ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της κεντροαριστεράς -του σημερινού πρώτου και του δεύτερου γύρου την επόμενη Κυριακή- είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία, καθώς από το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα θα εξαρτηθεί και ως ένα βαθμό η στρατηγική των δυο κομμάτων.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησαν με τη δέουσα προσοχή και με σαφείς αποστάσεις όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες στο χώρο της κεντροαριστεράς, βεβαίως ο καθένας με βάση τη δική του στόχευση για τα μελλούμενα και τις διεργασίες που θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν.
Εξάλλου, τόσο ο πρόεδρος της κυβερνήσεως και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκούν πολιτικά οφέλη από τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς ανάλογα το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, εκτιμούν ότι θα υπάρξουν μετατοπίσεις στον πολιτικό χάρτη.
Από το πρόσωπο που θα βρεθεί στο τιμόνι του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, όπως έχει συμφωνηθεί, θα εξαρτηθεί όμως και η πορεία της κεντροαριστεράς και το πώς θα τοποθετηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Και αυτό διότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις μελλοντικές συμμαχίες και συνεργασίες και κυρίως τις μετεκλογικές, ειδικά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και σχηματισμού ευρύτερης κυβέρνησης.
Εξάλλου, ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το θέμα να επαναφέρουν το θέμα της απλής αναλογικής με στόχο, εάν η νέα ηγεσία της κεντροαριστεράς αλλάξει άποψη, να ψηφιστεί και να ισχύσει όχι από τις μεθεπόμενες, αλλά από τις επόμενες εκλογές.
Από την άλλη πλευρά η ηγεσία της ΝΔ προσδοκά να προκύψει από τις εκλογές της κεντροαριστεράς, ένα πρόσωπο στην ηγεσία της με το οποίο θα μπορεί να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία και πολιτική συνεννόηση σε κάποια βασικά θέματα. Παράλληλα, ενδόμυχα ελπίζουν ότι ίσως προκύψουν και φυγόκεντρες μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων για να συμπορευθούν με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναμφίβολα, και αυτό το αποδέχονται σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς, τις μελλοντικές διεργασίες στο πολιτικό σύστημα θα προσδιορίσει, εκτός από το πρόσωπο που θα ηγηθεί και ο προσανατολισμός του νέου φορέα που θα ιδρυθεί μετά την εκλογή αρχηγού. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: α) εάν ο νέος φορέας θα συνεργαστεί με τη ΝΔ για να σχηματισθεί κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία; β) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και βεβαίως νίκης της ΝΔ θα συμφωνήσει να γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης; γ) πως θα τοποθετηθεί έναντι της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την δυναμική που θα αναπτύξει ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς, η ηγεσία και τα μέλη της οποίας θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επαναληφθεί η συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή εάν θα μπει στη διαδικασία να ψηφίσει απλή αναλογική για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές.
Ήδη, όπως είχε αποκαλύψει και το Βήμα της Κυριακής πρόσφατα, το σχέδιο υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και οι σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει στον Πρωθυπουργό, ενώ πριν λίγες ημέρες και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, είπε ότι εάν αλλάξει άποψη η ηγεσία της κεντροαριστεράς, «εδώ είμαστε».
Ο Πρωθυπουργός κατανοεί ότι πρέπει να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια λογική σύγκλισης και πολιτικής επικοινωνίας με την κεντροαριστερά, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πρόσωπο που εκλεγεί.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ ευελπιστεί να φέρει κοντά του και άλλα πρόσωπα από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, και θα κινηθεί αναλόγως μετά τις εκλογές, καθώς ήδη έχει αρκετά πρόσωπα από αυτόν τον χώρο στο ευρύτερο περιβάλλον του και σε εξωθεσμικά όργανα που έχει δημιουργήσει στο κόμμα.
Ως εκ τούτου η διαδικασία των δυο εκλογικών γύρων στην κεντροαριστερά καθίσταται άκρως ενδιαφέρουσα για το πολιτικό σύστημα. Πάνω απ’ όλα όμως το κρίσιμο στοιχείο είναι με ποιον τρόπο η κεντροαριστερά θα πιο δυνατή για να μπορέσει να ανασυνταχθεί και να αναγεννηθεί. Εξάλλου όλοι συγκλίνουν στην ανάγκη αυτονομίας του νέου φορέα έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και μένει αυτό να το σεβαστούν και να το υπηρετήσουν την επόμενη ημέρα.
in.gr