ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Γράφει ο Κώστας Καποδίστριας
Ένας άνθρωπος είχε κάποτε μία κότα, που γεννούσε κάθε μέρα ένα αυγό χρυσό! Ο άνθρωπος πήγε να τρελαθεί απ’ τη χαρά του. Μάζευε τα χρυσά αυγά και τα έκρυβε κι όλο λογάριαζε πόσο πιο πλούσιος γινόταν κάθε μέρα.
«Για να γεννάει η κότα μου ένα αυγό χρυσό κάθε μέρα, θα πει πως έχει στην κοιλιά της ολόκληρο χρυσορυχείο».
Ετσι, έσφαξε την κότα για να πάρει το χρυσορυχείο της και να μην περιμένει κάθε μέρα κι από ένα αυγό. Μέσα στην κοιλιά της κότας όμως, δε βρήκε τίποτα και τότε μετάνιωσε πικρά, αλλά ήταν πια πολύ αργά.
Η Ζάκυνθος μας έδωσε πλούτο με τις φυσικές τις ομορφιές και αντί να της επιστρέψουμε την ευγνωμοσύνη μας, αντί να διατηρήσουμε και να μεγαλώσουμε αυτή την ομορφιά και να κερδίσουμε όλοι, σφάζουμε την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά!
Σχετικά με τα λύματα που εντοπίζονται σε πολλές παραλίες μας και που προέρχονται από πλοία, πέρα από την θεωρία, την ευχή και την αγανάκτηση, ας πάμε σε αρχικές απλές ρεαλιστικές επεμβάσεις που θα φέρουν και άλλες λύσεις στην πορεία τους.
Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και είναι και αυστηρό.Κανονισμός Πρόληψης Ρύπανσης Θάλασσας από Λύματα Πλοίων (ΠΔ 400/1996 ΦΕΚ 268 Α ΕΤΟΣ 1996), το γκουγκλαρεις το διαβάζεις!
Περιγράφει τον απαραίτητο εξοπλισμό, τις δεξαμενές, τους υπευθύνους ελέγχου και φυσικά την προβλεπόμενη ποσότητα παραγωγής λυμάτων του κάθε σκάφους.
Άρα όταν οποιοδήποτε καράβι επιστρέφει στο λιμάνι θα πρέπει να αδειάζει τα λύματα του σε συγκεκριμένο φορέα υποδοχής όπου θα γίνεται και η κοστολόγηση σύμφωνα με τις αναμενόμενες ποσότητες.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου υπεύθυνος φορέας υποδοχής πλοίων είναι το Λιμενικό Ταμείο, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ο Δήμος Ζακύνθου. Τι κάνουν; Θα κάνουν;
Όσο αφορά στους σωστούς ελέγχους, απαιτείται εποχιακή στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η βοήθεια από εθελοντικές ομάδες θα ήταν πολύ σημαντική. Να φοράνε τη τρίτσα τους, τα καλοκαιρινά τους, το μαγιό τους και να επιβιβάζονται σαν αμέριμνοι τουρίστες σε θαλάσσιες διαδρομές και να ελέγχουν αν υπάρχει ρύπανση από το πλοίο, σκόπιμη ή τυχαία. Τρόπος υπάρχει….. αρκεί να υπάρχει πραγματική διάθεση.
Σε τελική ανάλυση ο φόβος φυλάει τα έρμα…….