Εν όψη των διεργασιών στο ταλαιπωρημένο νησί μας  , για την πρόκριση «προσωπικοτήτων» που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου μας για την επομένη τετραετία , σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ά και β΄ βαθμού και για την επιλογή βουλευτή ,θα παρατηρήσουμε πως ο τόπος χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Η προσπάθεια  «νεκρανάστασης» του παλιού και του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού δεν αποτελεί λύση για το αύριο του τόπου και λύση για τα χρονίζοντα προβλήματα.
Οι προσπάθειες προσώπων και μηχανισμών, να παρουσιάσουν ως «νέο» πρόσωπα από το ειδεχθές «χθες», δεν αποτελεί λύση ικανή να πείσει την κοινωνία πως κάτι πρόκειται να αλλάξει. Η αναγκαιό-τητα για νέα πρόσωπα με φρέσκες ιδέες  και τεχνογνωσία είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Η μεταμνημο-νιακή εποχή δημιουργεί νέες προκλήσεις και ανάγκες  στην κοινωνία μας.
Ο κρατικός κορβανάς θα συνεχίσει να  πληρώνει με μεγάλη δυσκολία .Οι ανάγκες τις κοινωνίας διαρκώς θα αυξάνονται, και τα ανύπαρκτα έργα υποδομής τα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε. Ο αγώνας δρόμου των παλιών μηχανισμών να παρουσιάσουν ως “νέο” πρόσωπα που φέρνουν την σφραγίδα και τα αποτυπώματα από τα «παλιά» , δεν αποτελούν λύση ικανή να πείσουν τον μέσω πολίτη πως μπορούν να φέρουν τις λύσης στα προβλήματα που κληροδότησαν οι ίδιοι με  την ανάπτυξη που  στρέβλωσαν και αποδήμησαν με τα γνωστά αποτελέσματα .
Οι λυσσαλέες αντιπαλότητες, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που τεχνηέντως αναζωπυρώνονται και καλλιεργούνται δεν αποτελούν λύση για τα προβλήματα τις κοινωνίας. Πρόσωπα που δεν μπορούν να εισέλθουν στην πραγματικότητα της τοπικής κοινωνίας, γιατί βρίσκονται εγκαταλελειμμένα, σε ένα ασάλευτο ,εγωπαθές και εγωκεντρικό λήθαργο, πρέπει οι κοινωνία να τους γυρίζει την πλάτη.
Τα ανύπαρκτα έργα υποδομής, όπως: οι πύλες εισόδου του νησιού μας  (το λιμάνι της Ζακύνθου και στον Αγ. Νικόλαο) , το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, η επικίνδυνη χερσαία προσέγγιση στην περιοχή του ναυάγιου, ο μικρός και απαξιωμένος βιολογικός που διαρκώς τον «φορτώνουν» για να ικανοποιήσουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια, η ασυμφωνία διαχείρισης των απορριμμάτων και οι εναπόθεση τους, η κακοδιαχείριση του νερού, οι υψηλές αντικειμενικές αξίες απόρροια των μεγάλων οικιστικών ορίων που δημιούργησαν όλοι αυτοί που προαλείφονται και απειλούν να ξανά διοικήσουν. Η αδιαφορία για το αεροδρόμιο που παραδόθηκε στις γερμανικές εταιρίες και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς από όλους αυτούς τούς «μνηστήρες» για την λειτουργία του προς όφελος των Ζακυνθινών, με αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να χαρακτηριστεί για την δυσκολία που αντιμετώπισαν οι μεμονωμένους πελάτες τον μικρόν τουριστικών καταλυμάτων που ανήκουν στους Ζακυνθινούς (μικρές βίλλες και τουριστικές κατοικίες) που έμειναν για μεγάλο διάστημα κενές λόγο έλλειψης!! εισιτηρίων. Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την υπέρ δόμηση και την κατασπατάληση φυσικών πόρων χωρίς καμιά πρόνοια για το μέλλον των κατοίκων του νησιού, η ανικανότητα όλων αυτών που διοίκησαν να πείσουν τους «μεγαλ…» να χρησιμοποιήσουν Ζακυνθινά  προϊόντα αποτελούν τον άλυτο γόρδιο δεσμό που πρέπει να λυθεί από τους νέους άρχοντες που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές.
Όσοι οδήγησαν την ανάπτυξη του τόπου στην σημερινή της μορφή και όσοι  αποδήμησαν τις προσπάθειες για  αλλαγή πλεύσεις της κοινωνίας, διαμορφώνοντας με επιτυχία συνθήκες κατάντιας για το νησί,- σχήμα οξύμωρο αλλά υπαρκτό -με όλα τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας άλυτα. Αβίαστα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι τελικά οι πολιτικοί προσανατολισμοί, μπορεί να αλλάζουν επικοινωνιακά, αλλά, το "πολιτικό καθεστώς", με ότι αυτό συνεπάγεται, παραμένει το ίδιο και πράττει τα ίδια με την ίδια μέθοδο και τακτική με το παρελθόν.
Η νεκρανάσταση του παλιού και του δοκιμασμένου δεν αποτελεί επιλογή, γιατί δεν τα κατάφεραν όταν υπήρχαν εύκολες συνθήκες , στην σημερινή συγκυρία τι μπορούν να πράξουν ;.
 
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Γ. ΝΙΚΟΣ