ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

… «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ»


Το να «στήσει» κανείς την Πολιτιστική πυραμίδα της Ζακύνθου είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχει τόσος συγγραφικός, εικαστικός, καλλιτεχνικός, μουσικός πλούτος που νομίζω ότι το ίδιο το βάρος των προσωπικοτήτων θα την γκρεμίσει, μη σηκώνοντας το μέγεθός τους.
Όμως είναι περίοδοι και στιγμές στη ζωή μας που μας συνοδεύουν και μας σημαδεύουν σε κάθε ηλικία.
Αποκλείεται να είσαι Έλλην και να μη σου φέρνει μνήμες το όνομα
Γρηγόριος Ξενόπουλος. Από κάποια χαραμάδα θα μπει φως και θα σου θυμίσει άλλοτε το θέατρο της Δευτέρας μέσω ραδιοφώνου (το οποίο ραδιόφωνο θεωρείται το θέατρο της σκέψης), άλλοτε το συγγραφικό του έργο που διαβάζοντάς το απολαμβάνεις το αδάμαστο δημιουργικό πνεύμα γεμάτο εικόνες και ουσία, άλλοτε με θεατρικές ή κινηματογραφικές παραγωγές με τα έργα του και τόσα άλλα.
Όμως εκείνο που έχει σημαδέψει και σφραγίσει την παιδική ψυχή μας και όχι μόνο είναι η περίφημη «Διάπλαση των Παίδων».
Έχουμε αναλογιστεί πόση παρέα κρατούσε σε όλα Ελληνόπουλα;
Έχουμε αναλογιστεί πόσες φορές αποκοιμηθήκαμε με την «Διάπλαση» στο χέρι και πόσες φορές ονειρευτήκαμε με το γλυκό και ευαίσθητο
«Σας ασπάζομαι ΦΑΙΔΩΝ»;
Του χρωστάμε λοιπόν το παρελθόν μας, τις γνώσεις μας, την παιδεία και την καλλιέργεια του πνεύματός μας που αποκτήσαμε μέσα από το έργο του.
Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι απόλυτα υγιές και γενναιόδωρο να του ανταποδώσουμε, αυτά που του «χρωστάμε» δίνοντας στο Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου το όνομά του και να είμαστε σίγουροι ότι στο άκουσμά του το νησί μας θα προβάλλεται Πανελλήνια αυτομάτως.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν μας έχει δοθεί αυτή η ευκαιρία μέχρι σήμερα.
Το «Ξενοπούλειο» είναι το σπίτι του και δίκαια πήρε το όνομά του, δεν του το δώσαμε εμείς, το δικαιούται.
Ας ταράξουμε λοιπόν τις Δάφνες που έχουμε τοποθετήσει τον μεγάλο θεατράνθρωπο και αν οι ειδικοί κρίνουν, (εμείς απλά την γνώμη μας λέμε, που είναι και άποψη πολλών συμπολιτών μας), αποφασίσουν και καταφέρουν να φιγουράρει στην παραλία μας η επιγραφή
«ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ»
θα νιώθουμε υπερήφανοι, μην ξεχνώντας ότι:
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ
αλλά
ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ.Η κ. Σταματία Γασπαράτου - Μιλάνου