ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου οι διήμερες εκδηλώσεις …
Το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο συνδιοργάνωσε  με το Δήμο Ζακύνθου και τη ΠΕΔIΝ εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της κοσμοϊστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (LEPANTO) και της συμμετοχής των Επτανησίων σ΄ αυτήν, όπου μαζί με τους Κρήτες, συνέβαλαν καθοριστικά στο νικηφόρο  αποτέλεσμα έξω από τη Ζάκυνθο, τον Ιούνιο του 1571.
Φέτος ήταν η 16η συνεχής χρονιά , που το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο προχώρησε στις ιστορικής μνήμης εκδηλώσεις, της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, συνεόρτάζοντας με τις φιλαρμονικές, Αλυκών, Αρτεμισίων, Λευκάδας, Ιθάκης, τους χορευτικούς συλλόγους «ΦΑΕΘΩΝ» και  «ΠΗΓΑΣΟΣ» και το Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητώ Ζακύνθου «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ».
Το πρωί του Σαββάτου , μετά το προσκύνημα στο Πολιούχο του νησιού μας Άγιο Διονύσιο και τη πανηγυρική παρέλαση  φιλαρμονικών και συλλόγων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη στήλη των Ναυμάχων, ενώ ακολούθησε έπαρση της σημαίας και ρίψη στεφάνου από πλωτό σκάφος του λιμενικού στον Άγιο Νικόλαο του Μώλου, σημείο που αποβιβάστηκαν οι νικητές το 1571
Το καλωσόρισμα των  αντιπροσωπειών από το Δ.Σ του Δ. Ζακύνθου, έγινε στο Πνευματικό Κέντρο, σε πανηγυρική συνεδρίαση.
Το ίδιο απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου του μώλου, κατέπλευσαν πλωτά σκάφη με πυρσούς  και με τη ρίψη των πυροτεχνημάτων  έγινε η έναρξη της μουσικής βραδιάς.
Στη συνέχεια οι μπάντες παιανίζοντας και τα χορευτικά σύνολα με πυρσούς, κατευθύνθηκαν σε πανηγυρική παρέλαση προς την πλατεία Αγίου Μάρκου με κατάληξη στο Πνευματικό Κέντρο, όπου ακολούθησε κερκυραικό τρατάρισμα.
Μετά τους χαιρετισμούς του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύση Ακτύπη, του Αντιπεριφερειάρχη κ.Γιώργου Στασινόπουλου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Άγγελου Σεβαστιάδη, του Αντιδημάρχου Ζακύνθου κ.Δημήτρη Κουτσογιάννη , της Αντιπροέδρου ΞΕΕ κ. Χριστίνας Τετράδη και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων κ. Θοδωρή Κολπονδίνου, η κ. Σταματία Μιλάνου έκανε αναφορά στο ιστορικό γεγονός ενώ η mezzo soprano  κ. Κατερίνα Μποτώνη, ερμήνευσε  τον ύμνο στη Παναγία «Ave Maria» καθώς και τον ύμνο των ιονίων ναυμάχων , σε στίχους Αντώνη Μιλάνου  και μουσική Αντώνη Κλάδη.
Ακολούθησε συναυλία των φιλαρμονικών και χορευτικά ενώ η βραδιά έκλεισε με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, έμπροσθεν του αδριάντα του Διονυσίου Σολωμού από τις φιλαρμονικές.
Την Κυριακή στις 11 το πρωί , στο γραφικό εκκλησάκι  «Τρεις Μάρτυρες» Ακρωτηρίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση  στο «κόνισμα» της Παναγιάς της ΛαουρένταιναςΤο θαλάσσιο δρώμενο είναι ευγενική προσφορά πλοιοκτητών Πλάνουν-Τσιλιβί-Τραγακίου, η δε επιμέλεια της ιστορικής επιγραφής 1571, του κ. Σάκη Παράσχη ( Τσιλιβί), ενώ τα πυροτεχνήματα  του κ.Κώστα Μαυρία (Τσιλιβί).

Το θαλάσσιο δρώμενο αγκαλιάστηκε, από το τοπικό συμβούλιο Πλάνου.

 


photo - video:ZANTEPRESS24