Ο κορυφαίος όλων των εποχών αθλητής του ΜΜΑ Fedor Emelianenko, μπορεί να έχει αποσυρθεί πλέον από την ενεργό δράση αλλά αποτελεί πρότυπο για κάθε αθλητή μαχητικών αθλημάτων. Γεννημένος το 1976, ξεκίνησε Sambo, του οποίου θεωρήθηκε και «πατέρας» αργότερα κατακτώντας απίστευτες διακρίσεις. Στην πορεία της καρίερας του καταπιάστηκε με αρκετές πολεμικές τέχνες, όπως η πυγμαχία και το Judo. Έξυπνα συνδύασε τις γνώσεις του και άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες ΜΜΑ με τόση επιτυχία όπου δικαίως θεωρείται ο καλύτερος μαχητής μεικτών πολεμικών τεχνών από τις καταβολές του θεσμού.
Τα καλά παιδικά του χρόνια και η σωστή του ανατροφή ήταν πάντα ευδιάκριτα μέσα από τη συμπεριφορά του στον αγωνιστικό χώρο. Από τη στιγμή που έβαλε τα γαντια μποξ του, δεν τον είδαμε ποτέ να υποτιμά ή να χλευάζει αντίπαλο. Οι λεονταρισμοί δεν υπήρξαν ποτέ το στυλ του, Πάντα έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο με σεβασμό, με ήπιους τόνους μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι. Αλλά και κατά την διάρκεια του αγώνα, ο τόνος του ήταν σταθερός. Χωρίς πολλά πολλά «κλείδωνε» τον στόχο του και έκανε αυτό που έπρεπε και ήξερε να κάνει καλά! Από την στιγμή που έριχνε τον αντίπαλο στο έδαφος ξεκινούσε στην ουσία η αντίστροφη μέτρηση με δυνατά χτυπήματα σε κορμό και κεφάλι. Έχει αναφέρει ότι η κινητήριος δύναμη πριν μπει σε έναν αγώνα είναι η σκέψη ότι παλαιότερα έζησε αρκετά φτωχά χρόνια και εκείνη τν ώρα αντιμετωπίζει τον αντίπαλο σαν κάποιον που θέλει να τον επαναφέρει στα χρόνια εκείνα. Συμπληρώνοντας, ανέφερε ότι κατά την έναρξη ενός αγώνα φροντίζει να έχει αδειάσει το μυαλό του από σκέψεις και συναισθήματα. Φροντίζει να μην νιώθει ούτε οργή αλλά ούτε και συμπόνια και ότι φτάνει τον εαυτό του σε σημείο που να μην αισσθάνεται πόνο ουσιαστικά!
Ο Fedor Emelianenko υπήρξε ανίκητος από όπου και πήρε το ψευδώνυμο «The Last Emperor» σε όλους του αγώνες εκτός από τρεις στο τέλος της καριέρας του. Ποιος από όσους είδαν αυτό τον αγώνα θρίλερ έναντι του Βραζιλιάνου Antonio Silva (ή όπως συνηθιζουν να τον φωνάζουν «Bigfoot») θα μπορέσει να τον ξεχάσει? Ο Fedor έπαιξε εξαιρετικά αλλά στάθηκε άτυχος. Όταν ανακηρύχθηκε νικητής ο Antonio Silva δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος! Σε μία κίνηση απόλυτης αναγνώρισης, έπεσε στα πόδια του Fedor να υποκλιθεί και στη συνέχεια τον αγκάλιασε εγκάρδια και τον φίλησε! Όσο υπάρχουν τέτοιες στιγμές στον αθλητισμό αξίζει να μάχεσαι!
 
Μετά από εκείνη την περίοδο, ο Fedor, αποφάσισε να απέχει νιώθοντας «παππούς» όπως είχε πει και ο ίδιος, από τους αγώνες για τρία χρόνια μέχρι και τα μέσα του 2015 όπου ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί ξανά.
Το 1999 παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο και απέκτησε μία κόρη. Το 2006 πήρε διαζύγιο και μετά από ένα χρόνο απέκτησε με νέα σύντροφο, την οποία και παντρεύτηκε τρία χρόνια αργότερα, άλλη μία κόρη. Στον ελεύθερό του χρόνο απολαμβάνει το σχέδιο και τη ζωγραφική. Από το 2010, ο Fedor, αποφάσισε να αναμειχθεί και με την πολιτική. Είναι χριστιανός ορθόδοξος και δηλώνει Ρώσος αν και γεννημένος στην Ουκρανία λέγοντας ότι θεωρεί πως Ρωσία και Ουκρανία είναι για εκείνον δύο πολιτείες της ίδιας χώρας. Θα έχει σίγουρα εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τι άλλο έχει να δώσει ο Τελευταίος Αυτοκράτορας μέχρι να κρεμάσει τα γάντα πυγμαχίας του.