ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Σε ασφυκτική κατάσταση αναμένεται να βρεθούν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα καθώς η ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας και κατ΄ επέκταση στα  προϊόντα   αναμένεται να λειτουργήσει κατασταλτικά για τα  εισοδημάτων των πολιτών .
Ήδη, η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις έκανε πρόβλεψη για πληθωρισμό 3,1% το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,9%, δηλαδή τρεις φορές πάνω. Στην  εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε   πρόβλεψη για μέσο πληθωρισμό (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) μόλις 0,8% το 2022. Η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να κινηθεί σε επίπεδα ακόμη πιο υψηλά για φέτος και βέβαια να επηρεάσει αρνητικά  τον ρυθμό ανάπτυξης.
Στη έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην καθημερινή λειτουργία των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων εξ΄αιτίας της αύξησης των τιμών στα τιμολόγια ενέργειας, καταγράφει σημαντικές αυξήσεις από 20% έως και 40% στο κόστος παραγωγής της βιομηχανίας, στις τιμές πρώτων υλών και ενδιαμέσων προϊόντων, καθώς και στο κόστος μεταφοράς.
Από την έρευνα του ΣΕΒ προκύπτει πως οι πρόσφατες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει σε ποσοστό από 20% έως 40% σε :
  1. Το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%)
  2. Τι τιμές των πρώτων υλών για μία στις τρεις επιχειρήσεις (31%)
  3. Τι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
  4. Τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων για μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%)
Επίσης καταγράφεται πως περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (33%) δεν έχουν μετακυλίσει τις αυξήσεις στους πελάτες τους, ενώ σε μετακύλιση των αυξήσεων έχουν προβεί περισσότερες από τις πέντε στις δέκα επιχειρήσεις. (57%).
Στην ίδια έρευνα προκύπτει από τις  προβλέψεις των επιχειρήσεων οι τιμές τις ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο είναι  πολύ δυσοίωνες και οι διοικήσεις των εταιρειών προβλέπουν πως πάνω από το 50% οι τιμές θα παραμείνουν για μεγάλο (μεσοδιάστημα) σε ανοδικό επίπεδο.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επαγγελματικά και βιομηχανικά τιμολόγια, ενώ για τα οικιακά επιδότηση 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες  και 110 ευρώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Επίσης ψάχνει στοχευόμενα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Οι άνθρωποι τις αγοράς επισημαίνουν πως  αυτή η επιδότηση δεν προστατεύει πλήρως τους επαγγελματίες που καλούνται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές ή  ίδιοι να απορροφήσουν τα κόστη που προκύπτουν, που σημαίνει πως θα μειώσουν  περαιτέρω τα εισόδημά τους.
Έτσι συμπεραίνουμε όμως  πως τα εισόδημα των καταναλωτών  μειώνονται δραματικά και μικραίνει το «καλάθι της νοικοκυράς» και  οδηγούμαστε  στην απόλυτη  φτωχοποίηση λόγο τις μεγάλης ενεργειακής κρίσεις . Οι όποια αύξηση δόθηκε στους εργαζομένους εξανεμίστηκε από τις αυξήσεις των τιμών και έχει ως αποτέλεσμα στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει αρχίσει και δημιουργεί προβληματισμό και αγανάκτηση στους καταναλωτές .Και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να παράγουν γιατί οι τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών θα φτάσουν στα ύψη.    
Τσουκαλάς Γ. Νίκος