ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ήταν δεδομένο από το 2016 όπου ψηφίστηκε το ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τα απορρίμματα ότι θα είχαμε αύξηση τελών μέχρι το τέλος της θητείας της Δημοτικής Αρχής. Ο προυπολογισμός που είχε κατατεθεί ήταν απλά για τα "χαρτιά" ... μην πω τουλάχιστον αστείος ... αφού δεν συμπεριλάμβανε βασικά στοιχεία όπως μισθοδοσία, μεταφορικά, κόστος διαχείρισης, ιδιώτη, πώληση ανακυκλωσίμων κ.λ.π.
Είχα αναφέρει ότι η διαχείριση στον Λίβα θα έχει πολύ μεγάλο κόστος και θα πρέπει να μπει "βαθιά το χέρι στην τσέπη".
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου συζητάμε για αύξηση των τελών καθαριότητας ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων συμπεριλαμβανομένου και της ανακύκλωσης.
Έχοντας αναθέσει την ανακύκλωση σε ιδιώτη με μηδενικό κόστος (θεωρητικά) και την μονάδα στον Λίβα σε ιδιώτη με 49€/τόνο, έχοντας να διαχειριστούμε μόνο την αποκομιδή των απορριμμάτων, θεωρητικά έχουμε μειώσει το κόστος διαχείρισης και έχουμε παραμείνει στο ίδιο - ίσως και λίγο μεγαλύτερο - κόστος αποκομιδής.
Έχουμε όμως μια Ζάκυνθο όπου είναι βρώμικη, που ακόμα και τα ανακυκλώσιμα υλικά (πηγή εσόδων) δεν μαζεύονται.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία "ανταπόδοση" για τα λεφτά που πληρώνουμε στην ΔΕΗ ως τέλος καθαριότητας.
Ακόμα και με "γενναία" αύξηση των τελών καθαριότητας δεν θα είναι αρκετό για την συλλογή των απορριμμάτων (ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων).
Η αύξηση του τουρισμού επιφέρει περισσότερο κέρδος από τα απορρίμματα λόγω των μεγάλων ποσοστών ανακυκλώσιμων (από τις επιχειρήσεις), δεν τηρούμε ή δεν ξέρουμε να τηρήσουμε, σε καμία περίπτωση (με τόσο μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης) το μοντέλο της "Κυκλικής Οικονομίας".
Επιπλέον έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να "λογοδοτήσουμε" στην Ε.Ε σχετικά με το τι γίνεται με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Σκοπού και την αποκατάσταση του. Κλείσιμο ΧΥΤΑ δεν σημαίνει ότι απλά δεν πηγαίνουμε σκουπίδια αλλά η πλήρης αποκατάσταση. Έχουμε εγγράψει στον προυπολογισμό 800.000€ που φυσικά δεν είναι αρκετά να κάνουμε ούτε μερική αποκατάσταση. Κινδυνεύουμε λοιπόν από πιθανό πρόστιμο από την Ε.Ε. Αυτό σημαίνει είτε θα πρέπει να αυξήσουμε πάλι τα τέλη καθαριότητας για αποκατάσταση του ΧΥΤΑ είτε να επωμιστούμε το πρόστιμο από την Ε.Ε. Επειδή όμως το 2019 έχουμε εκλογές πιστεύω ότι θα προτιμηθεί η πιθανή πληρωμή προστίμου, παρά το "άκουσμα" αύξησης των τελών "καθαριότητας".
Ποιος όμως θα πληρώσει το "μάρμαρο" για την αύξηση των τελών καθαριότητας.??
Σίγουρα όλοι μας.
Όσο όμως και να μας φαίνεται περίεργο αυτοί που θα επωμιστούν επιπλέον το κόστος είναι οι επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα οι ξενοδοχειακές.
Οι επιχειρήσεις θα επωμιστούν μεγάλη αύξηση στα τέλη καθαριότητας, αφού θα τα πληρώνουν μέσο ΔΕΗ αλλά και με επιπλέον προσωπικά χρήματα αφού η αποκομιδή κινδυνεύει να μην γίνεται σωστά από τον ΦΟΔΣΑ και με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν επιπλέον προσωπικά χρήματα ώστε να διατηρούν τον χώρο τους και την περιοχή τους καθαρή (όσο μπορούν). Περιοχές και επιχειρήσεις στο Καλαμάκι, Τσιλιβί, Αλυκές διαθέτουν ήδη επιπλέον προσωπικά χρήματα ώστε να διατηρούν την περιοχή τους καθαρή.
Το δε κόστος που επωμίζονται δεν μεταφέρεται στο τουριστικό προϊόν.
Κινδυνεύουμε λοιπόν να πληρώνουμε επί 2 τέλη καθαριότητας, χωρίς να
υπάρχει αποκομιδή και καθαριότητα στο νησί.