• Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας - [80 photos]
Σήμερα, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, στο γραφικό χωριό Κερί της Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ τέλεσε τα Εγκαίνια του Ναού της Παναγίας της Λίμνου (ή Λιμνιώτισσας), ο οποίος αποκαταστάθηκε εκ βάθρων πρόσφατα μετά από μια μακρότατη περίοδο φθοράς από τον πανδαμάτορα χρόνο.
Ο Ναός αποτελεί κόσμημα για την περιοχή αυτή της Ζακύνθου και καλωσορίζει τον επισκέπτη ή προσκυνητή, είτε πορεύεται προς το χωριό Κερί με το απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα, είτε προς την Λίμνη – κοσμαγάπητη παραλία του Κεριού, όπου ο Ηρόδοτος περιγράφει -από την αρχαία κιόλας εποχή- την εκροή πετρελαίου.
Για τον Ναό μόχθησαν πάμπολλοι άνθρωποι, ενορίτες και μη, με πρωτοστάτη τον ευργέτη της Ενορίας κ. Δημητρίου Θ. Ριγανέλη, υπό τις προδιαγραφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου και τον ανύστακτο μόχθο του Εφημερίου του Κεριού, Μ. Οικονόμου Ιωάννη Παράσχη.
Πάνδημη ήταν η συμμετοχή του ευλαβούς πληρώματος της Ενορίας σήμερα, αλλά και πλήθους προσκυνητών από όλη τη Ζάκυνθο, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη, τον Αντιπεριφρειάρχη κ. Γιώργο Στασινόπουλo και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρο Κακολύρη.
Μετά την καθιερωμένη Τελετή των Εγκαινίων και την Αρχιερατική Λειτουργία, ο Σεβ. Ποιμενάρχης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον νέο Ναό και τη σημασία του να υπάρχει Θυσιαστήριο του Αναστάντος Χριστού, απ' όπου διαχέεται η Θεία Χάρις προς τον κόσμο. Ομίλησαν, εξάλλου, ο καλός Εφημέριος παπαΓιάννης και ο δραστήριος υιός του Πέτρος Παράσχης, Γραμματέας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου (ο άνθρωπος πίσω από την ευόδωση του όλου εγχειρήματος), ενώ τιμήθηκε δεόντως ο Ευεργέτης κ. Ριγανέλης, με απονομή εικονίσματος και ειδικού διπλώματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: http://www.nyxthimeron.com/            
ΠΗΓΗ| nyxthimeron