 

Ο πρόεδρος της ΔΙΒ επιχαίρει για τη στελέχωσή της με αποσπασμένους και ορισμένου χρόνου (δηλαδή προσεχώς απολυμένους) υπαλλήλους, πρακτική που εφαρμόστηκε διαχρονικά και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Το ποιος λοιπόν υπερασπίζεται το νέο και προοδευτικό και ποιος το γερασμένο και οπισθοδρομικό είναι ολοφάνερο και δε χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.