Ζωντάνεψε  από χθες Τρίτη 10/12/2019, η πόλη της Κέρκυρας  με τις τριήμερες εκδηλώσεις για τη μνημη του προστάτη της Κέρκυρας.
Αυτές τις ημέρες, εξάλλου, καταφθάνουν στο νησί πιστοί τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά κι από την Ρωσία, την Κύπρο, την Ουκρανία, τη Σερβία ώστε να βρεθούν στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας.
Οι εκδηλώσεις για τον Άγιο Σπυρίδωνα ολοκληρώνονται με τα «μπάσματα».

Η ιστορία των λουκουμάδων, παραμονή τ’ Αγιού!
Φυσικά, από τη Τρίτη, ολόκληρη η πόλη μοσχοβολά από τους λουκουμάδες περιχυμένους με μυρωδάτο μέλι και κανέλα. Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα προέρχονται από ένα βενετσιάνικο γλύκισμα που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμαζαν τηγανίτες.
Αυτό το έθιμο ξεκίνησε από την ανάγκη του λαού ν΄ αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα αυτές τις μέρες.
Σημειώνεται δε, πως την παραμονή της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα στις 11 Δεκέμβρη υπήρχε (και συνεχίζει να υπάρχει) η ολονυχτία στην εκκλησία Του. Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η κούραση, η νύστα και η ταλαιπωρία της αγρυπνίας, εφευρέθηκε το έθιμο των λουκουμάδων τους οποίους κατανάλωναν την επόμενη μέρα, ανήμερα της γιορτής του.
«Ο λουκουμάς της Κέρκυρας δεν είναι μόνο αλεύρι και νερό είναι μια παράδοση χρόνων με πολλά μυστικά που τον κάνουν ιδιαίτερο και λαχταριστό κάθε χρόνο, γιατί είναι ευλογημένος από τον Άγιο Σπυρίδωνα», ισχυρίζονται οι Κερκυραίοι.
Σε κάθε σοκάκι, σε κάθε στενό πλανόδιοι πωλητές επιδίδονται σε έναν κρυφό διαγωνισμό αυτόν του καλύτερου λουκουμά που θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Ακόμη και πολιτιστικοί σύλλογοι πιάνουν από νωρίς δουλειά, φτιάχνοντας λουκουμάδες που τους μοιράζουν δωρεάν σε κάθε κάτοικο, σε κάθε περαστικό, «είναι η τιμή για τον Άγιο λένε».


πηγη:corfupress