Η άρνηση του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο  Ματαρέλα να δεχθεί το κυβερνητικό σχήμα που πρότειναν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά είναι ένα ξεκάθαρο πολιτειακό πραξικόπημα. Οι Ιταλοί μπορούν να έχουν όποια κυβέρνηση θέλουν, αρκεί αυτή να αποδέχεται την ΟΝΕ.
 
Η συμμετοχή της Ιταλίας στην ΟΝΕ είναι αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται σε πλήρη οικονομική στασιμότητα. Κάθε καλόπιστος οικονομολόγος θα συμφωνούσε ότι χρειάζεται άμεση τόνωση της εγχώριας ζήτησης, με άρση της λιτότητας και μείωση της φορολογίας, ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία της. Αλλά η πολιτική λιτότητας στην ΟΝΕ για μια χώρα όπως η Ιταλία με δημόσιο χρέος πάνω από 130% επιτάσσει πλεονάσματα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περισσότερη λιτότητα. Πρόκειται για οικονομικά του χορού της φωτιάς, που παρουσιάζονται στα διεθνή ΜΜΕ ως «σοβαρή» και «υπεύθυνη» οικονομική πολιτική σε αντίθεση με τις υποτιθέμενες «παλαβωμάρες» των «λαϊκιστών».
 
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει πολιτική κρίση στην Ιταλία και ήδη τα ιταλικά σπρεντ κινούνται στο 2%. Δύσκολα θα επιβιώσει η νομισματική ένωση μετά από μια βαθιά ιταλική κρίση. Για τον ιταλικό λαό όμως δε μένει άλλη επιλογή από αυτή της ρήξης. Ίσως έτσι ανοίξει δρόμος εξόδου και για την υπόλοιπη Ευρώπη από τη φυλακή του ευρώ.

Κώστας Λαπαβίτσας