• ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Το πρόγραμμα της εορτής των Θεοφανείων και της τελετής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού
Την Κυριακή 5η Ιανουαρίου 2020, παραμονή της Εορτής των Θεοφανείων, ώρα 6.15 το απόγευμα, θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, η Ακολουθία του Όρθρου των Θεοφανείων. Μετά το τέλος του Όρθρου, ώρα 8 το βράδυ, ο Σεβ. Μητροπολίτης συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές και το Λαό, θα μεταβεί επίσημα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου θα ψαλούν, κατά το ζακυνθινό έθιμο, τα «Φώτα» από το ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κουρκουμέλης-Κοθρής», υπό την διεύθυνση του Λαμπαδαρίου του Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου κ. Παναγιώτη Μαρίνου. Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης θα απευθύνει επίκαιρη ομιλία στον Λαό.
Την Δευτέρα 6η Ιανουαρίου 2020, Εορτή των Θεοφανείων, ώρα 8.30 το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθως η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στην συνέχεια, κατά τις 11.30 το πρωί, θα ξεκινήσει Λιτανεία από τον Μητροπολιτικό Ναό προς την κεντρική αποβάθρα, όπου θα γίνει η τελετή της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και του Αγιασμού των Υδάτων.
Σε όλες τις παραπάνω θρησκευτικές τελετές καλούνται να παραστούν ο λαός και οι αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.
Την πλαισίωση της Πομπής και τις έξω του Ιερού Ναού παρατάξεις για την απόδοση των κεκανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν τμήματα των Προσκόπων, των Οδηγών καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου κατά την καθιερωμένη τάξη. Ο κ. Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. και ο κ. Λιμενάρχης παρακαλούνται, να προνοήσουν για την τήρηση της τάξεως, όσο και για τον πανηγυρικό σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμένος. Εκκλησιαστικούς τελετάρχες ορίζομε τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Κυπριώτη.