ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, στην Κέρκυρα είχε θετικά και εξαιρετικά αποτελέσματα για την προαγωγή του πολιτισμού και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων.
 
  Συνάντηση εργασίας πολλών ωρών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διεξήχθη μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιφέρειας. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Διδασκάλου,  την επιτελική ομάδα του Υπουργείου, αλλά και τις υπηρεσίες του σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων συνοδευόταν από επιτελείο της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες.
 
Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανώλης Ορφανουδάκης, η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού και Οικονομικών Κατερίνα Μοθωναίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς και ο εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού και Νεολαίας, Γιάννης Αρμενιάκος.
 
Ένα-ένα εξετάστηκαν τα έργα σε μνημεία, αρχαιολογικά ή θρησκευτικά, που εκτελούνται ή προγραμματίζονται σε κάθε νησί. Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι καλύτερες οδοί συνεργασίας, για τα εν λόγω έργα μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καλύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων που διατίθεται.
 
Για την Ζάκυνθο αναφέρεται ενδεικτικά:
 
  • Μελέτη αναβάθμισής υποδομών στο Βυζαντινό Μουσείο.
  • Μουσειολογική μελέτη στο Σπίτι Ούγκο Φώσκολου.
  • Υποστήριξη Μουσείου Σολωμού και Κάλβου.
  • Ανάληψη επισκευών στην Αγία Αικατερίνη από το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Μελέτη για το Κάστρο Ζακύνθου.
 
Ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου, θα βρίσκεται στο τέλος Ιανουαρίου στην Ζάκυνθο, για την ενημέρωση αναφορικά με τα παραπάνω και αλλα έργα.
 
Για τα έργα αναστήλωσης του Καστρομονάστηρου Στροφάδων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προέτρεψε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, να ξεκινήσει τα απαραίτητα έργα και έθεσε το ποσόν των 2 εκατομμύριων Ευρώ, στην διάθεση των πρώτων αναγκών.
 
Η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού, Κατερίνα Μοθωναίου συνόδευσε την Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πρόγραμμα των επισκέψεων της και ζήτησε από τις Φιλαρμονικές Εταιρίες Κέρκυρας, Σωματεία με μεγάλη ιστορική διαδρομή και κοινωνική παρέμβαση να συμβάλλουν στην οργάνωση λειτουργίας και στην αναβάθμιση των Φιλαρμονικών, των άλλων Ιονίων Νήσων, ενώ ανέλαβε να συνεχίσει την επικοινωνία και συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για την προώθηση των διαδικασιών που διέπουν την ολοκλήρωση των έργων.