Το Μεγαλοβδόμαδο αρχίζει ουσιαστικά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το "βαγί" σ' όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού μας. Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ' αυτά πλέκουν σταυρούς, "βαγιοφόρες", ήλιους, αλογάκια κ.α. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή.

ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ  (Αναδημοσίευση)| Τα «αλογάκια» του Βαγιώνε από τη νόννα στο εγγόνι (video)

Όπως αντιλαμβάνεσθε, αγαπητοί αναγνώστες, η διακοσμητική μανία των Ζακυνθινών για τη γιορτή του Βαγιώνε βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Οι ναοί στολίζονται με κατασκευές από βαγιά φοινίκων και προσπαθούν να μυήσουν έτσι τους πιστούς στο μέγα Μυστήριο του Ερχόμενου προς το εκούσιο Πάθος.
Το σημαντικότερο είναι ότι οι νεότεροι συμμετέχουν και παραλαμβάνουν το έθιμο των κατασκευών αυτών από τους παλαιότερους!!! Στα δύο βιντεάκια αρχείου που ακολουθούν, διαπιστώνετε τη Νόννα Γεωργία Δρογγίτη να πλέκει το "αλογάκι" και ύστερα το αγγόνι τση, τον Παύλο, εντός του ιερού Βήματος εν Βανάτω, να την μιμείται, πλέκοντας κι εκείνος ανάλογο "αλογάκι"!!! Αξιοθαύμαστοι και οι δύο, όπως επίσης όσοι κρατούν τις πατρικές παραδόσεις, παραδίδοντας τη σκυτάλη της αυτοσυνειδησίας τους στην επόμενη γενιά!
Ευκαιρίας δοθείσης, ευχαριστούμε, εκ μέρους της Ενορίας Μπανάτου, την συνενονορίτισσά μας κ. Έλλη Αβούρη, η οποία μας απέστειλε ικανό αριθμό "αλογακίων", που εποίησε η ίδια, για την διακόσμηση του Ναού μας, όπου αύριο θα τελεσθεί η θεία Λειτουργία!!! Εύγε σε όλους!!!photo - video|νυχθημερόν