Αυξημένες θα είναι οι αντικειμενικές αξίες στα περισσότερα νησιά της χώρας και στις τουριστικές περιοχες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραδώσει οι εκτιμητές ακινήτων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Από στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο οι αυξήσεις φθάνουν σε ορισμένες περιοχές έως και το 100% των σημερινών αντικειμενικών αξιών ενώ κατά μέσο όρο σε 6.070 τιμές ζώνης καταγράφεται αύξηση κατά 40%.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες:
 
-στο 60% των περιοχών της χώρας ( τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο , κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό ).
 
-μειώνονται στο 23% (μειώνονται οι τιμές στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη).
 
-διατηρούνται στα ίδια επίπεδα στο 17%  στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.
Από την συνέντευξη της κ. υφυπουργού στο σταθμό κόκκινο είπε «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».
 
Στην περίπτωση που απαιτηθούν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι να παρακάμψει τις τροποποιήσεις των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου και να μεταφέρει το βάρος στον συμπληρωματικό φόρο. Δηλαδή θα θεσπίσει χαμηλότερους συντελεστές για όλους και η διαφορά που θα προκύψει να καταβληθεί από τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
 
Μάλλον το σχέδιο που επεξεργάζονται είναι:
 
  1. Οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ να μειωθούν προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λαϊκές περιοχές και στα χωριά. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο στις φθηνές περιοχές όσο και στις ακριβές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε κενό της τάξεως των 300-500 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλυφθεί.
 
  1. Η κάλυψη του ανωτέρω κενού των 300.000-500.000 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω του συμπληρωματικού φόρου. Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αποδίδουν στην κυβέρνηση 629 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευτεί στα περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείο είναι να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα οι συντελεστές μέχρι τα 500.000 ευρώ και να αυξηθούν σημαντικά για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έτσι ώστε να καλυφθεί η τρύπα από τη μείωση του κύριου φόρου.
Στην Ζάκυνθο υπάρχει το πρόβλημα των μεγάλων οικιστικών ορίων (το μεγαλύτερο μέρος τις περιούσιας των Ζακυνθινών βρίσκεται εντος οικισμού), με την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης  ο φόρος θα φορτωθεί σε όλους μας, μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ.
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Γ.ΝΙΚΟΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΦΕΕΖ